Motive pentru a evita să ai o aventură cu o persoană căsătorită

Motive pentru a evita să ai o aventură cu o persoană căsătorită

A avea o aventură cu o persoană căsătorită poate fi distructiv atât pentru tine, cât și pentru toți cei implicați. Există multe motive pentru a evita o aventură, inclusiv faptul că persoana respectivă nu va fi pe deplin angajată față de tine, nu va fi un partener de încredere și, cel mai important, că relația se bazează pe inegalitate, neîncredere și înșelăciune. În plus, o astfel de aventură poate avea consecințe negative asupra sănătății mentale și emoționale a tuturor celor implicați.

 

Există mai multe motive pentru care persoanele căsătorite pot avea aventuri, variind de la lipsa intimității sau a conexiunii emoționale în căsnicia lor până la tendințele narcisiste. Uneori, lipsa de comunicare în căsătorie poate duce la infidelitate. Dacă un partener căsătorit nu știe cum să-și comunice nevoile într-un mod sănătos, acesta poate folosi aventura pentru a evita conversațiile provocatoare.

 

Motive pentru care o persoană căsătorită alege să aibă o aventură:

  • 1. Se află într-o relație în care nu există interacțiuni sexuale sau acestea sunt nesatisfăcătoare. Un mariaj lipsit de sex se referă la prea puține interacțiuni sexuale. O căsătorie fără sex înseamnă de obicei mai puțin de zece interacțiuni sexuale pe parcursul unui an de zile. O relație sexuală nesatisfăcătoare se poate defini ca lipsa orgasmului la femei sau lipsa satisfacerii fanteziilor atât la bărbați cât și la femei.
  • 2. Partenerul dorește să-și exploreze sexualitatea și dorințele cu alte persoane, de cele mai multe ori din cauza nivelurilor ridicare de insatisfacție sexuală acumulată de-a lungul timpului cu partenerul de cuplu. Interacțiunile sexuale cu alte persoane, îi permite partenerului să exploreze părți ale sale pe care nu le-a putut explora sau pe care le-a reprimat anterior.
  • 3. Nevoile sale nu sunt satisfăcute în căsătorie. Partenerul se confruntă cu dificultăți de comunicare și/sau de a-și rezolva nevoile emoționale, sexuale sau intelectuale și prin urmare, caută pe altcineva pentru a le îndeplini.
  • 4. Îi place ispita, flirtul. Fanteziile pot fi foarte captivante. Fiind un lucru pe care nu ar fi indicat să îl facă, pentru partenerul de cuplu acest lucru poate fi și mai atrăgător.
  • 5. Simte nevoia de satisfacție instantanee. Partenerul de cuplu nu-și poate controla nevoia de satisfacție instantanee și ajunge să aibă un comportament egoist, doar pentru că i se pare o idee bună să înșele la momentul respectiv.
  • 6. Partenerul de cuplu este imatur. Partenerului îi lipsește maturitatea, perspicacitatea și profunzimea pentru a realiza că înșelarea celuilalt va avea ulterior consecințe.
  • 7. Are tendințe narcisiste. O persoană care are tulburări de personalitate narcisică sau trăsături narcisice este egoistă, arată puțină empatie față de cei din jurul său și caută lingușire și atenție. Pentru că o astfel de persoană este absorbită de sine, simte că partenerul de cuplu nu se comportă așa cum și-ar dori și nu se simte satisfăcut. Deseori, o astfel de persoană nu se simte vinovată sau rușinată pentru că a înșelat.

 

Te-ai gândit să ai o aventură cu o persoană căsătorită? Te invit să te mai gândești o dată!

 

Dacă te gândești să ai o aventură cu o persoană căsătorită, există multe motive pentru care ar fi bine să te mai gândești măcar o dată înainte de a face acest pas. Unele lucruri de luat în considerare sunt că relația este construită pe neîncredere și înșelăciune și este posibil să îți pierzi timpul pe o relație pe care de fapt o dorești și o meriți. Deși poate începe totul ca ceva interesant, rareori se termină bine. Bineînțeles că depinde foarte mult și de context, iar pentru a te lămuri dacă este bun drumul pe care ai decis să mergi, ar fi indicat să vorbești cu un psihoterapeut de cuplu și familie.

 

Motive pentru care să eviți să ai o relație cu o persoană căsătorită:

  • 1. Nu se va angaja pe deplin în relația cu tine. Acea persoană căsătorită nu este pe deplin angajată față de partenerul său de cuplu, în ciuda promisiunii sale legale față de aceasta. Ar fi indicat să te întrebi de ce consideri că această persoană ar fi pe deplin angajată față de tine?
  • 2. Există deja o lipsă de încredere. Relația ta cu o persoană căsătorită începe cu o lipsă de încredere, deoarece deja își înșeală partenerul de cuplu.
  • 3. Nu poți să te bazezi pe această persoană. Când te afli într-o relație cu o persoană căsătorită, va fi greu să te bazezi pe aceasta, deoarece primul angajament va fi față de partenerul de cuplu cu care se află într-un mariaj. Dacă aveți planuri împreună, dar intervine ceva în familia sa, tu nu vei mai fi o prioritate. La fel se întâmplă și în ceea ce privește sprijinul emoțional, dacă are un angajament față de partenerul de cuplu, nu va mai fi disponibil pentru tine.
  • 4. Relația este construită pe fantezie. O aventură este construită pe baza unor fantezii. Veți fi împreună pentru perioade scurte de timp unde nu există obligații exterioare și astfel totul pare să fie perfect. Împreună nu aveți de plătit facturi, nu gestionați copii, nu vă confruntați cu suișurile și coborâșurile vieții.
  • 5. Nevoile tale sunt pe ultimul loc. Acea persoană căsătorită poate spune că ești o prioritate și ceea ce ai nevoie este important, dar nu vei fi niciodată pe primul loc pentru ea. Munca, familia și prietenii vor fi mereu înaintea ta pentru că în realitate tu nu exiști, nu știe nimeni, sau prea puține persoane că aveți o aventură.
  • 6. Relația este construită pe înșelăciune. Acea persoană căsătorită își înșeală partenerul de cuplu și te înșeală și pe tine spunându-ți puțin din adevăr și că de fapt relația este doar o aventură.
  • 7. Vei fi etichetat ca o persoană care distruge o căsnicie. Deși persoana care înșeală este vinovată pentru ceea ce se întâmplă, în fața societății, se interpretează că persoana pe post de amant/amantă este cea vinovată de distrugerea căsniciei.
  • 8. Mereu te va pune pe locul doi. Indiferent de cât de minunată simți că este relația voastră sau cum te tratează, vei ajunge întotdeauna pe locul doi, indiferent de ceea ce îți spune. Partenerul de cuplu, copiii și familia vor fi mereu pe primul loc.
  • 9. Există o lipsă de respect. Acțiunile persoanei căsătorite „vorbesc” tare și clar despre lipsa de respect atât pentru tine cât și pentru partenerul de cuplu. Față de partenerul de cuplu prin faptul că are o aventură cu tine și față de tine punându-te pe locul al doilea, lipsindu-te de o relație cu drepturi depline.
  • 10. Vei petrece sărbătorile și vacanțele fără această persoană. Majoritatea familiilor au tradiții pe care le respectă în preajma sărbătorilor, iar această persoană nu este cu nimic diferită față de ceilalți oameni. Îți poate spune sau promite că veți petrece un timp împreună în preajma sărbătorilor, dar în realitate n u va putea scăpa de îndatoririle din familie pentru a vă putea vedea.
  • 11. Este o relație nesănătoasă. Începutul acestei relații este nesănătos. O relație sănătoasă este construită pe încredere, onestitate, integritate, comunicare deschisă și loialitate, iar o aventură nu are nici unul dintre aceste lucruri.
  • 12. Relația este dezechilibrată. O aventură pune întotdeauna controlul relației în mâinile persoanei căsătorite care înșeală. Aceasta din urmă va dicta mereu când, unde și cum vă veți reuni, va determina adesea ritmul relației voastre. Este posibil ca tu să ai mai mult timp disponibil pentru acestă persoană căsătorită, însă ea va avea doar câteva ore pentru tine.
  • 13. Comunicarea voastră este limitată. Într-o relație sănătoasă poți oricând să iei telefonul să suni sau să trimiți un mesaj partenerului de cuplu, însă într-o aventură totul este limitat, fiind posibil să se afle în imposibilitatea de a-ți răspunde ore întregi. Dacă vei avea o zi dificilă, rareori va fi disponibil pentru tine din punct de vedere emoțional sau fizic, pentru că are alte îndatoriri sau obligații față de propria familie.
  • 14. Îți vei minți familia și prietenii. O să ajungi să-ți minți propria familie sau prietenii pentru a putea păstra secretul relației, te vei scuza pentru că nu te poți prezenta cu acea persoană în public. Ar fi indicat să te întrebi dacă aceasta este cu adevărat persoana cu care dorești să fii ?
  • 15. Există puțină libertate. Pentru că aventurile sunt secrete, va exista puțină libertate în a face orice vă doriți să faceți amândoi. Călătoriile, escapadele și timpul petrecut împreună trebuie să fie bine planificate și rareori va exista o oportunitate de a fi spontani. Este foarte important și locul unde veți alege să mergeți pentru că persoana căsătorită va fi îngrijorată să nu fie văzută împreună cu tine.
  • 16. Este posibil să te mintă. Deja știi că își minte partenerul de cuplu... care sunt șansele ca să nu te mintă și pe tine? S-ar putea să-ți comunice cât de groaznică este căsnicia în care se află, că sunt doar „colegi de apartament” și are de gând să-și părăsească partenerul de cuplu pentru tine, dar de unde ai certitudinea că va face acest lucru sau că spune adevărul?
  • 17. Ratezi oportunități mai sănătoase pentru tine. Dacă alegi să ai o aventură, totodată alegi să spui nu și altor oportunități mai sănătoase. Cu cât petreci mai mult timp într-o astfel de relație, cu atât vei pierde mai mult timp să întâlnești alte persoane care sunt mai potrivite pentru tine.
  • 18. Îți afectează sănătatea mentală. Toată așteptarea ca persoana căsătorită să te contacteze va începe să-ți afecteze sănătatea mentală, oferindu-ți o stare de anxietate, de neliniște. În timp ce te confrunți cu nopți nedormite sau insomnii îngrijorându-te pentru când va fi data viitoare când vă veți putea întâlni, persoana căsătorită probabil va dormi liniștită acasă la ea.
  • 19. Își încalcă promisiunile. Într-o astfel de relație te vei confrunta cu multe promisiuni încălcate din partea persoanei căsătorite, de la planuri pe care le-ați făcut împreună până la a avea un viitor stabil împreună. Există posibilitatea să aibă intenția de a-și îndeplini promisiunile, da în timp și pentru că tu ești cealaltă persoană, multe dintre promisiunile pe care le va face le va încălca. Acest lucru va dăuna semnificativ relației și va submina orice încredere pe care ați putea-o avea în persoana căsătorită.
  • 20. Îți vei perturba propria viață. În timp ce ai o aventură cu o persoană căsătorită, practic îți pui propria viață în așteptare. Vei aștepta ca persoana căsătorită să-și părăsească partenerul de cuplu, astfel încât relația să poată fi dusă la următorul nivel. Cu cât te concentrezi mai mult pe această persoană și pe ceea ce face, cu atât te concentrezi mai puțin pe obiectivele tale și pe a-ți trăi viața cu un scop.

 

Consecințele unei relații cu o persoană căsătorită

 

Există multe consecințe în a avea o relație cu o persoană căsătorită. Aceste consecințe nu afectează doar persoana care are o aventură, ci și partenerul de cuplu care este înșelat. Unele dintre aceste consecințe includ traumă de trădare, tulburare de stres post infidelitate, stimă de sine scăzută și jelire prelungită.

 

  • 1. Traumă prin trădare. După ce ai o aventură te poți simți rănit, trădat și furios față de persoana cu care ai avut acea aventură. Traumele trădări te împiedică să ai încredere în ceilalți pe viitor, influențând relațiile viitoare pe care le vei avea.
  • 2. Traumă de atașament. O aventură este o formă de atașament nesănătos. Odată ce aventura s-a încheiat, poți dezvolta traume de atașament. Acest lucru poate crea probleme complexe de atașament în relațiile viitoare.
  • 3. Stimă de sine scăzută. Cu cât stai mai mult într-o relație nesănătoasă, cu atât vei experimenta o stime de sine scăzută. Vei simți că nu contează și că nu meriți să fii obiectivul principal al unei persoane.
  • 4. Valoare de sine scăzută. De-a lungul timpului, aventura îți distruge sentimentul de valoare și care sunt convingerile de bază pe care le ai tu despre tine. Acest lucru te face să pui la îndoială direcția și acțiunile tale viitoare.
  • 5. Jelire prelungită. Când această relație se va încheia, vei experimenta durere. Acest lucru se poate dezvolta într-o tulburare de durere prelungită pentru că relația a fost o aventură, limitând sprijinul pe care l-ai putea primi din partea celorlalți.
  • 6. Imagine de sine negativă. S-ar putea să te concentrezi asupra defectelor și a slăbiciunilor pe care le ai. Te vei concentra asupra tuturor lucrurilor pe care le-ai greșit în relație și asupra modului în care simți că ai eșuat sau ai greșit.
  • 7. Probleme de sănătate mentală. Oamnii se simt deseori extrem de anxioși în timpul unei aventuri și apoi extrem de deprimați când aventura se termină.
  • 8. Tulburare de stres post infidelitate (PISD). Mulți oameni se confruntă cu tulburarea de stres post infidelitate atunci când aventura ia sfârșit. Simptomele variază de la anxietate, probleme de încredere și angajament până la coșmaruri și îndoială de sine.

 

În loc de concluzii sau cum te poate ajuta terapia

 

Există multe beneficii ale terapiei pentru o persoană care are o aventură cu o persoană căsătorită. Terapia este un mediu sigur pentru a explora ceea ce a făcut o persoană să aibă o aventură. Cu ajutorul psihoterapeutului și a terapiei, vei avea posibilitatea să te vindeci și să eviți să fii atras de astfel de relații pe viitor. Psihoterapia te poate învăța să impui limite sănătoase celor din jurul tău și să-ți repari stima de sine.

 

Este important să îți amintești că există multe alte opțiuni disponibile pentru a găsi un partener potrivit, care să îți ofere dragoste, respect și încredere. Dacă te simți singur sau nesigur, poți încerca să îți faci noi prieteni, să participi la activități sociale sau să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare. În cele din urmă, este important să îți amintești că meriți să fii iubit și respectat și că nu trebuie să accepți mai puțin decât ceea ce îți dorești și ceea ce îți meriți.

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp