Psihologie umanista

Psihologia umanista este o abordare psihologica ce a aparut in anii 1950, ca reactie la limitarile teoriilor psihodinamice si comportamentale in privinta unor chestiuni ca semnificatia comportamentului si natura dezvoltarii sanatoase.

Principalii promotori ai psihologiei umaniste au fost Carl Rogers si Abraham Maslow, iar teoriile acestora se concentreaza pe aspecteumane, cum ar fi sinele, actualizarea sinelui, sanatatea, speranta, iubirea, creativitatea, existenta, devenirea, individualitatea si semnificatia, adica o intelegere concreta a existentei umane.

Psihologia umanista se bazeaza pe urmatoarele convingeri:
•  Cel mai important aspect este prezentul, astfel incat abordarea umanista se concentreaza pe „aici si acum”, in loc sa analizeze trecutul sau sa prezica viitorul.
•  Pentru un psihic sanatos, omul trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile sale, indiferent daca sunt pozitive sau negative.
•  Fiecare persoana este importanta si merituoasa, prin simpla sa existenta. Actiunile pot fi negative, insa acestea nu anuleaza valoarea de fiinta umana.
•  Obiectivul suprem al vietii este obtinerea intelegerii si dezvoltarii personale. Individul poate fi cu adevarat fericit doar incercand tot timpul sa fie mai bun si sa se inteleaga pe sine.

Psihologia umanista a fost definita ca o „a treia putere in psihologie”, primele doua fiind psihanaliza si perspectiva comportamentala. Acest lucru inseamna ca cele trei scoli nu se afla in competitie, ci fiecare a contribuit la intelegerea mintii si comportamentului uman, iar psihologia umanista a adaugat o nou dimensiune ce a creat o perspectiva holistica asupra fiintei umane.

Ceea ce deosebeste psihologia umanista de alte abordari psihologice este accentul pus mai degraba pe semnificatia subiectiva decat pe determinism, precum si dezvoltarea pozitiva in opozitie cu patologia. Fata de majoritatea psihologilor conform carora comportamentul uman poate fi inteles doar de un observator impartial sau obiectiv, potrivit abordarii umaniste, semnificatia comportamentului este personala si subiectiva - depinde de valorile morale si intentiile fiecaruia dintre noi. Fiinta umana este privita ca fiind buna prin natura sa innascuta, iar problemele sociale si mintale reprezinta o deviere de la aceasta natura. Omul tinde mereu sa isi maximizeze interactiunile si creativitatea, pentru a se simti cat mai liber si mai constient de sine si trairile sale.

Psihoterapie umanista
Psihologia umanista priveste dincolo de modelul psihologic medical si priveste persoana dintr-un punct de vedere non-patologic. Acest lucru inseamna ca terapeutul minimalizeaza aspectele patologice ale vietii pacientului, in favoarea aspectelor sanatoase, pozitive. Obiectivul terapiei este ca pacientul sa aiba o constiinta de sine mai sanatoasa, adica sa obtina autorealizarea. Psihologia umanista cuprinde mai multe abordari terapeutice; printre acestea se numara:

•  Teoria dezvoltarii apartinand lui Abraham Maslow - piramida lui Maslow, care stabileste ierarhia necesitatilor si motivatiilor, plecand de la premisa ca fiecare persoana se naste cu necesitati specifice, acestea fiind satisfacute de la baza piramidei spre varf. La baza piramidei se afla necesitatile cele mai puternice, acestea devenind tot mai slabe si mai specifice fiecarei persoane, spre varf.
Pe primul nivel al piramidei lui Maslow (la baza) se situeaza nevoile fiziologice primare: respiratie, alimentatie, apa, sex, somn, homeostaza, excretie. Urmatorul nivel include necesitatea de a avea siguranta: a corpului, a slujbei, a resurselor, a moralitatii, a familiei, sanatatii si proprietatii. La al treilea nivel se afla nevoile sociale: prietenie, familie si intimitate sexuala. Al patrulea nivel include nevoia de respect: stima desine, incredere, implinire, respect fata de ceilalti, respectul celorlalti fata de sine. Ultimul nivel al piramidei consta in necesitatea auto-actualizarii sau autorealizarii, care se refera la moralitate, creativitate, spontaneitate, rezolvarea problemelor, lipsa prejudecatilor, acceptarea faptelor.

•  Psihologia existentiala apartinand lui Rollo May recunoaste alegerea umana si aspectele tragice ale existentei umane. Pentru psiholog, individul sanatos isi confrunta destinul, se bucura de libertate si are un mod de viata autentic, in vreme ce oamenii cu probleme psihice nu au curajul sa infrunte destinul si, fugand de acesta, isi pierd mare parte din libertate.

•  Carl Rogers a dezvoltat psihoterapia centrata pe persoana, o modalitate terapeutica axata pe capacitatea pacientului de a se autodirectiona si a-si intelege propria dezvoltare. Pacientul gaseste singur solutii la problemele sale, ajutat fiind de un mediu confortabil, fara prejudecati, autentic si plin de empatie, creat de terapeut.

•  Alte abordari terapeutice ale psihologiei umaniste includ Gestalt terapia, psihoterapia profunzimii, sanatatea holistica, intalnirile de grup, terapie maritala si de familie, prihoterapia existentiala a lui Medard Boss, psihoterapie existential-integrativa.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp