Iubeste-ma uraste-ma Dar nu ma Uita!!! despre Foamea de Stroke-uri

Iubeste-ma uraste-ma Dar nu ma Uita!!!  despre Foamea de Stroke-uri

Psihologul René Spitz a devenit celebru explorând copiii lipsiţi de mângâieri din orfelinate. Ei manifestau o drastică scădere a imunităţii şi contractau uşor boli mortale

Intr-un cunoscut experiment au fost observaţi bebeluşi crescuţi la case de copii.

Acestia erau bine hrăniţi, curaţi şi aveau căldură. Totuşi, ei erau mult mai expuşi problemelor fizice şi emoţionale decât copiii crescuţi de mamele lor sau alţi îngrijitori direcţi. Cercetătorii au tras concluzia că ceea ce le lipsea copiilor de la orfelinat era stimularea.

Nu aveau nimic la ce să se uite toată ziua, în afara pereţilor albi ai camerelor lor. În plus, aveau prea puţin contact fizic cu cei ce îi îngrijeau.

Le lipseau atingerile, mângâierile, alintările pe care bebeluşii le primesc în mod normal de la cei ce îi îngrijesc

Termenul de stroke este unul din conceptele de bază al Analizei Tranzacţionale, o noţiune fundamentală, imposibil de tradus în limba română printr-un singur cuvânt sau o expresie. Definiţia dată de Eric Berne, fondatorul analizei tranzacţionale, este „orice act care implică recunoaşterea celuilalt” (Berne, 1964) .

Stroke-urile pot fi:

  • verbale şi nonverbale;
  • pozitive şi negative;
  • condiţionate şi necondiţionate.

Aceste tipuri se pot combina:

  • Stroke verbal, pozitiv, necondiţionat: „Te iubesc!”;
  • Stroke verbal, negativ, necondiţionat: „Te urăsc!”;
  • Stroke nonverbal, pozitiv, necondiţionat: un salut făcut cu mâna;
  • Stroke nonverbal, negativ, necondiţionat: pumnul ridicat ameninţător;
  • Stroke verbal, pozitiv, condiţionat: „Ai făcut o treabă bună!”;
  • Stroke verbal, negativ, condiţionat: „Nu faci nimic bun niciodată!”;
  • Stroke nonverbal, pozitiv, condiţionat: o imbrăţişare dată cuiva cine te-a ajutat;
  • Stroke nonverbal, negativ, condiţionat: o palmă primită după ce ai spus ceva unei persoane.

Cercetările au arătat că, între a primi stroke pozitiv, a nu primi nici un stroke şi a primi stroke negativ, cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui om este lipsa de stroke-uri, ceea ce concordă cu binecunoscuta vorbă: „Iubeşte-mă, urăşte-mă, dar nu mă uita!”. Eric Berne afirmă că oamenii au o foame de stroke-uri, o foame similară cu cea de hrană, care dacă nu este satisfacută poate duce la tulburări, patologie sau chiar deces.

Cabinet psihologie Adriana Saraceanu
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp