Terapie prin dans

Terapie prin dans
Terapia prin dans sau terapia miscarii reprezinta utilizarea miscarii in scop psihoterapeutic, pentru a promova integrarea emotionala, psihica si comportamentala a individului. Obiectivul terapeutic este obtinerea unui echilibru sanatos si a sentimentului de plenitudine.

Dansul a inceput sa fie utilizat in psihoterapie in anii 1940, in momentul in care terapeutii au observat ca pacientii lor s-au simtit mai bine dupa ce au urmat cursurile inedite de dans ale lui Marian Chace. Acesta a fost invitat sa colaboreze la tratarea pacientilor cu tulburari prea grave pentru a putea participa la terapia de grup.

O forma a psihoterapiei expresive, terapia prin dans se bazeaza pe ideea ca exista o legatura directa intre miscare (corp) si emotii (psihic), iar tulburarile psihice rezulta din izolarea si alienarea specifica societatii moderne. In aceste conditii, unitatea dintre corp, minte si suflet este instabila. Terapia prin dans ii ajuta pe pacienti sa se redescopere, pentru a fi mai constienti de sine si pentru a se simti mai intregi, mai impliniti. Invatand sa se iubeasca pe sine, oamenii reusesc sa-i iubeasca pe ceilalti.

Terapia prin dans presupune un proces format din patru etape: pregatirea - incalzirea, stabilirea increderii; incubatia - pacientul renunta la controlul constient si miscarea devine simbolica; iluminarea - semnificatia devine evidenta, putand avea efecte pozitive sau negative; evaluarea - se discuta semnificatia procesului si se pregateste incheierea terapiei.

Terapia prin dans sau terapia miscarii poate fi utilizata pentru tratarea afectiunilor psihice si psihosomatice. Sunt putine studii stiintifice care sa cerceteze efectele terapiei prin dans in prevenirea si tratarea afectiunilor, insa rapoartele clinice indica eficienta terapiei prin dans in imbunatatirea stimei de sine, reducerea stresului, imbunatatirea interactiunilor interpersonale si oferirea ocaziei de comunicare a emotiilor. Ca forma de exercitiu fizic, dansul este benefic atat pe plan emotional, cat si pe plan fizic - cresterea fortei musculare, coordonare si mobilitate mai buna, scaderea tensiunii musculare.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp