Despre stima de sine scazuta. Solutii practice.

Autor: Oana Mocan
Despre stima de sine scazuta. Solutii practice.

Ca fiinţe umane, tindem să oferim o valoare propriei persoane sau unor anumite laturi ale noastre. Aşadar, încrederea în sine sau stima de sine se referă în general la felul în care gândim despre noi şi la valoarea pe care ne-o atribuim nouă ca persoane. Dacă adesea valoarea pe care ne-o atribuim este negativă, atunci în acest caz vorbim de probleme legate de stimă de sine.

Ce este stima de sine scăzută?
Ai fost vreodată nesatisfăcut (ă) sau nefericit (ă) în ceea ce te priveşte? Te gândeşti adesea că eşti slab (ă), prost/proastă, că nu eşti suficient de bun (ă), defect (ă) într-un anumit fel, inferior/inferioară în comparaţie cu alţi oameni, fără nici o valoare, neatractiv (ă), urât (ă), de neiubit, ratat (ă), sau un eşec?

Majoritatea oamenilor folosesc uneori aceste cuvinte pentru a se descrie, mai ales atunci când trec printr-o situaţie dificilă sau stresantă.

 

Cu toate acestea, dacă gândeşti des despre tine în aceşti termeni, atunci ai putea avea o problemă legată de o stimă de sine scăzută. Stima de sine scăzută presupune a avea o opinie generală negativă despre sine, judecând sau evaluând negativ propria persoană, şi plasând o valoare negativă generală asupra propriei persoane.

Oamenii cu o stimă de sine scăzută adesea au convingeri negative, de bază, profund formate despre sine şi despre ce fel de persoane sunt. Aceste convingeri sunt adesea luate ca dat sau adevăruri despre identitatea lor, mai degrabă decât să fie recunoscute ca opinii pe care le au despre sine.

Impactul stimei de sine scăzute
1. Auto-Critică Frecventă. O persoană cu stimă de sine scăzută probabil că spune foarte multe lucruri
negative despre sine. Ar putea să se critice pe sine, acţiunile sale, abilităţile sale şi să facă glume despre sine într-un mod negativ. Totodată s-ar putea să se îndoiască de propria persoană, să se învinovăţească atunci când lucrurile merg prost.
2. Ignorarea Calităţilor Pozitive. Când le sunt oferite complimente, aceste persoane ar spune, , a fost numai noroc”, sau, , nu a fost chiar aşa un mare lucru”. S-ar putea concentra pe ceea ce nu au făcut sau pe greşelile făcute.
3. Emoţii Negative. O persoană cu stimă de sine scăzută poate să se simtă tristă sau depresivă, anxioasă, vinovată, ruşinată, frustrată şi furioasă.
4. Impactul Locului de muncă/Studiilor. O persoană cu stimă de sine scăzută şi-ar atinge ţelurile de mai puţine ori, în mod constant, deoarece consideră că sunt mai puţin capabile decât ceilalţi. Ar putea evita provocările şi oportunităţile datorită fricii de a nu le face faţă. Aceste persoane ar putea lucra foarte mult şi s-ar forţa să realizeze tot mai multe deoarece consideră că e necesar să compenseze pentru lipsa de abilităţi. Totodată, aceste persoane ar putea considera că rezultatele pozitive pe care le au nu sunt datorate abilităţilor sau calităţilor lor.
5. Problemele în relaţii. În relaţiile lor personale, persoanele cu o stimă de sine scăzută ar putea deveni supărate ca rezultat al criticismului sau al dezaprobării celorlalţi, ar putea fi preocupaţi de mulţumirea celorlalţi, ar putea fi foarte timizi sau chiar să evite intimitatea şi contactul social. Aceste persoane cel mai probabil nu se vor apăra atunci când ceilalţi îi vor agresa, critica, sau abuza. Pe de altă parte pot fi foarte agresivi în interacţiunile lor cu ceilalţi.
6. Relaxare şi timp liber. Persoanele cu stimă de sine scăzută s-ar putea să nu se angajeze în multe activităţi de relaxare în timpul liber, deoarece ar putea considera că ei nu merită să se distreze sau să realizeze activităţi plăcute. Vor evita de asemenea şi activităţile în timpul cărora vor putea fi judecaţi sau evaluaţi într-un anumit fel, cum ar fi sporturile competitive, dansul, sau participarea în orice fel de competiţie sau prezentare.
7. Îngrijire personală. Persoanele care nu se valorifică ar putea bea cantităţi excesive de alcool sau ar putea consuma droguri. Aceste persoane ar putea să nu fie preocupate de îmbrăcarea de haine curate, de aranjarea părului sau de cumpărarea de haine noi. Pe de altă parte, ar putea ascunde anumite defecte prin a nu-şi permite să fie văzuţi de ceilalţi numai cu condiţia să aibă un aspect perfect îngrijit.

Este important să luăm în considerare faptul că stima de sine este o problemă destul de frecventă pentru mulţi oameni în societatea noastră – deci nu eşti singur (ă) . Stima de sine scăzută poate să apară ca şi componentă a unei probleme curente (cum ar fi depresia), sau ca şi rezultat al unor alte probleme (cum ar fi boala cronică, probleme de relaţie) sau poate fi o problemă în sine. Oricare ar fi cazul, vestea bună este că poţi face paşi spre dezvoltarea unei stime de sine sănătoase.

Stima de sine scăzută. Soluţii:
1. Focalizarea pe aspectele pozitive. O modalitate de a-ţi schimba imaginea pe care tu o ai legată de tine este să începi să scri în jurnal toate reuşitele pe care le ai - chiar zilnic. Multe persoane trec cu vederea toate reuşitele lor fie ele profesionale sau personale.
2. Propune-ţi să ieşi din monotonie şi din zona de confort. Cu toţii avem monotonie în viaţa noastră de zi cu zi. De aceea, este extrem de important să ne propunem să facem lucruri cu totul noi. Dacă ţi-ai dorit să faci anumite lucruri cum ar fi să mergi la grădina botanică sau să te plimbat într-un anumit parc toamna - nu ai motive să aştepţi pentru momentul perfect ca să faci aceste lucruri. Dacă simţi că sunt anumite lucruri pe care nu le poţi face sau care îţi provoacă disconfort cum ar fi să cunoşti oameni noi sau să te implici în anumite activităţi de voluntariat, începe să faci aceste lucruri. Ca să ne dezvoltăm abilităţile cât şi încrederea în noi este necesar să ieşim din zona noastră de confort, din rutina zilnică, săptămânală.
3. Începe să te gândeşti la persoana care vrei să fi şi cum ai putea să ajungi acea persoană. Mulţi dintre noi ne dorim să fim într-un anumit fel, spre exemplu să ne ajutăm prietenii, să învăţăm o limbă străină, să fim deschişi, sociabili, să fim deştepţi, etc. De puţine ori stăm să ne întrebăm dacă facem ceva ca să ne atingem aceste obiective sau dacă ceea ce facem noi (comportamentele noastre) reflectă imaginea pe care noi o avem despre propria persoana.

Dr. Oana Mărcuș Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp