Pentru o familie fericită citiți acest articol!

Pentru o familie fericită citiți acest articol!
Construirea interacțiunilor pozitive prin intermediul jocului și atitudinii pozitive în familie

 

Introducerea unor momente dedicate distracției și jocului pentru creșterea numărului de interacțiuni pozitive între părinte și copil (jocuri comune, remi, monopoly, cărți, jocuri cu mingea, realizăm echipe ) putem să realizăm echipe și atunci când facem curățenie și să ne jucăm (Tata aspiră, mama șterge praful, Alex împătură șosetele, Maria le așează în sertar).

Când mergeți la cumpărături, nu preluați o atitudine sobră, fiți joviali, în orice activitate, asta aduce atmosfera pozitivă în familie! Nu adresați copilului întrebări închise când este nervos, supărat, retras, nu încercați să fiți Autoritar/Șef atunci când vorbiți cu el, povestiți dintr-o postură de la egal la egal, așezați-vă la nivelului lui, priviți copilul în ochii, încurajați-l să se deschidă să vă spună ce îl macină, (eventual îi împărtășiți și dumneavoastră un secret/o îngrijorare) se va diminua probabilitatea de apariţie a comportamentului opozant al copilului și se va apropia mult de dumneavoastră, iar o relație caldă din punct de vedere afectiv este cheia succesului pentru rezultate deosebite pe toate planurile.

Lăsați copilul să aibă momente în care are voie să se joace așa cum își dorește fără să-l îngrădiți într-o formă sau alta.

 

Mama și Tata

Aduceți comportamente și cuvinte de recompensare atunci când mama și tata realizează lucruri ex: dacă am făcut o prăjitură bună (ex: woow, ce bună e, ce bine mă pricep la prăjituri! ), dacă ați reușit să faceți toate lucrurile care vi le-ați propus într-o zi, la sfârșitul zilei exclamați (ex: Ce harnică sunt, uite câte am reușit azi dacă mi-am respectat planul! ) și atunci când nu reușim și nu ne iese ce ne-am propus nu ne plângem prin atitudine negativă față de propria persoană (ex: nu mi-a ieșit rețeta, nu sunt bună de nimic/ ex: varianta sănătoasă: nu mi-a ieșit rețeta cred că am uitat să pun praf de copt data viitoare am să încerc să nu uit!). Dacă tata a avut o zi de succes la muncă împărtășiți cu băieții emoțiile pozitive succesul, nu doar greutățile întâmpinate, sacrificiile făcute, compromisurile, pentru a învăța că există și succese, și recompense de la viață, nu doar greutăți! Exclamați, entuziasmul cât de bine și frumos a fost azi! „Am reușit să schimb singur roțile la mașină, ce bun sunt că mi-a ieșit planul așa cum mi-am propus!”

 

Construiți încredere!

Dacă Alex face tema singur la matematică, chiar dacă a stat mai mult pe exerciții și a fost necesar să îi amintiți că are teme, că trebuie să fie atent când își face temele, la sfârșit este necesar să-l felicitați (Bravo! ai muncit mult, te-ai străduit, indiferent care este rezultatul final, nu contează atât de mult notele, rezultatul final cât drumul parcurs până a obținut rezultatul/ munca, strădania, interesul acordat, implicarea).

 

Concurența, posesivitatea și autoritatea

În familie toți sunt egali, familia este o echipă care merge în aceiași direcție, nu creați concurență și diferențe între dumneavoastră ca și cuplu, nu există unul mai bun și altul mai puțin bun, nu există un șef sau un cap al familiei, suntem egali dar cu atribuții uneori diferite, chiar dacă unul este la muncă, altul acasă, munca fiecăruia trebuie apreciată, recunoscută, valorizată! Dacă realizați aceste lucruri copiii vor învăța să perceapă la fel! Construiți egalitate și atitudine pozitivă! Ex: la unele școli sunt educați pe un sistem de concurențe și atunci învață să concureze și cu frați, surori, ceea ce duce la gelozie, comportamente negative, conflicte și atitudine negativă și neproductivă. Este recomandat să evitați aceste tipuri de abordări.

 

Atitudine pozitivă în casă!

Realizați ședințe de familie (Cercul cu indieni!) în care discutăm ce-am făcut peste zi, ce ne-a stresat ziua care a trecut, ce ne stresează ziua care urmează, nu trebuie să povestim mult, 10-20 de minute, nu trebuie să dam sfaturi ce este bine să facă, NU CRITICĂM, NU JUDECĂM, NU RIDICĂM VOCEA, doar ASCULTĂM ACTIV ȘI IMPLICAT, trebuie doar să ascultăm gândurile, grijile, celuilalt membru! ) această strategie este benefică și cuplului! În casă în mediul familial, în preajma copiilor este recomandat să nu folosiți expresii precum: NU SUNT BUN DE NIMIC! CE PROST SUNT! NU ÎMI IESE NIMIC! NU ȘTIU SĂ FAC NIMIC! MĂ DUC ÎN LUME! NU MĂ MAI SUPORT! MĂ URĂSC! La fel și în cazul în care greșim, nu este recomandat să ne panicăm și enervăm, avem răbdare cu noi! ex: dacă sparg un borcan, un pahar, nu sărim cu exclamații precum vezi dacă nu ești atent uite ce ai făcut! mereu faci prostii (generalizarea nu este benefică )/ varianta pozitivă, ex: Uite ce s-a întâmplat, ești ok? te-ai speriat? te-ai tăiat? hai să te ajut să strângem cioburile, se mai întâmplă când ne grăbim sau când suntem stresați să scăpăm lucruri! dar nu este grav, catastrofal! Nu faceți problemele mai mari decât sunt, nu le EXTRAPOLAȚI, EXAGERAȚI! Toate problemele sunt rezolvabile și putem învăța din ele, într-un fel sau altul. Copilul lucrează cu materialul pe care părinții și cei din jur îl generează, emoțiile se învață (învățare vicariantă ), fricile se învață, dacă acasă ne străduim să generăm informații POZITIVE copilul absoarbe informația pozitivă și v-a fi fericit!

 

IMPORTANT!

Fiți părinți fericiți, un cuplu fericit și copiii vor învăța să fie fericiți! Vor fi modelați să fie fericiți! Copilul este foarte inteligent, foarte matur și înțelege tot ce se întâmplă în jur, nu creați confuzii, împărtășiți cu el informații sincere, și îi veți construi încrederea în sine și în cei din jur, respectul, atitudinea pozitivă față de lupta cu viața și putere de a trece cu brio peste orice obstacol. Încercați să descoperiți calitățile, abilitățile, pasiunile, lucrurile care și le dorește și lăsați copilul să facă ceea ce el simte că îi face placere, nu ceea ce dumneavoastră vă doriți să-i placă! Acest lucru îl modelați prin faptul că și dumneavoastră ca părinte, nu vă neglijați pasiunile! Oferiți copilului posibilitatea de a alege, și atunci când alege încurajați alegerea făcută indiferent care este ea, acest lucru îi v-a crește încredere în sine, în propriile decizii și în abilitățile sale!

 

MULT SUCCES DRAGI PĂRINȚI!

Neamț Laura - Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp