Psihologie orientata pe proces

Psihologia orientata pe proces a fost dezvoltata in anii 1970 Elvetia, de psihanalistul jungian Arnold Mindell, care a inceput sa cerceteze afectiunile ca expresii ale inconstientului. Terapia se bazeaza pe teoria conform careia inconstientul se manifesta prin simptome fizice, dependente, tensiuni sociale si mentale, dificultati in relatii, precum si prin visuri.

Psihologia orientata pe proces imbina stiinta comunicarii, psihologia profunzimii, spiritualitatea si principiile budiste si taoiste. Cel mai important aspect in aceasta abordare este constientizarea, atat pentru pacient, cat si pentru terapeut, cu scopul de a intelege acest proces prin care inconstientul se manifesta in imaginatie, visuri, fantezii. Procesul se refera si la comunicarea fluida verbala si nonverbala care se stabileste intre terapeut si pacient.

Metodele si teoria psihologiei orientate spre proces includ o gama larga de aplicatii: auto-terapie, facilitare pentru grupuri si organizatii, dezamorsarea conflictelor, psihoterapie individuala, de cuplu si de grup, terapia afectiunilor fizice si a starilor comatoase, problematica mortii, probleme comportamentale - adictii, depresie, anxietate.

Aceasta metoda terapeutica presupune existenta a doua tipuri de experiente:
Procesul primar. Experientele pe care pacientul le poate identifica sau asimila.
Procesul secundar. Acele experiente care sunt straine de pacient. Persoana ezita sa se identifice cu aceste experiente, ca si cum acestea s-ar afla dupa un „zid”, numit limita identitatii persoanei. Sunt mai multe categorii de limite:

•  personala - O persoana poate credea despre sine ca are o inteligenta limitata, in timp ce cei din jur o considera foarte inteligenta. Acest fapt se poate datora primelor experiente din familie sau de la scoala.
•  familiala - Sistemul de credinte din cadrul familiei poate fi o piedica in acceptarea unor anumite experiente. Spre exemplu, o persoana a carei familie blameaza puternic tendintele agresive sau competitive poate dezvolta o limita in privinta acceptarii propriilor tendinte mai agresive si proiecteaza asupra celor din jur aceste tendinte.
•  sociala - Aceasta limita este creata de experientele sociale. In general, grupurile religioase sau etnice au reguli ce fac imposibil pentru o persoana sa exprime experiente ce contravin acestor norme. Spre exemplu, un barbat invatat ca duritatea si lipsa de sensibilitate sunt trasaturile masculine de baza poate fi grav tulburat atunci cand isi descopera latura sensibila si poate proiecta aceste tendinte asupra altor barbati, considerandu-i slabi sau homosexuali.
•  umana - Natura umana cuprinde experientele considerate normale si acceptabile, care il fac pe om sa se simta confortabil. Experientele din afara acestui camp sunt considerate inumane, animalice sau de pe alta lume - stari alterate ale constiintei, experiente spirituale, etc.

Psihologia orientata pe proces are ca obiectiv identificarea proceselor primare si secundare ale fiecarui pacient, precum si facilitarea imbogatirii identitatii, prin dezvoltarea la nivel cognitiv si somatic a experientelor secundare, pana in momentul in care acestea devin parte a lumii experientiale a pacientului.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp