Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar?

Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar?

Copiii intră în sistemul formal de învățământ, cum e grădiniÈ›a sau È™coala, cu aÈ™teptări mari, referitoare la oportunitățile pe care acest cadru le oferă pentru dezvoltarea lor personală, pentru învățarea lucrurilor noi È™i interesante, pentru legarea prieteniilor, socializare È™i maturizare. Doar că, pentru a-È™i menÈ›ine entuziasmul pe care îl au pentru implicarea în viaÈ›a È™colară, e nevoie să treacă de momentul în care conÈ™tientizează că nu toate sarcinile È™i temele sunt interesante, dar ele sunt necesare pentru evoluÈ›ia lor educaÈ›ională. De aceea, deseori, temele pentru acasă devin o provocare, pentru copii È™i părinÈ›i, deopotrivă. Perioada în care se consolidează obiceiul de a rezolva temele pentru acasă este una prin care orice familie trece È™i poate fi plină, atât de curiozitate È™i entuziasm, cât È™i de frustrări sau dezinteres.

 

Dacă eÈ™ti părinte È™i treci prin „coÈ™marul” temelor pentru acasă, poate ar fi bine să È›ii cont de câteva aspecte care vă pot ajuta, atât pe tine, cât È™i pe copilul tău, să transformaÈ›i temele în oportunități de învățare È™i creÈ™tere. Scopul este de a-i arăta copilului care este procesul rezolvării unor probleme sau sarcini, pentru ca, în timp, să îÈ™i dezvolte aptitudinile È™i îndemânarea de a face lucrurile independent È™i sigur pe sine.

 

Ce poți face ca să-l ajuți pe copil să-și rezolve eficient temele pentru acasă:

Asigură-i un mediu propice pentru învățare - este important să aibă un loc unde să-È™i È›ină doar materialele de lucru; atmosfera să fie una liniÈ™tită, fără prea mulÈ›i factori distractori precum muzica sau televizorul (mai ales când este mic);

Ajută-È›i copilul să îÈ™i gestioneze timpul. Unii copii, mai ales cei mici, au dificultăți în ceea ce priveÈ™te noÈ›iunea de timp. Ajută-l să aprecieze cât de multe teme are de făcut, pentru a È™ti când să le înceapă. Abilitatea de gestionare a timpului este una dintre cele mai importante abilități de viață, iar temele pentru acasă oferă un bun prilej pentru dezvoltarea acesteia.

Nu accepta munca de slabă calitate. TendinÈ›a multor copii este de a termina foarte repede temele, astfel încât să-È™i folosească timpul pentru joacă È™i alte activități plăcute. Temele cu multe greÈ™eli, acceptate de către părinÈ›i sau profesori, le transmit copiilor mesajul că este mai importantă cantitatea decât calitatea È™i nu este neapărat nevoie să dai tot ceea ce ai mai bun în ceea ce faci;

ReaminteÈ™te-i copilului că responsabilitatea îi revine lui, nu È›ie. Chiar dacă îl ajuÈ›i să rezolve o temă sau o problemă, e foarte important să subliniezi că faci acest lucru pentru a-l ajuta să înveÈ›e cum să facă È™i el, singur, È™i nu doar pentru a merge la È™coală cu temele făcute corect;

Comunică-È›i ferm aÈ™teptările È™i fii pregătit să repeÈ›i, de multe ori, ferm, calm È™i cu încredere, că tema pentru acasă trebuie rezolvată È™i îl ajută în a consolida mai bine cunoÈ™tinÈ›ele acumulate;

Laudă efortul în mod frecvent - este important ca mesajul care ajunge la copil să fie acela că procesul rezolvării temelor este la fel de important ca tema în sine. Lauda în timpul procesului de rezolvare a temelor È™i nu doar la final, ajută la motivarea copiilor de a se bucura de întreaga „călătorie”, nu doar de destinaÈ›ie.

Comunică cu È™coala - parteneriatul părinte - profesor este foarte important, incluzând temele pentru acasă într-un proces mai mare - cel de învățare È™i educaÈ›ie. Copiii care înÈ›eleg rolul temelor în procesul de învățare a lucrurilor noi sunt mult mai motivaÈ›i în a le efectua.

 

BineînÈ›eles că toate aceste aspecte se combină È™i cu atitudinea adecvată față de È™coală în general, o atitudine care să-i transmită copilului că educaÈ›ia este unul dintre mijloacele care-l ajută să-È™i îndeplinească visele, È™i nu un coÈ™mar prin care este nevoit să treacă zi de zi.

Gamma Clinic Psychology - Psihoterapeut principal Diana Laura Ciubotaru
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp