Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar?

Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar?

Copiii intră în sistemul formal de învățământ, cum e grădinița sau școala, cu așteptări mari, referitoare la oportunitățile pe care acest cadru le oferă pentru dezvoltarea lor personală, pentru învățarea lucrurilor noi și interesante, pentru legarea prieteniilor, socializare și maturizare. Doar că, pentru a-și menține entuziasmul pe care îl au pentru implicarea în viața școlară, e nevoie să treacă de momentul în care conștientizează că nu toate sarcinile și temele sunt interesante, dar ele sunt necesare pentru evoluția lor educațională. De aceea, deseori, temele pentru acasă devin o provocare, pentru copii și părinți, deopotrivă. Perioada în care se consolidează obiceiul de a rezolva temele pentru acasă este una prin care orice familie trece și poate fi plină, atât de curiozitate și entuziasm, cât și de frustrări sau dezinteres.

 

Dacă ești părinte și treci prin „coșmarul” temelor pentru acasă, poate ar fi bine să ții cont de câteva aspecte care vă pot ajuta, atât pe tine, cât și pe copilul tău, să transformați temele în oportunități de învățare și creștere. Scopul este de a-i arăta copilului care este procesul rezolvării unor probleme sau sarcini, pentru ca, în timp, să își dezvolte aptitudinile și îndemânarea de a face lucrurile independent și sigur pe sine.

 

Ce poți face ca să-l ajuți pe copil să-și rezolve eficient temele pentru acasă:

Asigură-i un mediu propice pentru învățare - este important să aibă un loc unde să-și țină doar materialele de lucru; atmosfera să fie una liniștită, fără prea mulți factori distractori precum muzica sau televizorul (mai ales când este mic);

Ajută-ți copilul să își gestioneze timpul. Unii copii, mai ales cei mici, au dificultăți în ceea ce privește noțiunea de timp. Ajută-l să aprecieze cât de multe teme are de făcut, pentru a ști când să le înceapă. Abilitatea de gestionare a timpului este una dintre cele mai importante abilități de viață, iar temele pentru acasă oferă un bun prilej pentru dezvoltarea acesteia.

Nu accepta munca de slabă calitate. Tendința multor copii este de a termina foarte repede temele, astfel încât să-și folosească timpul pentru joacă și alte activități plăcute. Temele cu multe greșeli, acceptate de către părinți sau profesori, le transmit copiilor mesajul că este mai importantă cantitatea decât calitatea și nu este neapărat nevoie să dai tot ceea ce ai mai bun în ceea ce faci;

Reamintește-i copilului că responsabilitatea îi revine lui, nu ție. Chiar dacă îl ajuți să rezolve o temă sau o problemă, e foarte important să subliniezi că faci acest lucru pentru a-l ajuta să învețe cum să facă și el, singur, și nu doar pentru a merge la școală cu temele făcute corect;

Comunică-ți ferm așteptările și fii pregătit să repeți, de multe ori, ferm, calm și cu încredere, că tema pentru acasă trebuie rezolvată și îl ajută în a consolida mai bine cunoștințele acumulate;

Laudă efortul în mod frecvent - este important ca mesajul care ajunge la copil să fie acela că procesul rezolvării temelor este la fel de important ca tema în sine. Lauda în timpul procesului de rezolvare a temelor și nu doar la final, ajută la motivarea copiilor de a se bucura de întreaga „călătorie”, nu doar de destinație.

Comunică cu școala - parteneriatul părinte - profesor este foarte important, incluzând temele pentru acasă într-un proces mai mare - cel de învățare și educație. Copiii care înțeleg rolul temelor în procesul de învățare a lucrurilor noi sunt mult mai motivați în a le efectua.

 

Bineînțeles că toate aceste aspecte se combină și cu atitudinea adecvată față de școală în general, o atitudine care să-i transmită copilului că educația este unul dintre mijloacele care-l ajută să-și îndeplinească visele, și nu un coșmar prin care este nevoit să treacă zi de zi.

Gamma Clinic Psychology - Psihoterapeut principal Diana Laura Ciubotaru
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK