Anxietatea - ce este, cum se manifesta, cum o diagnosticam si cum o tratam?

Anxietatea - ce este, cum se manifesta, cum o diagnosticam si cum o tratam?

Ce este anxietatea
Anxietatea este o stare de neliniste permanenta, persoana care o traieste avand senzatia ca „ceva rau” urmeaza sa se intample. In general apare inainte de varsta de 40 de ani in urma unor evenimente care au o semnificatie deosebita in viata persoanei; la femeile gravide sau lauze; la persoanele care au avut o perioada de surmenaj fizic sau psihic, de oboseala pe perioada indelungata; la persoanele care in decursul vietii au experimentat repetitiv evenimente traumatizante, insa minore; la persoanele care au trecut prin evenimente ce le-a pus in pericol viata (boli, accidente, violenta);

Cum se manifesta anxietatea
Cele mai intalnite simptome ale anxietatii sunt: permanenta stare de teama „de ceva”, stare de nervozitate crescuta, irascibilitate, vigilenta crescuta, stare de tensiune fizica-musculara dar si psihica, ameteli, transpiratie, tremor, palpitatii, disconfort epigastric.

Tipuri de anxietate
Anxietatea imbraca mai multe forme:
- anxietatea fobica (orice forma de fobie, fobie sociala, pana la cea mai grava - agorafobia);
- atac de panica, care este o anxietate dusa la paroxism insa de scurta durata si poate aparea in diverse situatii, in urma unor evenimente psihic stresante/traumatizante;
- anxietate generalizata, atunci cand simptomele de anxietate depasesc 6 luni;
- anxietate acuta la stres - apare in urma unor evenimente stresante/traumatizante, la aproximativ 1-4 saptamani de la eveniment si dureaza de la cateva zile pana la 1 luna. Daca se intinde pe o peroada mai mare de 2 luni, devine anxietate posttraumatica.
- anxietate posttraumatica - in urma unor evenimente traumatizante;
- tulburarea obsesiv-compulsiva.
Anxietatea poate fi intalnita ca si unica tulburare la pacienti, insa, de cele mai multe ori poate fi intalnita si asociat cu depresie, in special atunci cand nu este tratata o perioada indelungata de timp, sau chiar asociat cu alte tulburari.

Diagnosticarea anxietatii
Diagnosticarea tipului de anxietate poate fi facuta de catre psihologul clinician specializat, iar daca este nevoie de medicatie, pacientul este indrumat sa consulte un medic psihiatru.

Cum se trateaza anxietatea
Psihoterapia este esentiala in tratarea anxietatii, insa, in situatia in care persoana care sufera de anxietate simte ca are nevoie si de tratament medicamentos-psihiatric pentru a putea sa diminueze nivelul anxietatii si sa aiba o stare care sa ii permita sa se poata focusa in procesul psihoterapeutic, se poate merge, o perioada de timp, in paralel combinand medicatia cu tehnici de relaxare, urmand ca atunci cand pacientul atinge o stare de „mai bine” sa se continue doar cu procesul psihoterapeutic cautandu-se originea simptomelor, gandurile parazit si lucrand asupra lor, deasemenea, invatand pacientul tehnici de autocontrolare a anxietatii.

Croitoru Marinela - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp