Cosmarul

Cosmarul
Cosmarul este definit ca aparitia unui vis terifiant ce trezeste individul din somn, acesta aflandu-se apoi in stare complet alerta si care poate duce la disfunctionalitati pe plan social sau profesional prin intreruperile repetate ale somnului. De obicei, cosmarurile apar in cursul unei secvente de somn lungi si elaborate, iar continutul lor este axat cel mai des pe iminenta unor pericole de natura fizica (urmarire, atac, vatamare) sau unora mai subtile, implicand esecuri sau dificultati personale. Cosmarurile ce apar dupa o experienta traumatizanta de obicei reproduc situatia respectiva, dar aceasta nu este o caracteristica frecventa a cosmarului deoarece de obicei ele nu implica evenimente reale. Cei ce au asemenea manifestari pot de obicei reproduce cu exactitate, la trezire, visul respectiv. De asemenea, unii indivizi pot relata secvente multiple de cosmar pe parcursul unei singure nopti, tema fiind recurenta in majoritatea cazurilor.

Cosmarul apare aproape exclusiv in perioada REM (miscari oculare rapide) a somnului. Perioadele REM au o recurenta la aproximativ 90 - 110 minute in cursul somnului, astfel incat cosmarurile pot sa apara in toata perioada de somn, insa acestea fiind mai lungi, cu vise mai intense in a doua jumatate a noptii, este posibil ca frecventa cosmarului sa fie mai crescuta mai tarziu in cursul somnului. De regula, acestea se termina cu desteptarea din somn, cu o revenire rapida la starea de vigilitate si cu persistenta unei senzatii de teama sau anxietate care poate adesea duce la dificultati in reluarea somnului. Afectarea pe plan social sau profesional in acest caz poate surveni daca desteptarile cauzate de cosmar sunt frecvente si cu dificultati de reinitiere a somnului, sau daca persoana evita somnul din cauza fricii de recurenta a acestuia. Ca urmare a acestor factori, individul poate experimenta somnolenta diurna excesiva, scaderea concentrarii, depresie, iritabilitate sau anxietate, fenomene ce afecteaza desfasurarea normala a activitatilor cotidiene. Unii indivizi asociaza manifestari vegetative cum ar fi transpiratie, tahicardie, tahipnee.

Semnificatia atribuita cosmarului este variabila, in functie de fondul cultural, unele culturi asociindu-l cu fenomene spirituale sau supranaturale, altele privindu-l ca pe un indicator al unor tulburari mentale sau somatice.

Prevalenta aparitiei cosmarului nu este cunoscuta in mod real, insa din adultii tineri aproximativ 3% relateaza ca au cosmaruri frecvent sau intotdeauna.

Varsta la care incep sa apara cosmarurile este intre 3 si 6 ani. Acestea pot sa devina o perturbare pe toata viata intr-un numar redus de cazuri, daca nu este depasita problema in timpul copilariei.

Cosmarurile trebuie diferentiate de teroarea de somn ca diagnostic diferentia; pot sa apara frecvent ca manifestari in cursul delirium-ului sau altor tulburari mentale cum ar fi tulburarile afective, stres posttraumatic, schizofrenie, alte tulburari anxioase, tulburari de adaptare sau de personalitate.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp