Cum îmi ajut creierul în depresie și adicţii

Cum îmi ajut creierul în depresie și adicţii

Ce este dopamina?

 

Dopamina este unul din principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos care ajută la controlarea recompenselor și a plăcerii creierului. De asemenea, ajută la reglarea răspunsurilor de mișcare și emoționale și ne permite nu doar să observăm recompensele, ci să luăm atitudine și să ne îndreptăm spre ele. Cu alte cuvinte, dopamina este responsabilă direct de motivație și concentrare. Important este faptul că, nivelul de dopamină din creier poate fi crescut pentru a-ți îmbunătăți motivația, concentrarea și felul cum te simți, urmând câțiva pași importanți.

 

Cum îți dai seama dacă ai un nivel de dopamină scăzut?

 

Unul dintre semnele principale ale nivelului scăzut de dopamină sunt depresia, plictiseala cronică, lipsa satisfacției, apatia, oboseala cronică și energie fizică scăzută, lipsa dorinței de a face ceva.

 

La persoanele depresive corpul, mâinile și picioarele pot deveni reci. Nivelul scăzut de dopamină scade experimentarea plăcerii, iar starea de spirit poate oscila rapid de la pozitiv la negativ. Persoanele cu un nivel scăzut de dopamină deseori devin dependente de cafeină. Deficitul dopaminergic poate produce slăbiciune generală în organism.

 

Deficitul de magneziu, fier sau zinc poate produce deficit de dopamina. În combinație cu dormitul excesiv, intervine lipsa de motivație pentru a iniția cele mai multe activități, tendința de amânare și sentimentul că nu este în măsură să facă față vieții.

 

Nivelul dopaminergic scăzut are tendința de a produce pofta de zaharuri, sucuri, alcool și grăsimi nesaturate, iar deseori rezultatul este o creștere rapidă în greutate combinat cu lipsa de activitate și oboseală.

 

Chiar și nivelul puțin scăzut de dopamină poate interfera cu abilitatea unei persoane de a se concentra, de a avea un deficit de atenție, probleme de a-și aminti anumite lucruri sau să gândească abstract.

 

A fost demonstrat prin diverse studii și cercetări faptul că, deficitul de dopamină este implicat în depresie, adicții, Parkinson și ADHD.

 

Cum îți poți crește nivelul de dopamină?

 

Încearcă să nu devii dependent! Mulți oameni ajung să fie dependenți de droguri, alcool, cumpărături, jocuri de noroc, pentru că aceste lucruri le oferă o recompensă de moment. Dependențele, de orice fel, au un efect contrar pe termen lung asupra nivelului de dopamină.

 

Creează-ți propria listă de obiective zilnice pe care să le urmezi! Nivelul de dopamină crește atunci când suntem mai organizați și „bifăm" obiectivele pe care le-am atins la sfârșitul unei zile. Chiar dacă ai o memorie bună și știi exact ceea ce ai de făcut în ziua următoare, pentru creier e mult mai satisfăcător momentul în care așezi pe hârtie fiecare obiectiv în parte și îl bifezi. Mult mai eficient ar fi să îți faci o listă de obiective pe termen lung, pe o săptămână sau o lună de zile de exemplu.

 

Creează ceva! Când suntem într-un moment de creație, devenim mult mai focusați pe ceea ce avem de făcut. Astfel, nivelul de dopamină este în creștere. Alege-ți un hobby sau o activitate precum pictura, desenul, origami sau orice altceva care îți poate stimula creativitatea și imaginația.

 

Practică un sport! Exercițiile fizice, chiar și cele mai ușoare precum urcatul unor scări de exemplu, ne ajută să ne eliberăm de stresul cotidian, să fim mai sănătoși din punct de vedere fizic și totodată, crește și nivelul de dopamină din creier.

 

Crește-ți nivelul de tirozină! Tirozina este un aminoacid folosit de organism care ajută la producerea neurotransmițătorilor, printre care și a nivelului de dopamină. Sunt multe alimente care ajută la creșterea tirozinei, printre care migdalele, avocado, bananele, pepenele roșu, carnea de vită și de pui, ouăle, laptele, iaurtul, ciocolata, cafeaua, ceaiul verde.

 

Ascultă muzică! Atunci când ascultăm muzică devenim mai fericiți, mai ales când ascultăm o melodie care ne place. Acest lucru se întâmplă pentru că nivelul de dopamină crește. Ce-ar fi dacă atunci când ești trist, ai începe să asculți puțină muzică ca să te simți mai bine?

 

Meditează! Întorcându-mă la dependențele de care am vorbit mai sus, o altă dependență toxică este faptul că ne gândim prea mult la un anumit moment nefericit din viața noastră care ne ține prinși în mod constant în gândurile noastre negative. Meditația sau auto-reflecția sunt esențiale pentru a avea o minte sănătoasă, pentru a gândi pozitiv și a crește nivelul de dopamină din creierul nostru.

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK