Cum învăţăm eficient în sesiune?

Mulţi studenţi se confruntă cu probleme legate de învăţare. Mai jos, am ales să descriu o serie de tehnici de învăţare des utilizate cu scopul de a învăţa mai eficient un conţinut. Nu în ultimul rând, ultima tehnică este utilizată pentru un management eficient al timupului şi pentru a căştiga lupta pe care o ducem zi de zi cu procrastinarea/ amânarea activităţilor relevante.

Tehnica SQ3R - Pentru a învăţa din cărţi/manuale
1. SURVEY: Citeşte titlul, introducerea, graficele, desenele, cuvintele şi frazele puse cu bold, citeşte sumarizarea textului sau a fiecărui capitol dacă aceasta este oferită. Gândeşte-te la ceea ce şti deja legat de acestă informaţie prezentată.
2. QUESTION: Întreabă-te: Cine? Ce? Când? Unde? De ce? Cum? Citeşte textul cu atenţie ca să te asiguri că răspunzi la aceste întrebări.
3. READ: Citeşte cu atenţie textul pe secţiuni. Pe măsură ce termini de citit o secţiune - scrie răspunsul la aceste întrebări pe foaia ta de notiţe. Subliniază pe măsură ce citeşti răspunsurile la întrebările tale.
4. RECITE: Atunci când finalizezi o secţiune şi la sfârşitul sesiunii tale de citit întreabă-te o întrebare simplă:, , Despre ce a fost vorba?” Încearcă să-ţi explici ţie informaţia pe care ai citit-o. Apoi, încearcă să o explici şi altora - colegului tău de cameră, altor colegi. Observă atunci când nu poţi explica şi celorlalţi şi reîntoarce-te la acele conţinuturi pe care nu le-ai înţeles atât de bine.
5. REVISE: Înainte de a închide cartea, citeşte încă o dată notiţele făcute de tine şi sublinierile din text ca să te asiguri că informaţia este repetată şi ea va fi astfel şi mai bine stocată în memorie.

Tehnica R.E.A.D. - Pentru a învăţa din notiţe
1. READ - citeşte notiţele pe care le-ai scris chiar în acea zi dacă este posibil. Apoi, reciteşte-le în aceeaşi zi sau într-o altă zi. Clarifică-ţi ideile şi conceptele de bază. Rescrie unde este necesar – unde notiţele tale nu sunt clare.
2. EVALUATE - evaluează ceea ce tu ai scris în notiţe. Prioritizează informaţia notată şi şterge informaţia care nu este atât de relevantă.
3. ASK - Pune întrebări. Pe margine, scrie ce crezi tu că înseamnă acea informaţie şi ce fel de întrebări te-ar putea întreba profesorul pornind de la aceste informaţii. Dacă nu înţelegi ceva din materialul notat - mergi la profesor şi încearcă să adresezi întrebări.
4. DETERMINE - scrie care sunt ideile principale. Dacă poţi realiza o sumarizare a notiţelor şi să discuţi apoi acest conţinut şi cu alţi oameni, vei demonstra înţelegerea acelor informaţii. Dacă la nivel de înţelegere, există unele informaţii pe care nu le înţelegi - discută-le cu profesorul sau cu colegii tăi.

Tehnica VCR3 - Pentru a stoca informaţia în memoria de lungă durată
1. VISUALIZE: Pe măsură ce auzi/citeşti o serie de informaţii, începe să le vizualizezi. Desenează o imagine mentală care să te ajute să-ţi aminteşti acele informaţii
2. CONCENTRATE: Concentrează-te pe detaliile imaginii mentale, nu-ţi lăsa mintea să se gândească la altceva. Încearcă să te concentrezi numai pe asta. Concentrează-te mult pe imagine până când o poţi vedea cu ochii închişi.
3. RELATE: Relaţionează informaţia cu ceva ce şti deja, cu o serie de informaţii familiare.
4. REPETE: Repetă informaţia cu voce tare, în timp ce vizualizezi în plan mental imaginea pe care ai creat-o
5. REVIEW: Reia acest demers, încearcă să priveşti imaginea mentală şi să repeţi informaţia de câte ori este nevoie. Repetiţia este cheia pentru a stoca pentru o perioadă mai lungă de timp informaţii în memorie.

Tehnica roşiei (POMODORO)
1. Alege un conţinut pe care vrei să îl înveţi: Poate fi o sarcină grea sau uşoară, cotidiană sau ceva ce ai amânat să faci de mult timp. Orice sarcină care merită atenţia ta totală.
2. Setează-ţi alarma la 25 de minute: Fă-ţi o promisiune: că vei sta timp de 25 de minute în sarcina aleasă fără a te întrerupe. Poţi reuşi! Până la urmă, sunt doar 25 de minute.
3. Lucrează până sună alarma care te anunţă că au trecut 25 de minute
Cufundă-te în sarcină pentru următoarele 25 de minute. Dacă îţi dai seama că ai mai avea altceva de făcut, scrie sarcina pe o foaie.
4. Când a sunat alarma, pune un checkmark pe o foaie de hârtie
Felicitări! Ai reuşit să stai un întreg pomodoro fără a te întrerupe din sarcină.
5. Ia o pauză scurtă
Respiră, meditează, bea o cană de ceai/cafea, ieşi la o plimbare scurtă sau fă ceva relaxant (ex. asculta muzică) . Creierul tău îţi va mulţumi ulterior
6. După fiecare 4 roşii, ia o pauză mai lungă
O dată ce ai terminat 4 astfel de intervale de învăţat (4 roşii), poţi lua o pauză mai lungă, de 20 sau chiar 30 de minute. Creierul tău va folosi acest timp pentru a asimila informaţia nouă şi a se odihni înainte de următoarea rundă de învăţat.

Bibliografie:
http://studentlife.rmu.edu/center-for-student-success/the-tutoring-center/study-skills
Dr. Oana Mărcuș Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp