De ce sa aleg psihoterapia? Cum sa aleg psihoterapeutul?

De ce sa aleg psihoterapia? Cum sa aleg psihoterapeutul?

O sa incerc un exercitiu de imaginatie, si o sa ma pun in postura ta, a clientului. Prin ochii tai, o sa incerc sa vad cum ar fi prima interactiune cu tot ce tine de psihoterapie. De ce as alege sa fac asta? Ce astept sa se intample la psihoterapie? Ce astept eu de la psihoterapeut?


O situatie dificila, o experienta de viata care ma tine blocat (a ) imi creeaza un disconfort, o suferinta, sau o confuzie. In aceste momente, nu ma mai pot ajuta singur/singura, iar cei din jurul meu (prieteni, familie… ) nu pot sa raspunda intrebarilor mele si nu sunt abilitati sa o faca.Ma capacitez sa caut un ajutor specializat. Aceasta ar fi o situatie, dar nu trebuie neaparat sa fie ceva disfunctional sau problematic, ca sa fac asta. Motivul pentru care aleg sa vin intr-un cabinet de psihoterapie e impulsul care m-ar ajuta sa fac primul pas.


Exista o diversitate de informatii dar nu exista o reteta anume, o modalitate specifica de alegere a unui psihoterapeut. Uneori ne lasam influentati de" titluri", de reclame sau de prieteni care au mai facut asta. Ce e important pentru mine, e sa ma informez si sa stiu ce caut. Sa intreb despre experienta si cunostintele psihoterapeutului.


In momentul in care am ales, interactiunea este cel mai important lucru, felul in care rezonez cu el, nivelul de implicare si de incredere. Atunci devine important ceea ce astept eu sa se intample in cabinet, si mi-ar fi de ajutor niste precizari:


- La psihoterapie nu se prescriu retete, de nici un fel : )

- Exista diverse abordari, pentru diverse probleme, dar e bine de stiut un lucru: pentru a ajunge la solutie e nevoie de rabdare, munca si de cele mai multe ori dureaza.

- Pot sa aleg drumul cel mai scurt, dar nu e intotdeauna cel mai bun. Daca astept sa se intample minuni de la prima sedinta- atunci inseamna ca nu sunt realist (a ), ca asteptarile mele nu sunt acordate la realitate.

- Procesul terapeutic aduce cu sine si disconfort. Schimbarea poate fi dureroasa, dar voi fi insotit (a ) si ajutat (a ) sa reevaluez si sa realizez ce e important si multumitor pentru mine.

- Psihoterapeutul este atent la nevoile mele, nu e aici sa ma judece si sa ma critice. El propune si negociaza cu mine schimbarile.


In acest exercitiu, am inteles nevoile tale, ale clientului. Te asigur ca este benefic pentru mine tot atat cat este si pentru tine. As vrea sa cred ti-am dat informatiile cele mai utile.

Amaria Precup - Cabinet individual de psihologie si psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK