Mamă, soţie şi femeie de carieră

Asigurarea echilibrului între carieră şi familie constituie o problemă a zilelor noastre. Atât cariera cât şi familia cer timp şi energie. Deoarece aceste resurse sunt limitate ne mulţumim de multe ori să triumfăm într-un domeniu şi să ne descurcăm satisfăcător sau să-l abandonăm pe celălalt. Pe de altă parte, lipsa uneia dintre ele, cariera sau familia, aduce cu sine un sentiment de neîmplinire. Fie că este vorba de prestigiul profesional, recunoaşterea, siguranţa materială, împlinirea sufletească sau familia, golul pe care-l putem simţi poate fi la fel de mare.


Cercetările au arătat că femeile care se consacră exclusiv familiei sunt mai predispuse la depresii, iar copiii lor au mai putină încredere în ei decât cei ai căror mame lucrează. Concluzia ar fi ca un loc de muncă aduce un echilibru psihic demn de luat în considerare.


Există femei ce reuşesc să găsească echilibrul mult dorit între rolul de mamă, soţie şi cel de femeie de carieră. Sugestiile următoare considerăm că te pot ajuta în acest sens:
• Echilibru nu înseamnă că eşti obligată să faci totul de una singură. Analizează-ţi priorităţile şi stabileşte-ţi limitele. Exprimă-ţi părerile cu fermitate – pentru că eşti singura conştientă de resursele şi limitele tale.
• Caută un job care să nu îşi ceară frecvent să lucrezi peste program, astfel încât să poţi să îţi petreci serile şi weekend-urile cu familia. Stabileşte un număr de ore pe care eşti dispusă să le petreci la locul de muncă.
• Negociază cu partenerul a cui carieră primează la un anumit moment. In familie trebuie să alterneze rolurile soţului şi ale soţiei. Un sacrificiu făcut pentru celălalt, îi poate ajuta în viitor pe amândoi.
• Comunică deschis şi sincer cu partenerul de viaţă şi copiii despre temerile, nevoile şi dorinţele tale.
• Atunci când eşti acasă nu discuta despre munca şi problemele de la job şi nu aduce nimic de lucru cu tine acasă. Timpul petrecut departe de locul de munca ar trebui să fie petrecut cu copiii, soţul sau cu tine însuţi.
• Asigură-te că micuţii tăi sunt implicaţi în activităţi. Asigura-te că fac ceva ce le place, că are cine să-i ia şi să îi ducă la activităţile alese. Asigură-te că atunci când au ceva important, eşti şi tu prezentă şi îi lauzi pentru munca depusă şi pentru realizările lor.
• Învăţă să-ţi gestionezi bine timpul. Elimină mâncătorii inutili de timp din viaţa ta.
• Implică-te în activităţi relaxante: înscrie-te într-un club, o organizaţie sau stabileşte-ţi întâlniri lunar cu prietenele.
• Învaţă din greşeli şi vezi unde te afli la momentul actual.
• Exprimă-te cât mai clar. Limitează numărul neînţelegerilor care îţi consumă în mod inutil timpul exprimându-te în mod clar şi ascultând cu atenţie.
• Luptă cu sentimentul de vinovăţie. Tine minte: să ai o familie şi un job sunt lucruri perfect fireşti şi acceptabile atât pentru femei, cât si pentru bărbaţi.
• Acordă-ţi timp doar pentru tine. In fiecare zi, acordă-ţi timp pentru o activitate care îţi face plăcere, cum ar fi mersul pe jos, câteva ore la sala de fitness, pentru întreţinere. Relaxează-te după o zi nebună de lucru citind, practicând yoga sau făcând o baie sau un dus fierbinte. Anumite activităţi de relaxare le poţi face împreună cu familia
• Acordă cel puţin o zi pe săptămână pentru relaxare. Scoate telefonul din priză, închide computerul şi televizorul. Descoperă care sunt activităţile pe care le poţi face împreună cu partenerul tău, cu membrii familiei şi prietenii, cum ar fi o ieşire la iarba verde, o plimbare cu barca sau un joc care să îi implice pe toţi. Fă-ţi timp pentru activităţile care te împlinesc sufleteşte şi care îţi fac plăcere. In acest fel, vei reuşi să îţi păstrezi sufletul mereu tânăr.
• Ai grijă de zilele tale libere. Încearcă să-şi programezi măcar o parte dintre sarcinile de rutină în timpul săptămânii astfel încât zilele tale libere şi week-end-urile să fie cât mai relaxante.
• Odihneşte-te cât mai mult. Nu există nimic la fel de stresant şi cu potenţial periculos ca lucrul în condiţii de privare de somn. Productivitatea îţi este afectată şi poţi face greşeli costisitoare.
• Ţine legătura cu prietenii. A discuta cu un prieten de încredere sau cu un coleg mai apropiat în momente dificile şi cu stres accentuat constituie un adevărat ajutor.
• Apelează la ajutor specializat. Din când în când cu toţii avem nevoie de ajutor. Dacă simţi că îţi trăieşti viaţa într-un ritm haotic şi te îngrijorează faptul că îţi este din ce in ce mai greu să ai lucrurile sub control, dacă simţi că diversitatea şi multitudinea rolurilor cărora trebuie să le faci faţă te sufocă, discută cu un psiholog. Cu siguranţă vei putea găsi calea spre un echilibru între cele trei roluri: mamă, soţie şi femeie de carieră.

Psiholog drd.Lucia Coşa

Coşa & Asociatii - Societate civila profesionala de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp