Să doborâm miturile psihoterapiei!

Să doborâm miturile psihoterapiei!

Din ce în ce mai des, oamenii înțeleg că pentru a-și crește calitatea vieții este necesar sau chiar devine obligatoriu să parcurgă un demers terapeutic. Oamenilor le e frică de necunoscut, de ceea ce nu înțeleg, de ceea ce nu le este clar și sfârșesc făcând presupuneri care de multe ori nu corespund realității. Iată câteva mituri despre psihoterapie:

 

MITUL 1 - Psihoterapia nu este o abordare științifică, este ceva neclar, vag și fiecare psihoterapeut face cam ce vrea el.... „după ureche". Nimeni nu știe ceva clar și sigur.
REALITATEA - Chiar dacă sunt multe forme de aplicare a psihoterapiei, psihoterapia este un proces specific, mulat pe problema clientului. Deși pentru un necunoscător pare că e o „discuție liberă", terapeutul are în demersul lui un obiectiv clar, pentru care își face un plan. E drept, pe parcursul terapiei, pot apare abateri și rectificări ale acestuia, în funcție de noile date apărute. Totuși scheletul planului terapeutic este foarte precis.

 

O intervenție psihoterapeutică presupune trei caracteristici:

 

• Crearea unei relații terapeutice, care să ofere siguranță și stabilitate clientului în procesul schimbării;

• Stabilirea unui algoritm, a unui plan de intervenție, ce vizează atingerea obiectivului;

• Atingerea obiectivului stabilit și a menținerii schimbării obținute;

 

MITUL 2 - Psihoterapeutul citește gândurile celeilalte persoane.

REALITATEA - Frica cea mai mare pentru client, la începutul terapiei, este ca să nu se afle secretele bine ascunse. Nimănui nu-i place asta! Psihoterapeutul „citește" mintea clientului, însă la modul figurativ. Fiind atent la ceea ce spune clientul și având ca bază de interpretare cunoștințele din domeniul psihologiei, terapeutul deslușește, decodifică aș putea spune, schemele care stau la baza gândirii clientului și care l-au condus la situația care îi provoacă suferința. Pasul următor este să-i explice clientului ceea ce a constatat și cum poate ulterior să-și identifice singur schemele disfuncționale, înlocuindu-le cu altele benefice.

 

MITUL 3 - Psihoterapeutul dă sfaturi clienților cum să-și rezolve problemele.

REALITATEA - Psihoterapeutul nu oferă sfaturi, aceasta însemnând să-și impună propria părere și să-și încalce astfel principiul obiectivității. Fiecare client are dreptul la propria alegere, terapeutul având rolul de a-l ajuta să facă cea mai bună alegere care e conformă cu dorința sa, să-i vadă avantajele și dezavantajele, pe termen scurt sau lung.

 

MITUL 4 - Toți psihoterapeuții sunt la fel.

REALITATEA - Este foarte important să alegi terapeutul potrivit, cu care poți dezvolta o relație autentică, care să-ți asigure suport și încredere pe parcursul terapiei. Relația terapeutică are ponderea cea mai importantă în reușita terapiei. E drept că și clientul trebuie să depună efort în acest sens. O rezistență la schimbare din partea acestuia nu va putea crea o relație deschisă, sinceră, care să fie favorabilă terapiei.

 

MITUL 5 - Terapia nu a avut succes pentru că eu am în continuare probleme.

REALITATEA - Pentru ca o terapie să fie eficientă și să se mențină în timp e nevoie de implicare de ambele părți. Clientul și terapeutul trebuie să lucreze în echipă, terapeutul în cabinet, clientul continuând procesul de la o ședință la alta, făcând diverse teme necesare în procesul de schimbare. Clientul are șansa să aplice tot ceea ce învață în cabinet în propria lui viață. Un client își va da seama că urmează o terapie de calitate pentru că va începe să se simtă substanțial mai bine chiar după primele ședințe.

 

MITUL 6 - Doar cei bolnavi au nevoie de terapie.

REALITATEA - Doar 3% din pacienții cu probleme psihice au nevoie de internare. Restul primesc tratament combinat, medicamentos și psihoterapeutic sau doar psihoterapie. Mai mult, nu este nevoie să fiu bolnav psihic sau să înnebunesc ca să consult un psiholog. La fel cum nu e nevoie să-mi pierd ani buni din viață pentru a face o schimbare în bine pentru mine.

 

MITUL 7 - Nu am nevoie de psihoterapie deoarece ceea ce îmi spune psihologul găsesc în cărți, articole, filme.

REALITATEA - Bineînțeles că nu toată lumea are nevoie de psihoterapie, dar asta nu înseamnă că nu vei avea beneficii de pe urma întâlnirii cu un psihoterapeut. Când îți schimbi tunsoarea sau garderoba, asta nu înseamnă că nu ai cu ce te îmbrăca. Vrei doar să-ți îmbunătățesti felul cum arăți... pe exterior. Pentru interior vii la psihoterapeut. Tocmai faptul că citești mult în acest domeniu este dovada clară că simți nevoia de a primi niște răspunsuri despre tine și viața ta.

 

MITUL 8 - Nu e nevoie să plătesc un psihoterapeut dacă pot vorbi cu un prieten.

REALITATEA - Acesta nu este decât un mecanism de evitare a schimbării. A sta de vorbă la o cafea nu asigură rezolvarea problemelor. E nevoie de mult mai mult. Prietenii „bine intenționați" vor fi oricum alături de tine chiar dacă e greșit ceea ce faci. Sunt foarte multe cazuri de părinți care își mențin copiii în suferință, negând problema familiei și considerând ca e suficient dacă stau ei de vorbă cu copiii lor. Din păcate, problemele în timp se agravează.

 

MITUL 9 - Psihoterapia este costisitoare.

REALITATEA - O oră de psihoterapie este de cele mai multe ori mai ieftină decât o oră la coafor. Da, este adevărat că e nevoie de mai multe ședințe, dar să-ți reinventezi viața, uneori este de neprețuit. Da, poți alege să fii coafată frumos, tristă și în depresie... Tu alegi cât meriți de la viață!

Antoanela Cogian - Cabinet individual de psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp