Schimbarea in psihoterapie

Schimbarea in psihoterapie
De multe ori se intampla ca cei din jurul nostru sa ne spuna ca vor sa ne schimbam:
„Trebuie sa te schimbi!”, „Trebuie sa fii dragut cu oamenii!””Trebuie sa faci lucrurile sa fie perfecte! „ ...

A ne schimba uneori poate fi interpretat de noi cum ca ceilalti nu ne accepta asa cum suntem si ar vrea sa fim altfel sau altcineva.
Chiar daca presiunea celor din jur se refera la comportament, de multe ori, pentru ca ne identificam cu propriul comportament, mesajul ajunge la noi cum ca nu suntem ok asa cum suntem ca oameni. Nu percepem ca doar comportamentul nu este ok.

De exemplu, daca cineva sparge un pahar sau un geam, are un comportament care nu este adecvat, insa nu putem spune ca e ceva in neregula cu acea persoana. Poate fi o persoana cu suflet bun, valoroasa. Ceea ce este de neacceptat este comportamentul acesteia, nu persoana.

Schimbarea in psihoterapie] nu inseamna sa devenim altcineva decat suntem, nu inseamna un transplant de gandire, emotii sau comportamente, nu inseamna sa ne „corectam” pe noi la initiativa noastra sau la presiunea celor din jur. Schimbarea in psihoterapie inseamna sa ne cunoastem pe noi insine mai bine, sa devenim ceea ce suntem si nu ceea ce „trebuie” sa fim.

Motivatia pentru schimbare are trei surse:

• Insatisfactia fata de comportamentele, gandurile si sentimentele prezente
• Dorinta de a se simti, gandi si comporta altfel
• Cautarea de strokeuri

Obiective ale schimbarii in Analiza Tranzactionala

Constientizarea: capacitatea de a vedea, auzi, simti tactil, gusta si mirosi lucruri sub forma de impresii senzoriale pure. Persoana constienta nu interpreteaza si nu filtreaza experienta sa despre lume. Se afla in contact atat cu senzatiile corporale, cat si cu stimulii externi.

Spontaneitatea: implica faptul ca persoana poate raspunde liber din oricare dintre cele trei Stari ale Eu-lui sau asa cum persoana constieta percepe lumea, persoana spontana reactioneaza la ea.

Intimitatea: o impartasire deschisa a sentimentelor si dorintelor intre tine si o alta persoana. Sentimentele exprimate sunt autentice, astfel incat intimitatea exclude posibilitatea de racketare sau jucarea de jocuri. Cand o persoana se afla in intimitate, este probabil sa intre in starea de Copli Liber dupa ce si-a asigurat mai intai un cadru de siguranta pentru acest lucru prin incheierea de contracte de tip Adult- Adult si prin protectie Parentala.

Independenta fata de scenariu/ autonomia: comportament, gandire sau sentiment care este un raspuns la realitatea de aici si acum mai curand decat un raspuns la convingerile scenariale.


Bibliografie:

AT astazi, O noua introducere in Analiza Tranzactionala – Ian Stewart, Vann Joines
Tudor Gabriela - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp