Temperamentele Keirsey

Temperamentul este o trasatura evidenta a personalitatii, la fel ca maniera de a comunica, tiparul de actiune sau atitudinile si valorile caracteristice. Temperamentul include si necesitatile personale, contributia individualala locul de munca si rolul desfasurat in societate. In aceasta privinta David Keirsey a identificat patru temperamente de baza: artizanul, protectorul, rationalul si idealistul, fiecare avand calitatile si dezavantajele sale unice.

•  Artizanul este un observator pragmatic, ce cauta stimularea si virtutea pentru obtine un impact. Punctul tare este tactica si exceleaza la manuirea instrumentelor.
•  Protectorul este observator si cooperant. Il intreseaza responsabilitatea si datoria. Logistica este punctul forte. Exceleaza la organizare, verificare si sprijin.
•  Rationalul este introspectiv si cooperant. Este interesat de dezvoltarea personala si gasirea propriei identitati unice. Punctul forte este diplomatia. Exceleaza la clarificare, individualizare, unificare.
•  Idealistul este introspectiv si pragmatic. Este interesat de acumularea cunostiintelor si competenta. Punctul lor forte este strategia. Exceleaza la investigatii logice.

Temperamentul se naste din interactiunea intre modul de comunicare si comportament, iar temperamentele dezvoltate de Keirsey s-au inspirat din modelul antic al celor patru umori, teoriile lui Jung si modelul Myers Briggs. De fapt sistemul MBTI este foarte asemanator cu cel al lui Keirsey. Deosebirile constau in faptul ca primul se concentreaza pe comportament, in vreme ce Keirsey se concentreaza pe modul in care oamenii gandesc si simt; Myers Briggs se bazeaza pe dicotomia extravertit - intravertit, iar Keirsey pune mai mare importanta pe dicotomia senzorial - intuitiv.

Vreme de multi ani modelul lui Keirseya stat la baza metodologiei de analizare a personalitatii umane, fiind unul dintre cele mai utilizate modele din lume.


Temperamentele David Keirsey Personalitati Myers Briggs
   
 ARTIZAN  SP senzorial-perceptiv
initiator ESTP
artizan ISTP
interpret ESFP
compozitor ISFP
 PROTECTOR  SJ senzorial-judecativ
supraveghetor ESTJ
inspector ISTJ
furnizor ESFJ
ocrotitor ISFJ
 RATIONAL  NT intuitiv-reflexiv
general de armata ENTJ
intelectual INTJ
inventator ENTP
arhitect INTP
 IDEALIST  NF intuitiv-afectiv
profesor ENFJ
consilier INFJ
campion ENFP
terapeut INFP
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp