Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.
Fobii - totul despre fobii de la A la Z

Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres).

continuare
68 articole 12 3 INAINTE ›
Abuzul de droguri Abuzul de droguri

Abuzul de droguri nu are o cauză unică. În general se recunosc trei factori importanţi: disponibilitatea drogului, o personalitate vulnerabilă şi presiunile sociale. Pe trei căi se poate ajunge la dependenţa de drog. Prima prin administrarea drogurilor prescrise de medici, a doua prin posibilitatea procurării legale, fără reţetă...

continuare
Abuzul sexual la copii Abuzul sexual la copii

Abuzul sexual la copil este raportat in unele tari de pana la 80.000 de ori pe an, dar numarul de cazuri neraportate este mult mai mare, deoarece copiiilor le este teama sa spuna ceea ce s-a intamplat, iar procedura legala este dificila. Problema ar trebui identificata, abuzul oprit, iar copilului trebuie sa i se acorde ajutor profesionist.

continuare
Acalculia Acalculia

Acalculia reprezintă incapacitatea de a finaliza probleme simple de matematică. Mulți oameni se luptă cu matematica și o găsesc dificilă, însă acalculia este mult mai mult decât o simplă dificultate legată de calcul sau de algebră. Persoanele care suferă de acalculie se află în imposibilitatea de a efectua operații matematice de bază

continuare
ADHD ADHD

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie sau ADHD este o tulburare neurocomportamentala de dezvoltare. Este caracterizata in principal de coexistenta problemelor de atentie si a hiperactivitatii, fiecare comportament aparind infrecvent singur si cu debut al simptomelor la virsta de 7 ani.

continuare
ADHD intre mit si realitate

Deficitul de atentie insotit de tulburare hiperkinetica (ADHD) a fost descris pentru prima oara cu aproape 100 de ani in urma, el nefiind astazi mai frecvent decat in trecut, ci noi am ajuns sa recunoastem mai usor aceasta problema, care atunci nu era remarcata sau era diagnosticata gresit.

continuare
Agorafobia Agorafobia

In prezent agorafobia nu se mai defineste ca frica de spatii deschise, ci este considerata a fi o suita de fobii legate intre ele, care au drept rezultat aparitia unei senzatii exagerate de teama atunci cand persoana respectiva se confrunta cu situatii sau locuri nefamiliare, aceasta senzatie ducand la pierderea controlului asupra propriei persoane.

continuare
Agresivitatea pasiva (1)

Mulţi oameni sunt invatati inca de la o vârstă fragedă sa isi suprime sentimentele considerate ca negative, cum ar fi furia, resentimentele, teama şi durerea. Cei care nu pot sau nu vor să exprime aceste emoţii tind să se angajeze in comportamente pasiv-agresive care le furnizează un mijloc si o cale de a isi redirecţiona sentimentele.

continuare
Agresivitatea pasiva (2)

Modalitatea de a elimina comportamentul pasiv- agresiv, atat al dumneavoastră cat si al celorlalţi este printr-o completa onestitate şi recunoasterea adevarului interior în orice situaţie. Dacă realizati ca uneori va reprimati furia şi alegeti sa va comportati în orice alte moduri pentru a obţine ceea ce va doriti de fapt, probabil ca sunteti o persoana care manifestati

continuare
Anorexia nervoasa Anorexia nervoasa

Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara caracterizata prin refuzul mentinerii unei greutati corporale sanatoase si o frica obsesiva de a cistiga in greutate. Este asociata cu o imagine asupra propriului corp distorsionata care poate fi mentinuta de diferite modele cognitive care altereaza modul cum individul afectat evalueaza...

continuare
Antidepresive sau psihoterapie: o dezbatere veche Antidepresive sau psihoterapie: o dezbatere veche

Depresia – sau, mai corect spus, tulburarea depresivă majoră – afectează în prezent aproximativ 3% din populația globului, fiind cauza primară a suicidelor înregistrate anual în lumea occidentală. Dacă luăm în calcul estimările furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, procentul persoanelor care suferă de depresie va crește dramatic până în 2030, moment în care se presupune că tulburarea în cauză va fi afecțiunea cu cel mai mare impact asupra sănătății umane.

continuare
Atacul de panica Atacul de panica

Atacurile de panica sunt episoade de frica intensa care apar brusc si sunt relativ scurte ca durata. De obicei debuteaza abrupt, ating maximum intensitatii in 30 min si diminua in urmatoarele citeva ore. Cei afectati experimenteaza anxietate anticipatorie semnificativa si simptome limitate intre atacuri, in situatiile in care au mai fost atacuri inainte.

continuare
Atasament si trauma - (1) despre atasament

Pentru noi, oamenii, sursa principala de sanatate sufleteasca sunt ceilalti oameni. Ei sunt si principala cauza a chinurilor noastre sufletesti. De fapt, doar oamenii pot imbolnavi sufleteste alti oameni; putem surmonta multe dificultati (munca grea, conditii externe vitrege), dar nu si relatiile proaste cu alti oameni.

continuare
Atasament si trauma - (2) despre trauma

Ca si corpul, psihicul uman poate fi traumatizat si ranit. Se poate vorbi de o ranire psihica atunci cand procese de tipul perceptie, traire emotionala, gandire, memorie sau imaginatie nu mai functioneaza normal sau sunt considerabil limitate. O trauma este "un eveniment vital de discrepanta intre factori situationali amenintatori si posibilitatile de surmontare individuale

continuare
Autismul Autismul

Tulburarile autiste reprezinta un spectru de conditii psihologice caracterizate de anomalii ale interactiunilor sociale si comunicatiei, precum si comportament repetitiv si interes limitat. Diferite persoane cu autism pot prezenta simptome foarte variate. Medicii considera autismul ca un grup de tulburari.

continuare
Balbaiala Balbaiala

Balbaiala este un termen generic ce defineste vorbirea ce nu urmeaza ritmul si fluenta normala, conventionala. Insa trebuie sa facem diferenta intre balbiala ocazionala si cea patologica. Balbaiala este caracterizata de repetitia si prelungirea involuntara a unor cuvinte, silabe sau sunete, precum si ezitari, pauze si blocaje involuntare in mijlocul pronuntiei.

continuare
Boala crizelor bulimice Boala crizelor bulimice

Boala crizelor de bulimie sau in engleza "binge eating disorder" este cea mai frecventa tulburare alimentara, desi inca nu este clasificata ca o tulburare alimentara separata. Cei mai multi oameni cu aceasta problema sunt fie supraponderali sau obezi, dar si o persoana cu greutate normala poate fi bolnava.

continuare
Bolile psiho-somatice Bolile psiho-somatice

Termenul de boli psihosomatice se refera la acele afectiuni medicale a caror aparitie si / sau evolutie este afectata de factori psihologici. Suferinţele în plan psihologic pot sa genereze nu numai boli psihice, ci si boli somatice; in plus, anumite boli somatice pot antrena tulburari psihice importante.

continuare
Bulimia nervoasa Bulimia nervoasa

Bulimia nervoasa este o tulburare de alimentatie caracterizata prin reprimarea aportului de hrana pentru o anumita perioada de timp urmata de o alimentatie excesiva si sentimente de vina si decadere personala. Virsta medie a debutului este 18 ani. Suferinzii incearca sa depaseasca aceste sentimente in diferite moduri.

continuare
Cauzele si manifestarile depresiei

Cercetarile actuale impun un model al depresiei bio-psiho-social, depresia fiind o afectiune cauzata de o combinatie de factori biologici (istoric de afectiuni psihice in familie, afectiuni medicale-boli cerebrovasculare, cardiace, epilepsie, infectia HIV, tuberculoza, tulburarile tiroidiene, afectiuni inflamatorii); psihologici si sociali

continuare
Confabulatia

In psihologie confabulatia este povestirea spontana a unor evenimente care nu s-au intimplat niciodata. Consta din crearea de false amintiri, perceptii sau credinte despre sine sau mediul inconjurator - de obicei ca rezultat al disfunctiei neurologice sau psihologice. Confabulatiile sunt dificil de diferentiat de iluzii si de minciuna.

continuare
Cosmarul Cosmarul

Cosmarul este definit ca aparitia unui vis terifiant ce trezeste individul din somn, acesta aflandu-se apoi in stare complet alerta, si care poate duce la disfunctionalitati pe plan social sau profesional, prin intreruperile repetate ale somnului. Cosmarul apare aproape exclusiv in perioada REM (miscari oculare rapide) a somnului.

continuare
Cum recunoastem simptomele depresiei si cum invingem depresia?

Depresia este o afectiune psihica in crestere la nivel global. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 5% din populatia globului sufera de depresie intr-un an. In anul 2008, statisticile din Romania inregistrau trei milioane de romani (15% din populatia tarii), afectati de depresie.

continuare
Dementa Alzheimer Dementa Alzheimer

Dementa Alzheimer este o boală ce afectează creierul uman, producând modificări distructive ce determină pierderea memoriei şi în final moartea bolnavului. Evolutia bolii este spre deteriorare intelectuala progresiva si deces. O persoana traieste in medie 8-10 ani dupa aparitia simptomelor.

continuare
Dependenta de alcool Dependenta de alcool

Alcoolul este un hipnotic sedativ care induce depresia sistemului nervos central dand consumatorului o stare de relaxare. Dependenta este o boala neurobiologica primara, cronica cu factori contribuitori genetici, psihosociali si externi influentand dezvoltarea sa si manifestarile dependentei.

continuare
Dependenta de fumat Dependenta de fumat

Fumatul este o dependenta biologica. Totusi exista si alte motive pentru care suntem legati de tigari in afara de dependenta fizica fata de nicotina. Cind oamenii incearca sa se lase trebuie sa invinga si un obicei psihologic. Teoria invatarii sociale descrie cum invatam prin exemplu de la altii.

continuare
68 articole 12 3 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.