PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
473 articole 12 3 4 ..... 16 17 18 19 INAINTE ›
Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje

Psihoterapia online sau e-terapia este un concept terapeutic relativ nou, care elimina intalnirile fata in fata si permite clientului si psihologului sa se afle oriunde in lume. Sedintele de tratament se desfasoara prin intermediul e-mail-ului, camerelor de chat, forumurilor, telefonului sau a camerei web.

continuare
Imagini care iti spun cat esti de stresat

Urmatoarele imagini sunt utilizate pentru a determina nivelul de stres al unei persoane (sau mai corect - nivelul de stres pe care o persoana il poate suporta).

continuare
Gandirea pozitiva - un mod de viata Gandirea pozitiva - un mod de viata

Psihologia pozitiva s-a dezvoltat in a doua jumatate a secolului XX, avandu-l ca principal promotor pe psihologul american Martin E.P. Seligman, si se concentreaza pe aspectele personale pozitive, accentuarea emotiilor pozitive, cautarea si incercarea de a dezvolta talentul si incercarea de a face viata omului mai implinita.

continuare
Cum sa stabilesti obiectivele in viata Cum sa stabilesti obiectivele in viata

Ai simtit vreodata ca te lasi dus de val in viata si, desi muncesti foarte mult, nu reusesti sa „culegi roadele” eforturilor depuse? Poate motivul acestei situatii este faptul ca nu ai investit suficient timp gandindu-te la ceea ce vrei de la viata si nu ti-ai propus niste obiective. Acestea ne ajuta sa vizualizam un viitor ideal si sa-l transformam in realitate.

continuare
Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese

Viata este o calatorie si sta in puterea noastra sa alegem destinatia dorita. Putem realiza acest lucru prin stabilirea obiectivelor in viata si ducerea lor spre indeplinire. Pentru asta trebuie sa planificam amanuntit, sa facem scheme si sa ne gandim bine, apoi sa revizuim periodic toate planurile.

continuare
Reevalueaza obiectivele Reevalueaza obiectivele

Reevaluarea obiectivelor propuse in viata nu inseamna a renunta, ci reprezinta o adaptare la realitate. Schimbarea face parte din viata noastra, fie ca este vorba de evenimente independente de vointa noastra, sau de procesul normal de dezvoltare si maturizare prin care trecem cu totii.

continuare
Cum le citim copiilor mici. Ghid pentru părinți Cum le citim copiilor mici. Ghid pentru părinți

Cititul are un impact semnificativ asupra dezvoltării copiilor mici, influențându-le abilitățile cognitive, emoționale și sociale. Ca psiholog, subliniez importanța integrării lecturii în rutina zilnică a copiilor, pentru a le oferi un start solid în viață.

continuare
Pavorul nocturn la copii: Ce este și cum îl gestionăm? Pavorul nocturn la copii: Ce este și cum îl gestionăm?

Pavorul nocturn, cunoscut și sub denumirea de teroare nocturna, este o tulburare de somn care afectează un număr semnificativ de copii. Caracterizată prin episoade de frică intensă în timpul somnului, această afecțiune poate fi extrem de tulburătoare atât pentru copii, cât și pentru părinții lor.

continuare
Etapele de dezvoltare ale unui copil între 15 și 24 de luni Etapele de dezvoltare ale unui copil între 15 și 24 de luni

Dezvoltarea la Cincisprezece Luni, la Optsprezece Luni, la Douăzeci și Patru de Luni

continuare
Etapele de dezvoltare ale unui copil până la 12 luni Etapele de dezvoltare ale unui copil până la 12 luni

Dezvoltarea unui copil este un proces complex și fascinant, care implică multiple domenii ale creșterii și învățării. Modul în care copilul tău se joacă, învață, vorbește, acționează și se mișcă oferă indicii importante despre progresul său. Etapele de dezvoltare sunt repere

continuare
Ce cauze contribuie la subdiagnosticarea ADHD în rândul fetelor adolescente Ce cauze contribuie la subdiagnosticarea ADHD în rândul fetelor adolescente

ADHD este o particularitate a funcționării cerebrale a unor copii, care afectează modul în care se raportează la mediul înconjurător, având impact asupra capacității lor de a se concentra și de a acorda atenție.

continuare
La ce moment este indicat să efectuăm o evaluare pentru ADHD la copii și adolescenți La ce moment este indicat să efectuăm o evaluare pentru ADHD la copii și adolescenți

Când este necesar să efectuăm o evaluare pentru ADHD? Să ne imaginăm o zi tipică din viața unui elev care se pregătește de școală. În timp ce își organizează materialele didactice, gândurile îi zboară în toate direcțiile, visând la recreație

continuare
Evaluare și intervenție prin neurofeedback la copiii cu ADHD Evaluare și intervenție prin neurofeedback la copiii cu ADHD

Ințelegerea undelor cerebrale, a tipurilor, a tiparelor de variație, cu manifestările lor clinice adecvate, este de o importanță capitală pentru a organiza o instruire / terapie eficientă în neurofeedback. În funcție de tipurile de unde cerebrale din antrenamentul de neurofeedback, există două direcții clasice de bază.

continuare
Cum să ajutăm copiii cu tulburări de învățare Cum să ajutăm copiii cu tulburări de învățare

Copiii cu tulburări de învățare necesită un sprijin special pentru a-și atinge întregul potențial în cadrul educației și a vieții de zi cu zi. De la structurarea mediului lor de învățare la interacțiunea cu membrii familiei și profesorii, există multe modalități în care părinții

continuare
Memoria de lucru a copilului îi limitează progresul? Memoria de lucru a copilului îi limitează progresul?

Creierul este un instrument impresionant, iar memoria este unul dintre aspectele sale fundamentale. Percepem numeroase detalii despre mediul înconjurător (imagini vizuale, zgomote, arome etc.) și le atribuim semnificații prin intermediul gândurilor noastre.

continuare
Fetele experimentează autismul într-un mod diferit? Fetele experimentează autismul într-un mod diferit?

Autismul influențează diferit fetele și băieții, la niveluri multiple — biologic, psihologic, social și emoțional. Totuși, adesea este neglijat deoarece fetele au o capacitate mai mare de a „masca” diferențele lor. Iar cu cât copilul rămâne nedepistat mai mult timp, cu atât crește riscul dezvoltării de probleme precum depresia, anxietatea și o stima de sine redusă.

continuare
Funcțiile executive: mini-regizorul din universul cognitiv al copilului Funcțiile executive: mini-regizorul din universul cognitiv al copilului

Pentru a naviga prin viață, copilul dumneavoastră depinde de cooperarea diferitelor părți ale creierului său. Procesele mentale cunoscute sub numele de „funcții executive” sunt cele care asigură această coordonare, funcționând ca un fel de mic manager în creierul copilului.

continuare
Copilul ca elev neurodivergent Copilul ca elev neurodivergent

Termenul de „tulburare” este încărcat și se concentrează exclusiv pe aspectele negative. „Diferența” este un termen care valorizează diversitatea umană. Dedicând prea mult timp identificării și remedierii „problemelor” unui copil, îl învățăm să se perceapă ca fiind restricționat.

continuare
Susținerea nevoilor emoționale ale copiilor cu dificultăți de învățare Susținerea nevoilor emoționale ale copiilor cu dificultăți de învățare

Este esențial să detectăm o dificultate de învățare, dar acesta este doar primul pas. Dificultățile de învățare sunt adesea remarcate în sala de clasă. Un profesor poate observa că un elev are nevoie de mai mult timp decât este obișnuit pentru a citi și scrie, nu ține pasul la lecțiile de matematică sau are probleme cu temele. Un specialist ar putea fi solicitat pentru a stabili un diagnostic.

continuare
Ce este PDA (Pathological Demand Avoidance) Ce este PDA (Pathological Demand Avoidance)

Autismul este inclus într-o serie de diferențe de dezvoltare care sunt interconectate, motiv pentru care este desemnat ca fiind parte a Tulburării din Spectrul Autist (TSA). Aceasta denumește o varietate de stări care apar datorită unei dezvoltări atipice a creierului copilului.

continuare
Ce este discalculia? Și cum poți învăța să o recunoști? Ce este discalculia? Și cum poți învăța să o recunoști?

Fă cunoștință cu Olivia, o tânără deșteaptă, prietenoasă și deschisă, care întâmpină dificultăți serioase în a prinde firul matematicii. A face temele se transformă într-un calvar, Olivia luptându-se să capteze și să rețină conceptele elementare. Mama sa a încercat diverse abordări, de la negociere și sancțiuni, până la rugăminți, însă fără succes.

continuare
Problema dublei empatii: de ce persoanele autiste sunt adesea neînțelese Problema dublei empatii: de ce persoanele autiste sunt adesea neînțelese

Problema dublei empatii este un concept care abordează dificultățile de comunicare și înțelegere reciprocă între persoanele autiste și cele neurotipice.

continuare
Ce sunt stilurile de învățare? Ce ne pot spune ele despre copiii care întâmpină dificultăți la școal Ce sunt stilurile de învățare? Ce ne pot spune ele despre copiii care întâmpină dificultăți la școal

Ce presupune situația în care un copil întâmpină probleme la școală? Să ne imaginăm că se observă o scădere a performanțelor academice. Sau poate că s-a observat o schimbare în comportament? Este posibil ca acesta să devină retras, irascibil sau anxios când discută despre școală?

continuare
Neurodiversitate, neurodivergent și neurotipic Neurodiversitate, neurodivergent și neurotipic

Conceptul de neurodiversitate denotă varietatea inerentă a funcțiilor cerebrale și gama largă de stiluri cognitive prin care oamenii procesează informația, învață și interacționează. Astfel, neurodiversitatea ne include pe toți.

continuare
Evaluarea neuroafirmativă a autismului pentru femei Evaluarea neuroafirmativă a autismului pentru femei

Recent, s-a produs o evoluție semnificativă în modul în care sunt înțelese și evaluate persoanele cu particularități neurodivergente, iar recunoașterea necesității de a adapta metodele existente de diagnostic și evaluare pentru a răspunde mai eficient nevoilor femeilor și fetelor este în creștere.

continuare
473 articole 12 3 4 ..... 16 17 18 19 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp