Tipuri personalitate Myers Briggs

Tipuri personalitate Myers Briggs
Tipurile de personalitate Myers Briggs - Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) - este un sistem utilizat la scara larga pentru a intelege si interpreta personalitatea umana, ce are la baza ideile lui Carl Jung despre tipurile de personalitate si, intr-o mai mica masura, teoria celor patru temperamente sau umori.

Isabel Briggs Myers, impreuna cu mama sa Katharine Briggs, a dezvoltat teoriile lui Jung, obtinand o metodologie si un sistem ce pot fi implementate pentru a intelege si evalua personalitatea si modul comportamental preferat de fiecare.

Impreuna cu celelalte teorii de personalitate si modele psihometrice, modelul MBTI are o utilitate deosebita pentru:
- intelegerea si dezvoltarea sinelui
- intelegerea si dezvoltarea celorlalti
- intelegerea motivatiei celorlalti
- intelegerea punctelor forte si a celor slabe ale celorlalti
- munca in echipa - asigurand reprezentarea tuturor aptitudinilor relevante si necesare
- alocarea si acceptarea insarcinarilor si proiectelor
- acceptarea rolurilor si dezvoltarii impreuna cuceilalti si pentru sine.

Teoria Myers Briggs si modelul MBTI nu reprezinta o masura a inteligentei, competentei, starii emotionale, stabilitatii mentale sau a maturitatii si trebuie sa fie utilizate cu mare atentie pentru evaluarea aptitudinilor pentru o anumita profesie. Oamenii au la indemana modalitati multiple de a exersa o profesie, iar modelul MBTI nu ofera indicii despre angajament, determinare, pasiune, experienta, ambitie, experienta, etc. si nici nu evidentiaza cazurile de `falsificare a tipului`. Toate acestea au o influenta mult mai mare asupra succesului, decat un simplu test de personalitate.

In ansamblu, testele psihometrice si modelele de personalitate reprezinta ajutoare in dezvoltarea personala si in intelegerea profunda a propriei persoane. Acestea insa nu trebuie sa fie utilizate ca temei unic pentru recrutarea angajatilor sau pentru luarea deciziilor in cariera.

In continuare sunt prezentate desrierile preferintelor conform tipurilor de personalitate Myers Briggs.


preferinta pentru lumea din exterior si actiunile si efectele avute asupra acesteia

Extravertit
(E
-extraversion)

sau
Introvertit
(I
-introversion)
preferinta pentru sinele si ideile interioare, pentru a le proteja si dezvolta
aduna informatia concentrandu-se pe faptele efective

Senzorial
(S
-sensing)

sau
Intuitiv
(N
-iNtuition)
aduna informatia interpretand tiparele, posibilitatile si intelesurile din informatiie primite
decide utilizand logica, consecventa, analiza obiectiva, concluziile rezultate in urma unui proces

Reflexiv
(T
-thinking)

sau
Afectiv
(F
-feeling)
decide in functie de prioritatile sale si ale altora, precum si de valorile personale
abordeaza lumea organizand, planificand, controland si stabilind actiuni si raspunsuri clare si ferme - ia decizii relativ rapid
Judecativ
(J
-judging)
sau
Perceptiv
(P
-perceiving)
abordeaza lumea actionand cu flexibilitate, spontaneitate, adaptabilitate si intelegere - ia decizii relativ lent


Masurand si categorisind personalitatea sau stilul comportamental al unei persoane potrivit preferintelor - cate una din fiecare cele patru scari (E-I, S-N, T-F, J-P), sistemul MBTI formeaza 16 tipuri principale, fiecare tip fiind reprezentat de un cod din patru litere.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp