Abuzul narcisic – cum îl identifici și cum sa iei măsuri

Abuzul narcisic – cum îl identifici și cum sa iei măsuri

Abuzul narcisic este o realitate cu care multe persoane se confruntă în relațiile lor, fie ele romantice, profesionale sau sociale. În acest articol, vom explora semnele și etapele abuzului narcisic, precum și modalitățile de gestionare a acestei situații dificile.

Abuzul narcisic – ce este și cum se manifestă?

Abuzul narcisic este un tip de comportament abuziv care se bazează pe manipulare, control și exploatare, exercitate de către o persoană cu trăsături narcisiste. Termenul de `narcisist~ provine din mitologia greacă și face referire la Narcis, personajul care s-a îndrăgostit de propria sa imagine. În psihologie, o persoană narcisică se caracterizează prin preocuparea exagerată față de propria persoană, lipsa empatiei și exploatarea celor din jur pentru a-și satisface propriile nevoi. Abuzul narcisic poate fi dificil de identificat, deoarece abuzatorii narcisici sunt adesea manipulatori și carismatici în aparență. Ei pot utiliza tactici subtile de control și putere pentru a-și submina victimele fără ca acestea să-și dea seama.

Etapele unei relații cu un abuzator narcisic

 • Idealizarea: În această fază, abuzatorul narcisic își pune victima pe un piedestal, oferindu-i atenție excesivă, complimente și promisiuni de iubire eternă. Se creează astfel o legătură puternică și intensă, iar victima se simte adesea copleșită de atenția și afecțiunea partenerului.
 • Devalorizarea: După ce legătura s-a consolidat, abuzatorul începe să-și dezvăluie adevărata natură și să critice sau să submineze victima. Acest lucru poate lua forma criticilor constante, a manipulării emoționale și a ignorării. Victima este adesea pusă într-o poziție de inferioritate și începe să-și piardă încrederea în sine.
 • Sfârșitul relației: În final, abuzatorul poate alege să încheie relația sau să o abandoneze brusc, lăsând victima confuză și rănită. În unele cazuri, abuzatorul poate începe o nouă relație sau să își caute altă victimă pentru a-și satisface nevoile narcisiste.

Semne și comportamente caracteristice ale abuzului narcisic

 • Gaslighting: Abuzatorul încearcă să neglijeze realitatea și să distorsioneze percepția victimei asupra evenimentelor pentru a-și menține puterea și controlul.
 • Abuz verbal și emoțional: Critici constante, insulte, umiliri și manipulare emoțională sunt folosite pentru a submina stima de sine a victimei și a o menține sub control.
 • Exploatare și obiectificare: Victima este tratată ca un obiect sau un mijloc de satisfacere a nevoilor abuzatorului, fără a fi luată în considerare ca individ cu sentimente și dorințe.
 • Violarea intimității: Abuzatorul încalcă spațiul personal și intimitatea victimei, ignorând limitele și drepturile sale.
 • Promisiuni false: Abuzatorul poate face promisiuni pentru a păstra victima în relație sau pentru a obține ceea ce își dorește, dar nu intenționează să le respecte în mod sincer.

Cum să gestionezi abuzul narcisic

 • Recunoaște situația: În primul rând, este important să recunoști că te afli într-o relație abuzivă și să cauți sprijin din partea prietenilor, familiei sau profesioniștilor din domeniul sănătății mintale.
 • Impune limite și stabilește-ți prioritățile: Este esențial să-ți stabilești limite clare în relație și să nu tolerezi comportamente abuzive. Fii hotărâtă să îți protejezi propria sănătate și bunăstare.
 • Caută sprijin extern: Nu ezita să ceri ajutor din partea celor din jur sau să te alături unui grup de suport pentru persoane aflate în situații similare. Este important să ai un sistem de sprijin solid în timpul procesului de recuperare.
 • Ia în considerare încetarea relației: Dacă situația nu se îmbunătățește și abuzul persistă, ia în considerare posibilitatea de a pune capăt relației și de a-ți reconstrui viața fără abuzator.
 • Caută terapie și consiliere: Terapia poate fi un instrument valoros în procesul de vindecare și recuperare după o relație abuzivă. Un terapeut specializat în trauma și abuz poate oferi suport și îndrumare pe tot parcursul acestui proces.

 

Abuzul narcisic poate avea un impact profund asupra sănătății mentale și emoționale a unei persoane, dar este posibil să depășești această experiență și să-ți redobândești controlul și autonomia în viața ta. Nu ezita să cauți sprijin și să îți asumi măsuri pentru a-ți proteja bunăstarea și fericirea.

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp