Suprimarea emoțională

Suprimarea emoțională

Tu ce faci cu emoțiile tale? Le ascunzi? Le „corectezi”? Le dai voie să existe și să le simți?

 

„Exagerezi”, „Dramatizezi”, „Nu te mai smiorcăi atât!”, „Hai, șterge-ți lacrimile și mergi înainte!” sunt doar câteva mesaje pe care sunt sigură că mulți dintre noi le-am tot auzit de-a lungul timpului cu privire la trăirile noastre emoționale.

 

❓ Oare ce ne aduce bun pe termen lung efortul de a ne ignora suferințele, de a le “ascunde sub preș” și de a pretinde o stare generală de bine departe, însă, de ceea ce trăim câteodată cu adevărat în sinea noastră? E corect față de mine să-mi neg trăirile? Să nu-mi permit să le simt?

 

➡️ Emoțiile cele mai frecvent etichetate ca fiind „negative” sunt furia și tristețea, iar negarea sau alungarea acestor trăiri mai poartă denumirea de suprimare a emoțiilor. Aceasta din urmă face parte din strategiile de reglare emoțională nu tocmai eficiente pe termen lung, varianta aceasta fiind folosită în lipsa altora mai sănătoase.

 

➡️ Perioada copilăriei și a adolescenței sunt cele care își pun amprenta asupra modului în care reușim să ne reglăm emoțional, fiind învățați - în mod direct sau indirect - de aparținători sau părinți, aceștia fiind reperele/modelele noastre în etapele timpurii de viață. Înțelegem, astfel, că în lipsa unor adulți care să poată susține, alina și valida experiențele emoționale firești, mulți dintre noi am fost nevoiți să rămânem singuri în gestionarea acestor trăiri.

 

➡️ Poate este mai simplu dacă ne imaginăm un copil care aude în mod constant mesaje precum „hai, că nu ai de ce să fii trist/ă”, „dramatizezi” sau chiar și „încetează cu prostiile astea”, adultul respingând, astfel, experiența copilului aflat într-un moment fragil. Devine evident faptul că în lipsa unor alte resurse și capacități cultivate, copilul din exemplul nostru, vulnerabil și dependent de aparținători/părinți, receptează mesajul repetitiv conform căruia „trăirile tale nu sunt văzute, înțelese, acceptate” și că nu ar fi în regulă să se exprime, rezultatul fiind unul de respingere din partea adultului. Iar pentru că una dintre nevoile de bază ale noastre este cea de afecțiune, de conexiune cu celălalt - părintele, în cazul acesta -, copilul învață că propriile emoții îl îndepărtează și, deci, există riscul pierderii conexiunii și iubirii. Astfel, copilul crește și își cristalizează această credință în jurul unei frici sau rușini a ceea ce trăiește, devenind adultul de astăzi care își neagă și respinge trăirile emoționale pentru că.. așa a învățat.

 

➡️ Din păcate, suprimarea emoțională se extinde la nivelul întregii societăți care încă transmite același mesaj, de a nu te uita la ce te doare și ce e real pentru tine, de a fi “tare”, de a căuta fericirea, viața perfectă și de a nega suferința care, de fapt, apare în mod normal în viața noastră.

Oancea Ioana-Bianca Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp