Fazele dezvoltării relațiilor umane

Fazele dezvoltării relațiilor umane

Există trei moduri în care putem fi prezenți în relațiile noastre umane. Pe de o parte, acestea sunt etape succesive, iar pe de altă parte, nu putem spune că am depășit o etapă, ci că ne întoarcem din nou și din nou și, pe măsură ce devenim mai vindecați și mai maturi, petrecem din ce în ce mai mult timp în cea de-a treia etapă.

 

În prima etapă reacționăm în mod reflex la stimulii din mediul nostru, de la alți oameni. Nici măcar nu suntem conștienți de ceea ce se întâmplă, nu ne gândim la motivele noastre profunde. Proiectăm rănile din lumea noastră interioară asupra celorlalți și îi răspundem în funcție de proiețciile noastre.

 

În cea de-a doua etapă, începem să învățăm despre rănile lumii noastre interioare, începem să ne punem la îndoială proiecțiile noastre, alegem să trăim în relații armonioase și pline de iubire cu ceilalți. Ne regăsim resursele interioare, iubirea, compasiunea, blândețea, binevoința, încrederea, speranța. Găsim dorința de a iubi și de a fi iubiți. În această etapă, proiectăm asupra celorlalți ceea ce este sănătos în noi și avem tendința de a ignora faptul că oamenii și, prin urmare, sistemele pe care le alcătuiesc oamenii, sunt la fel de răniți ca și noi. Nici măcar nu ne gândim să căutăm modalități de a ne proteja atunci când ceilalți oameni se raportează la noi din propria lor răni, pentru că nu îi vedem așa cum sunt, ci proiectăm asupra lor partea bună din noi în loc să vedem realitatea lor.

 

În cea de-a treia etapă, devenim conștienți de faptul că toți avem părți sănătoși și răniți în noi și putem îmbrățișa această complexitate a realității cu o compasiune din ce în ce mai profundă. În acest spațiu tot mai profund, care devine din ce în ce mai deschisă să observe realitatea, începe să se desfășoare în noi creativitatea: recunoaștera modurilor în care - în interconectarea complexă a părților sănătoase și rănite din noi și din ceilalți - putem fi prezenți, vorbi, acționa și putem să ne adresăm sau răspundem celorlalți în moduri care să sprijine tot mai mult dezvoltarea părților sănătoase în fiecare dintre noi.

 

Este tentant să ne oprim în a doua etapă. Diferitele ideologii religioase și morale extremiste pot intensifica în mod special această tentație. Dar aceste trei moduri decurg în mod natural unul din celălalt, prin natura noastră umană, iar noi suntem chemați să îmbrățișăm realitatea în toată complexitatea ei din ce în ce mai deplin.

Cabinet Individual de Psihologie Nagy Emese-Lilla
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp