Alegerea carierei

Gaseste cel mai bun job pentru aptitudinile tale, personalitatea ta si, nu in ultimul rand, interesul tau in cariera.

Factori determinanti in alegerea carierei


Sunt 4 mari factorii dupa care ar trebui sa te orientezi in alegerea carierei:

1. ABILITATILE  [SKILURILE] TALE
Afla de ce skiluri ai nevoie in jobul tau, cat de bune sunt abilitatile tale si cum le poti imbunatati.
De la negociere si initiativa la sociabilitate si comunicare - abilitatile si aptitudinile tale sunt cele care te fac sa fii bun in ceea ce faci, iar de cat de bun esti depinde satisfactia si succesul jobului tau.
Vezi care sunt skilurile tale forte si in ce joburi le poti utiliza la maximum.

2. PERSONALITATEA TA
Personalitatea reprezinta ansamblul de caracteristici ce definesc emotional, cognitiv si comportamental o persoana. Exista numeroase clasificari si teste de personalitate. Fiecare tip de personalitate are afinitatile ei profesionale. 
Acceseaza testul MBTI pentru a afla care este tipul tau din cele 16.
Citeste mai multe despre tipurile de personalitate aici.

3. INTERESELE TALE PROFESIONALE
In ce domeniu ti-ar placea sa profesezi? Ti-ar placea sa lucrezi cu oameni sau, dimpotriva, cat mai departe de ei. Ai prefera sa ai un job in aer liber si sa te bucuri de natura sau un birou comod este ceea ce iti doresti? Ai inclinatii catre arta sau esti pasionat de afaceri?
Fa acest test. Acorda-ti timp pentru asta! E important ca munca ta sa iti aduca satisfactii.

4. VALORILE TALE
Valorile sunt acele concepte pe care le consideri a fi cele mai importante in viata. In ceea ce priveste locul de munca, valorile sunt acelea care il motiveaza pe angajat. Efortul, angajamentul si motivatia de care o persoana dispune la locul de munca sunt direct proportionale cu valoarea perceputa de aceasta.
Valorile tale in munca Valorile tale in munca

Valorile sunt acele concepte pe care le consideri a fi cele mai importante in viata. In ceea ce priveste locul de munca, valorile sunt acelea care il motiveaza pe angajat. Efortul, angajamentul si motivatia de care o persoana dispune la locul de munca sunt direct proportionale cu valoarea perceputa de aceasta.

continuare
Orientare in cariera - Studiu de caz Orientare in cariera - Studiu de caz

Orientare in cariera - Studiu de caz - din perspectiva teoriei trăsătură-factor a lui Holland si teoriei lui Super - teoria dezvoltării concepţiei despre sine în conduita vocaţională: Paul este un tânăr de 24 de ani, în prag de absolvire a Facultăţii de Teologie.

continuare
Alege-ti cariera potrivita!

Ca sa reusesti in viata trebuie sa alegi un profil adecvat propriilor aptitudini, sa fii atras de domeniul respectiv si sa depui toate eforturile pentru a fi un specialist desavarsit in acel domeniu. Sigur ca avand aptitudini si placandu-ti acel domeniu, efortul necesar pentru a fi foarte bun e mult mai mic decat in situatia in care nu esti atras de acel domeniu sau nu manifesti aptitudinile corespunzatoare acelui domeniu.

continuare
Greseli frecvente in cariera si la serviciu Greseli frecvente in cariera si la serviciu

Te intrebi de ce nu ai reusit sa avansezi in cariera, nu esti multumit de profesia aleasa, sau ai pierdut un loc de munca? Fiecare dintre noi am facut greseli la serviciu, insa daca gresi e omeneste, a invata din greseli este o virtute. Constientizarea celor mai frecvente greseli te poate ajuta sa beneficiezi de succesul binemeritat pe plan profesional.

continuare
Evaluarea aptitudinilor: Aceste evaluari acopera o gama larga de aptitudini care te ajuta sa descoperi ce puncte forte si ce dezavantaje ai ca angajat, precum si rationamentul utilizat in diverse strategii de rezolvare a problemelor. Astfel, fiecare evaluare este unica si are ca obiectiv principal identificarea calitatilor: argumentarea verbala, rationamentul numeric, talentul artistic, simtul tehnic, etc.

Conturarea personalitatii: Evaluarile psihometrice sunt utilizate pentru a potrivi tipul de personalitate cu o anumita profesie. Aceste chestionare ofera descrieri ale diverselor aspecte de personalitate si sunt importante pentru identificarea mediului propice succesului profesional. Subiectele acoperite includ: inclinatia pentru a fi liderul unei echipe sau a urma instructiunile, munca in echipa sau pe cont propriu, munca intr-un ritm constant sau cu termene limita, preferinta pentru o slujba ce implica empatia cu alte persoane sau pentru un mediu tehnic.

Interesele profesionale: Afla ce cariera ti se potriveste. Alegerea in privinta profesiei este stabilita in urma unei analize detaliate ce cuprinde intrebari din domenii foarte diverse. Rezultatele sunt analizate impreuna cu alte evaluari psihometrice, pentru a obtine informatii valoroase asupra alegerilor optime.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp