Ce inseamna „locus of control”

Autor: Elena Dordea
Ce inseamna „locus of control”?

Locusul controlului este un concept care se referă la credința sau percepția individului cu privire la măsura în care el / ea controlează evenimentele sau rezultatele din viața sa. Acest concept se axează pe locul sau sursa pe care oamenii o atribuie pentru evenimentele care le afectează viața.

 

Există două tipuri principale de locus al controlului:

 

1. Locus de control intern

O persoană cu un locus al controlului intern crede că are un control semnificativ asupra propriului destin. Ea crede că acțiunile, alegerile și eforturile personale sunt factorii cheie care determină rezultatele. Aceste persoane tind să fie mai motivați și mai puțin afectați de factori externi sau de circumstanțele neprevăzute.

 

2. Locus al controlului extern

O persoană cu un locus al controlului extern crede că evenimentele din viața sa sunt mai degrabă influențate de factori externi sau de noroc decât de acțiunile sau alegerile personale. Acești oameni pot simți că nu au un control semnificativ asupra vieții lor și pot fi mai predispuși să se simtă victime ale circumstanțelor.

 

Locusul controlului poate varia în funcție de domeniu. De exemplu, o persoană poate avea un locus al controlului intern în ceea ce privește cariera sa, dar un locus al controlului extern în ceea ce privește relațiile personale.

 

Acest concept are implicații importante în psihologia personalității și în înțelegerea modului în care oamenii percep și reacționează la lumea lor. Studiile din psihologie au arătat că un locus al controlului intern poate fi asociat cu mai multă încredere în sine, cu o mai mare satisfacție în viață și cu o mai mare reziliență în fața stresului. Cu toate acestea, există situații în care un locus al controlului extern poate avea avantaje, cum ar fi în cazurile în care persoanele trebuie să se adapteze la circumstanțe pe care nu le pot controla, cum ar fi în fața unui dezastru natural.

 

În general, în terapie și dezvoltare personală, ajutarea cuiva să devină mai conștient de locusul său de control și de modul în care acesta influențează percepția și comportamentul său, poate fi un pas important pentru atingerea obiectivelor și pentru dezvoltarea unui sentiment mai mare de control asupra vieții.

 

Fa din viata ta o arta!

Cabinet individual de psihologie Elena Dordea
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp