Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje

Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje
Psihoterapia online sau e-terapia este un concept terapeutic care elimina intalnirile fata in fata si permite accesul clientului la psiholog, oriunde s-ar afla in lume.

Fiind o metoda relativ noua in psihologie, numarul adeptilor psihoterapiei online este inca mic, fapt ce nu demonstreaza neaparat ineficienta sa, ci mai degraba stadiul experimental in care se afla.

Avand in vedere raspandirea crescanda a acestui fenomen, este important sa se stabileasca norme de practica, atat pentru client, cat si pentru psiholog / terapeut, pentru a se asigura respectarea standardelor de etica si confidentialitate.

Terapia online poate avea loc prin intermediul e-mailurilor, ceea ce inseamna ca destinatarul va raspunde cand va avea timp si va crede de cuviinta, sau prin intermediul mesajelor instant, discutia desfasurandu-se in timp real. Aceste discutii online pot fi limitate la doua persoane, sau pot include mai multi participanti, cum este cazul pe un forum sau intr-o camera de chat.

De ce psihoterapie online? Este potrivita pentru mine?

In primul rand terapia online se adreseaza persoanelor care nu pot sau nu doresc sa aiba o intalnire fata in fata cu psihologul. Fie se tem de stigmatul pacientului cu boli psihice, fie se rusineaza sa destainuie detalii intime ale vietii lor, insa se simt confortabil sa discute sub anonimat, consilierea prin internet reprezinta o solutie pentru acesti oameni. Mai sunt cazuri in care cei care au nevoie de terapie psihologica se afla in zone indepartate, fara acces la servicii medicale complete, sau pur si simplu sunt persoane foarte ocupate.

Pe de alta parte, nu este indicata psihoterapia online pentru persoanele diagnosticate cu tulburari grave precum schizofrenie, depresie severa sau anorexie. Daca aveti ganduri sinucigase, va aflati intr-o situatie criza, va ganditi sa faceti rau altor pesoane, preferati discutiile fata in fata, sau nu va simtiti confortabil sa va transmiteti gandurile prin intermediul tastaturii, cel mai bine este sa alegeti sedintele de psihoterapie in cabinetul psihologului.

Avantajele terapiei online • Ofera acces la psihoterapie persoanelor care, din diferite motive, nu pot veni la un cabinet psihologic.
• Poti scrie la orice ora din zi sau noapte si te poti gandi cat vrei de mult la ce sa scrii.
• Beneficiezi de o arhiva a mesajelor scrise, pe care le poti reciti oricand.
• Internetul face informatia mult mai accesibila.
• Poti scrie din confortul casei tale, fara a fi nevoit sa mergi la cabinet. Poti beneficia de consultatii inclusiv atunci cand calatoresti.
• Pretul poate fi mult mai scazut.
• Ai acces la o gama mai larga de psihoterapeuti si psihologi.
• Poate iti este mai usor sa te destainui in scris decat prin vorbe.
• Scrisul te ajuta sa constientizezi mai bine ce simti.
• Internetul iti ofera confidentialitate, ceea ce te poate ajuta sa fii mai sincer.
• Nu mai trebuie sa astepti pana la programarea cu terapeutul in cazul in care apare o problema.

Dezavantajele terapiei online • O problema importanta a terapiei prin intermediul internetului este confidentialitatea. Nu exista siguranta totala in privinta pastrarii secretului profesional - detaliile intime ale pacientului sunt vulnerabile.
• In cadrul unei intalniri fata in fata, psihologul poate observa mai multe detalii ce il ajuta in decursul tratamentului: expresiile faciale, reactiile de moment, tonul vocii, limbajul corpului. In general, terapia online este limitata la cuvinte. Acest dezavantaj poate fi diminuat prin conversatiile la telefon si cu ajutorul camerei web.
• Internetul abunda de informatii, insa nu intotdeauna acestea sunt de buna calitate.
• Aceasta forma de psihoterapie se afla inca in faza experimentala.
• Tehnologia este supusa avariilor - caderea internetului, pana de curent.
• Pacientul trebuie sa aiba indemanarea necesara utilizarii calculatorului.
• Comunicarea in cuvinte scrise poate produce confuzii.
• Unele tulburari psihologice nu pot fi rezolvate online.
• In cazul unei situatii de criza psihologul nu poate interveni.

Este posibil ca in viitor tratamentele psihologice sa imbratiseze progresul tehnologic mai mult. Deocamdata ramane faptul ca terapia prin internet nu poate oferi un diagnostic sau un tratament psihoterapeutic complex. Obiectivul sau este sa ofere informatii de baza, sfaturi avizate, sa promoveze initiativa pacientului in cautarea tratamentului si sa motiveze prezentarea personala la cabinetul psihoterapeutului.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp