Cum sa stabilesti obiectivele in viata

Cum sa stabilesti obiectivele in viata
Ai simtit vreodata ca te lasi dus de val in viata si, desi muncesti foarte mult, nu reusesti sa „culegi roadele” eforturilor depuse? Poate motivul acestei situatii este faptul ca nu ai investit suficient timp gandindu-te la ceea ce vrei de la viata si nu ti-ai propus niste obiective.

Stabilirea obiectivelor ne ajuta sa ne gandim la un viitor ideal si ne motiveaza sa transformam viziunea in realitate. Atunci cand stii incotro te indrepti, stii asupra caror aspecte sa-ti concentrezi efortul si vei evita cu usurinta distragerile nocive.

De ce sa iti propui obiective personale?
Stabilirea unor obiectiv este o strategie utilizata de atleti de performanta, oameni de afaceri de succes si persoane care reusesc in orice domeniu. Acest exercitiu iti ofera o viziune pe termen lung si o motivatie imediata, iti concentreaza acumularea cunostintelor si te ajuta sa iti organizezi timpul si resursele astfel incat sa profiti la maximum de tot ce iti ofera viata.

Stabilind obiective precise, iti vei putea masura realizarile, vei avea o viziune de viitor asupra progresului si te vei putea mandri cu reusite in unele domenii care inainte ti se pareau o corvoada interminabila. Astfel nivelul stimei si increderii in sine va creste si vei vedeni constient de propriile aptitudini si competente.

Cum sa iti dai seama care sunt obiectivele care nu ti se potrivesc?
Pentru a avea succes trebuie sa putem identifica obiectivele care nu ni se potrivesc si care ar insemna doar risipa de efort. Pentru asta trebuie sa evaluam cu atentie obiectivele propuse, sa hotaram daca le putem realiza si daca ne vor oferi sentimentul de implinire, apoi sa le eliminam sau sa le inlocuim pe cele nesanatoase. Acest proces presupune aptitudinea de a renunta fara frica esec sau culpabilizare din partea celorlalti.

Pentru a indeplini aceasta sarcina trebuie sa ai capacitatea de a recunoaste diferenta intre incapatanarea nesanatoasa si determinarea motivata, sa compari avantajele renuntarii cu avantajele continuarii la infinit, sa stii ca un obiectiv defineste doar o parte tin tine, nu intreaga ta persoana, sa fii deschis la schimbare, sa stii ca un obiectiv isi poate pierde valoarea in timp si sa iei decizii in functie de valorile interne si nu de dragul celorlalti.

Cum sa incepi sa stabilesti obiective in viata?
Pentru inceput trebuie sa-ti formezi o imagine de ansamblu asupra a ceea ce doresti sa faci in viata, sau unde vrei sa ajungi peste 10 ani de exemplu, apoi sa identifici obiectivele la scara mare pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a-ti realiza visul. Aceste obiective mari trebuie sa fie impartite in unele mai mici, reprezentand pasi spre indeplinirea celor marete. Odata ce ai pus la punct un astfel de plan, tot ce-ti ramane de facut este sa te apuci de treaba.

Stabilirea obiectivelor de mare amploare. Acestea trebuie sa acopere toate domeniile importante din viata ta; acestea pot include: cariera, situatie financiara, educatie, familie, arta, atitudine, placere, sport, servicii spre binele comunitatii. Gandeste-te bine si selecteaza unul sau mai multe obiective din fiecare categorie, avand in minte unde iti doresti tu sa ajungi in viata.

Stabilirea obiectivelor mai mici. Odata ce ai stabilit in linii mari directia pe care o vei urma in viata, trebuie sa stabilesti obiective mai mici, pe perioade mai mici - incepe cu un plan pe cinci ani, apoi pe un an, pe sase luni si tot asa. Fiecare plan trebuie sa se bazeze pe cel precedent. Apoi creeaza o lista cu lucrurile pe care trebuiesa le faci in fiecare zi. Probabil la inceput obiectivul tau va fi sa citesti cat mai multe informatii despre indeplinirea obiectivelor tale pe termen lung. Toate aceste planuri si liste vor trebui sa fie revizuite si modificate periodic, pentru a reflecta schimbarea prioritatilor si a experientelor tale.

Exemplu de stabilirea obiectivelor in viata.
In cazul in care o persoana isi doreste sa devina redactor sef la revista pentru care lucreaza in prezent - acesta fiind obiectivul major in viata, va incepe sa stabileasca obiective mai mici, pe termen mai scurt, in felul urmator: in cinci ani va deveni editor adjunct, intr-un an va lucra ca voluntar la proiectele conduse de seful redactiei din prezent, in sase luni va obtine diploma de jurnalism, intr-o luna va vorbi cu seful redactiei din prezent pentru a afla ce aptitudini sunt necesare pentru aceasta slujba, intr-o saptamana va programa o intalnire cu seful redactiei din prezent.

Reguli importante pentru stabilirea obiectivelor
• Alege obiective care sa te motiveze. Acestea trebuie sa aiba legatura cu prioritatile din viata ta, astfel incat sa justifice efortul depus. Gaseste motivele pentru care un obiectiv este important pentru tine - un exercitiu simplu este sa scrii aceste motive ca si cum ai vrea sa convingi pe cineva. Evita sa amani indeplinirea obiectivelor si asociaza-le cu necesitatea imperioasa de a duce la bun sfarsit ce ai inceput. Altfel risti sa amani la nesfarsit si sa devii frustrat de neputinta ta.

• Stabileste prioritatile - atunci cand ai in vedere mai multe obiective este bine sa le ordonezi in functie de prioritate sau importanta, pentru a evita sa te simti coplesit.

• Alege obiective a caror finalitate o poti controla; acestea nu trebuie sa depinda de factori din mediul inconjurator, ci doar de vointa ta si performanta personala.

• Obiectivele trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
- sa fie bine definite;
- sa aiba dimensiuni masurabile;
- sa poata fi indeplinite - nici imposibile, dar nici prea usoare;
- sa fie relevante pentru directia pe care o urmaresti in viata sau in cariera;
- sa aiba un termen limita de timp pentru a fi indeplinite.

Scrie obiectivele pe care le-ai ales. Punerea obiectivelor pe hartie reprezinta o concretizare a acestora si a angajamentului pentru ducerea la lor indeplinire. Foloseste cuvinte de genul „voi face...”, in loc de „mi-ar placea sa fac..” sau „cred ca voi face...”.

Fa-ti un plan de actiune si respecta-l. Este important sa ai in vedere pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru indeplinirea obiectivelor, pentru a-ti putea urmari progresul. Acest plan se poate schimba pe parcurs, insa relevanta, valoarea si necesitatea obiectivului trebuie sa ramana aceleasi.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp