Chiroptofobia - frica de lilieci

Chiroptofobia este frica clinica de lilieci. Pacientii cu aceasta fobie experimenteaza frica intensa si panica atunci cind sunt confruntati cu liliecii sau la posibilitatea de a se afla in prezenta lor. Prezinta hiperventilatie si palpitatii, tremor, tipete sau pling si frecvent simt ca si cum ar fi in pericol imediat de moarte.

Chiroptofobii vor parcurge distante extreme pentru a evita orice posibilitate de a intra intr-o situatie in care vor fi expusi la lilieci. In lumea moderna majoritatea oamenilor nu sunt expusi la aceste animale si acuza sentimente de aversiune, disgust si frica daca un liliac ramine captiv in apartamentul lor. Totusi un chiroptofob experimenteaza frica ce nu poate fi considerata normala sau rationala: o astfel de persoana nu poate face fata fricii si va fi exclusa la confruntarea cu ea.


Fobia se poate dezvolta daca un copil mic a avut o experienta neplacuta cu un stol de lilieci, cum ar fi daca intra intr-o pestera si tulbura liliecii, zborul lor afara poate inspaiminta copilul. Liliecii nu sunt periculosi sau agresivi pentru oameni. In multe cazuri frica de lilieci deriva din credinte gresite. Liliecii sunt vazuti drept creature urite cu ochi terifianti si aripi mari. In Europa medieval un liliac care a intrat in casa era vazut drept un semn ca moartea va veni la acea familie in viitorul apropiat. Liliecii erau de asemenea asociati cu diavolul. Astazi multi oameni asociaza liliecii cu vampiri, intuneric si moarte. In realitate exista doar trei specii de lilieci care se hranesc cu singe, toate traind in America Latina. Toate aceste notiuni asociate cu liliecii pot contribui la frica extrema.


Fobia nu ameninta viata iar multe persoane nu cauta ajutor. Cei care au aceasta fobie inteleg in general ca nu se vor intilni poate niciodata cu un liliac, astfel alegind sa traiasca si sa faca fata fobiei singuri. Totusi fobiile pot fi frici persistente care determina evitare si distress fizic. Consilierea este un bun inceput pentru tratarea acestor frici, permitind unui terapeut sa se angajeze intr-o discutie cu pacientul. Acesta va incerca sa-l ajute sa faca fata fricii si sa ajunga la informatiile gresite despre lilieci. Desensitizarea sistematica este o alta optiune terapeutica. Aceasta forma de tratament foloseste aptitudini de relaxare. Autohipnoza poate ajuta la fel, precum si reprogramarea mintii prin hipnoza. Tinteste subconstientul si ajuta la depasirea impresiilor negative care stau la baza fricii.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp