Fobii - totul despre fobii de la A la Z

Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres). Vorbim de o frica irationala pentru ca pericolul nu exista in realitate sau este mult exagerat in mintea persoanei respective. Persoanele care sufera de o anumita fobie se panicheaza deseori doar la anticiparea situatiei stresante sau doar la gandul ca ar putea fi puse fata in fata cu aceasta.

Desi exista o diversitate foarte mare de fobii, toate au o serie de simptome comune ce apar ca raspuns al organismului la stres: cresterea frecventei cardiace si palpitatii, transpiratii, tremuraturi, ameteala si greata.

In continuare vom incerca sa discutam cat mai detaliat despre fiecare fobie in parte:

77 articole 12 3 4 INAINTE ›
Ablutofobia - frica de a face baie Ablutofobia - frica de a face baie

Frica de a face baie este o fobie relativ neobisnuita, dar severa. Pare a fi mai prevalenta la femei decit la barbati. Ablutofobia nu este in general diagnosticata la copii, decit daca persista peste 6 luni. Fobia se poate manifesta in multiple feluri, de la frica de a face dus, pina la fobia completa de orice forma de spalare.

continuare
Acrofobia - frica de inaltime Acrofobia - frica de inaltime

Acrofobia este o frica extrema si irationala de inaltime. Apartine categoriei fobiilor specifice denumite disconfort fata de spatiu si miscare, care impart aceleasi similaritati etiologice si optiuni de tratament. Persoanele care sufera de aceasta conditie pot experimenta un atac de panica intr-un loc inalt si deveni prea agitate pentru a se da jos in siguranta.

continuare
Adunatul compulsiv de animale

Adunatul compulsiv de animale implica pastrarea unui numar mare si neobisnuit de animale domestice, fara a avea posibilitatea unei case adecvate pentru acestea, sau de a le ingriji, alaturi de negarea acestei imposibilitati. Poate fi caracterizat ca un simptom al unei tulburari mentale, mai degraba decit cruzime adevarata fata de animale.

continuare
Agirofobia - frica de a traversa strada Agirofobia - frica de a traversa strada

Reprezinta frica extrema si irationala de a traversa strazile sau intesectiile. Aceasta fobie poate fi declansata de o varietate de factori traumatici sau tulburari mentale. Fata de persoanele cu simtul normal al fricii si pericolului, agirofobii gasesc motive de a fi terorizati de strazi si le evita vehement, pina cand ii impiedica aiba o viata normala.

continuare
Agorafobia - frica de spatii deschise

Agorafobia este o tulburare anxioasa definita drept frica morbida de a avea un atac de panica sau simptomele unui atac intr-o situatie care este perceputa a fi rusinoasa. Aceste situatii pot cuprinde: spatii larg deschise, multimi sau conditii sociale necontrolate. Ca rezultat, persoana afectata evita locurile publice, nefamiliare, cele largi, deschise

continuare
Agrafobia - frica anormala de abuzul sexual Agrafobia - frica anormala de abuzul sexual

Agrafobia este frecventa dar nu foarte cunoscuta. Cei care sufera de aceasta tulburare au avut probabil o experienta in trecut, care a asociat trauma emotionala cu abuzul sexual. Astfel de experiente pot sa nu se fi intimplat pacientului: calitatea de martor la un abuz sexual, chiar si la televizor sau intr-un film, poate declansa conditia.

continuare
Aichmofobia - frica de intepaturi Aichmofobia - frica de intepaturi

Aichmofobia este frica de ace, obiecte taioase si ascutite. Multe persoane pot asocia aceste frici cu mai cunoscuta tripanofobia, care este o frica extrema de ace si injectii. Este observata mai ales la copii, dar si la adulti. Lasata netratata, se poate agrava in timp si determina dificultati in efectuarea activitatilor de zi cu zi si a dezvoltarii.

continuare
Algofobia - frica de durere

Reprezinta frica irationala de durere. Cind o persoana se gindeste constant si anticipeaza durerea, subconstientul ii comanda automat sa nu faca anumite lucruri pentru ca s-ar putea sa fie dureroase. Este determinata de evenimente externe si factori interni. Persoanele care sufera de aceasta fobie experimenteaza simptome ce variaza in functie de nivelul de frica.

continuare
Androfobia - frica fata de barbati

Este frica irationala fata de barbati. Persoanele care au aceasta frica se pot teme in general de barbati sau de o anumita caracteristica a barbatilor. Este considerata a fi o fobie specifica. Mai este cunoscuta drept arrhenfobia. Este acceptat ca fobia apare prin combinatia unor evenimente externe traumatice si predispozitie interna ereditara

continuare
Antofobia - frica de flori Antofobia - frica de flori

Antofobia este definita ca o frica persistenta si anormala fata de flori. Persoanele care sufera de aceasta frica experimenteaza anxietate, chiar daca realizeaza ca florile nu prezinta nici un pericol. Nu exista o floare specifica care sa determine boala, orice specie de flori poate determina frica, precum si orice parte a florii.

continuare
Antropofobia - frica de oameni

Pacientii cu antropofobie prezinta frica de oameni, societate. Fobia este o frica extrema fata de persoane. Individul va evita mereu subiectul fricii, indiferent de consecinte. Cuvintul anthropo vine din greaca si inseamna om, in timp ce fobia este un cuvint grecesc pentru frica. Simptomele fobiei depind de nivelul de frica al persoanei

continuare
Apirofobia - frica de albine

Apirofobia reprezinta frica de albine sau de intepatura lor. Este una dintre cele mai comune frici ale oamenilor. Cuvintul deriva din latinescul apis pentru miere de albine. Mai este denumita melisofobia din grecescul melissa - albina. Cei mai multi oameni au fost intepati de albine sau au avut cunostinte care au fost intepate.

continuare
Aquafobia - frica de apa Aquafobia - frica de apa

Este frica anormala si persistenta fata de apa. Este o fobie specifica ce implica un nivel de frica ce depaseste controlul pacientului si poate interfera cu viata de zi cu zi. Persoanele care sufera de aceasta conditie pot experimenta reactii diferite, chiar daca realizeaza ca apa din ocean, un riu sau chiar cada nu reprezinta un pericol iminent.

continuare
Arachnofobia - frica de paianjeni

Arachnofobia reprezinta frica de paianjeni si alte arahnide, cum sunt scorpionii. Este o fobie specifica, manifestare a zoofobiei. Provine din grecescul arachne care inseamna paianjen si fobos - frica. Reactiile la arahnide par irationale pentru altii si uneori chiar si pentru cei afectati. Fobia poate fi tratata prin din tehnicile generale sugerate pentru fobiile specifice

continuare
Astrafobia - frica de fulgere Astrafobia - frica de fulgere

Cunoscuta si drept astrapofobia, brontofobia, keraunofobia sau tonitrofobia reprezinta o frica anormala de tunet si fulger, un tip de fobie speciala. Este tratabila, dar poate fi dezvoltata de oameni si de animale. O persoana cu astrafobie va fi anxioasa in timpul unei furtuni, chiar si cind intelege ca pericolul este minim.

continuare
Atichifobia Atichifobia

Atichifobia reprezinta frica irationala de esec, cunoscuta drept anxietatea de performanta. O frica irationala de esec se poate dezvolta la copiii care au parinti cu multe asteptari sau frati care pun o importanta anormala esecului la virste tinere sau printr-un eveniment traumatic in copilarie care a determinat umilire sau rusine.

continuare
Autofobia - frica extrema de a fi singur Autofobia - frica extrema de a fi singur

Uneori este denumita monofobia si se refera la o frica paralizanta si legata de conceptul de a fi lasat singur. Aceste persoane sunt nelinistite daca nu se afla in preajma altor oameni, pot avea nevoie sa stea cu cineva chiar in aceeasi camera pentru toata viata. Cind sunt singuri sufera de anxietate extrema, atacuri, regurgitatii si alte reactii

continuare
Aviofobia - frica de avion Aviofobia - frica de avion

Aviofobia reprezinta frica de a fi intr-un avion sau alt vehicul care zboara. Este uneori denumita aerofobia, aviatofobia sau pteromecanofobia. Poate fi o fobie distincta sau o combinatie indirecta a mai multor fobii legate de zbor, cum este claustrophobia (frica de spatii inchise) sau acrofobia (frica de inaltimi).

continuare
Bibliomania - colectarea excesiva de carti

Bibliomania este o tulburare obsesiv-compulsiva care implica colectarea excesiva de carti, pina in punctul cind relatiile sociale si sanatatea individului sunt afectate. Una dintre cele citeva tulburari patologice asociate cartilor, bibliomania este caracterizata de colectarea de carti care nu au nici o folosinta colectorului sau o alta valoare intrinseca mare.

continuare
Chiroptofobia - frica de lilieci

Chiroptofobia este frica clinica de lilieci. Pacientii cu aceasta fobie experimenteaza frica intensa si panica atunci cind sunt confruntati cu liliecii sau la posibilitatea de a se afla in prezenta lor. Prezinta hiperventilatie si palpitatii, tremor, tipete sau pling si frecvent simt ca si cum ar fi in pericol imediat de moarte.

continuare
Chrometofobia - frica de bani Chrometofobia - frica de bani

Un tip de fobie care determina indivizilor experimentarea unor frici puternice si irationale de bani. Frica se centreaza pe banii din metal si hirtie decit pe cheltuirea banilor sau a nu avea destui bani. In multe cazuri fobia este legata de o frica de germenii care pot fi pe bani. Persoanelor le poate fi frica sa atinga bani sau alte obiecte in public.

continuare
Cinofobia - frica de caini

Cinofobia deriva din grecescul kion - ciine si fobos - frica. Reprezinta frica anormala de caini. Este clasificata drept o fobie specifica, la tipul fobiilor animale. Fobiile animale sunt printre cele mai comune si reprezinta 36% dintre fobiile pentru care pacientii cauta tratament.

continuare
Claustrofobia - frica de spatii inchise Claustrofobia - frica de spatii inchise

Claustrofobia reprezinta frica de a nu avea scapare sau de spatii inchise. Deriva din latinescul claustrum - loc inchis si fobos - grecescul pentru frica. Este definita ca o tulburare anxioasa si determina frecvent atacuri de panica, fiind rezultatul unor numerosi stimuli, incluzind lifturile, camerele fara ferestre, chiar si hainele strinse pe git.

continuare
Coulrofobia - frica de clovni

Frica de clovni este un fenomen ciudat, intalnit atat la copii, cit si la adulti. Conditia este descoperita mai ales la copii. Pentru copil clovnul este un individ impunator si neobisnuit, astfel experienta cuplata cu multimea galagioasa si mediul aglomerat al petrecerilor si circurilor poate coplesi copilul. Aceasta frica de clovni din copilarie poate fi improspatata la maturitate, de imaginea media care prezinta clovni malefici, in carti, sau filme horror.

continuare
Decidofobia - frica de a lua decizii Decidofobia - frica de a lua decizii

Decidofobia reprezinta frica irationala, coplesitoare de a lua decizii. Persoana este constienta ca viata este plina de alegeri iar acestea sunt bazate pe decizii. Individului ii poate fi frica de a lua decizia gresita si astfel este paralizat de orice decizie. Cuvintul este o combinatie dintre latinescul decido si grecescul fobos - frica.

continuare
77 articole 12 3 4 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp