De ce ne sabotam relatiile de dragoste?

De ce ne sabotam relatiile de dragoste?

Într-o lume în care căutăm conexiuni intime și relații satisfăcătoare, este uneori surprinzător să constatăm că ne putem auto-sabota în ceea ce privește dragostea și legăturile cu ceilalți. Auto-sabotajul în relații poate apărea sub diferite forme, dar, în esență, se referă la modele de comportament și gândire care duc la împiedicarea succesului în dragoste sau la retragerea eforturilor noastre și justificarea propriei noastre eșecuri.

 

Dar de ce o facem?

E important să înțelegem că auto-sabotajul în relații nu este cu scopul de a distruge ceva, ci cu scopul de a ne proteja pe noi înșine. Cercetările lui Raquel Peel relevă că sabotarea relațiilor de dragoste poate fi determinată de mai multe motive des întâlnite, și anume:

 

1. Frica și Teama de Vulnerabilitate: Uneori, oamenii se sabotează în relații din cauza fricii de a fi răniți, frica de a se angaja sau frica de intimitate. Aceste frici pot determina comportamente care duc la deteriorarea relației.

 

2. Dificultăți cu Stima de Sine și Auto-conceptul Negativ: Cei care au o stimă de sine scăzută sau o imagine negativă despre ei înșiși pot avea dificultăți în a accepta iubirea și fericirea în viața lor. Ei pot crede că nu merită o relație sănătoasă sau că nu sunt demni de iubire.

 

3. Încrederea Distrusă: Dacă încrederea a fost afectată în relația anterioară sau actuală, oamenii pot dezvolta comportamente de sabotare pentru a se proteja de rănirea ulterioară. Lipsa de încredere poate afecta grav relațiile.

 

4. Așteptări Ridicate: Când oamenii au așteptări nerealiste sau prea mari în ceea ce privește relația lor, pot fi adesea dezamăgiți și pot să saboteze relația în încercarea de a-și proteja inima sau de a evita dezamăgirea.

 

5. Lipsa Abilităților de Relaționare: Uneori, oamenii nu au abilitățile necesare pentru a menține o relație sănătoasă. Ei pot să nu știe cum să comunice eficient, să rezolve conflicte sau să stabilească limite sănătoase, ceea ce poate duce la sabotarea relației.

 

Ca ființe umane, suntem programate să căutăm conexiuni intime, un instinct înrădăcinat în noi. Cu toate acestea, atunci când întâlnim durere în acest proces, instinctul nostru de auto-protecție preia controlul. În loc să căutăm intimitatea cu ceilalți, ne concentrăm pe evitarea durerii. Chiar dacă este satisfăcător să evităm experiențele dureroase și să avem dreptate, acest ciclu devine o auto-profeție împlinită. Cei care se așteaptă să fie răniți într-o relație, adesea din cauza experiențelor anterioare de despărțire, pot acționa în moduri care atrag inevitabil aceeași suferință în noile conexiuni cu ceilalți și își confirmă astfel temerile.

 

Cunoașterea acestor motive ne pot ajuta să fim mai conștienti de propriile comportamente și să lucram asupra lor pentru a ne îmbunătăți relațiile si construi relații sănătoase și durabile.

 

Acum că am identificat motivele principale ale auto-sabotajului în relații, vom explora într-un articol ulterior modurile de a depăși aceste modele distructive și de a construi relații sănătoase și împlinite.

 

Auto-cunoașterea, comunicarea eficientă și căutarea terapiei sunt doar câteva din strategiile care pot ajuta la întreruperea acestor modele autodistructive și la abordarea relațiilor cu încredere, empatie și respect reciproc.

 

Este timpul să învățăm să ne iubim și să fim iubiți în mod sănătos.

Cabinet de psihologie - Barsa Diana
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp