Rolul și beneficiile psihologiei clinice

Rolul și beneficiile psihologiei clinice

Am auzit de nenumărate ori următoarea afirmație: "Nu mă duc la psiholog pentru că nu sunt nebun (ă )!"


Dar v-aș întreba, cât de multe știți despre voi înșivă, despre gândurile, emoțiile sau comportamentele voastre, cum se formează ele, cum apar și evoluează în desăvârșirea personalității fiecăruia dintre noi?


Cât de bine vă cunoașteți pe voi sau pe cei din jurul vostru?


De ce copiii nu sunt ascultători atunci când părinții le spun că "... așa e bine, ascultă-mă pe mine că eu știu!"?


De ce "simțim fluturi în stomac" în diferite situații sau nu ne putem "debarasa de gânduri" care vin și revin în mintea noastră?


... și toate astea fără a avea un diagnostic medical de "nebun"?

Ei bine, am un răspuns la toate aceste întrebări și acesta este PSIHOLOGIA. Dar cum subiectul este destul de vast și, la fel ca medicina, sunt multe ramuri ale psihologiei despre care nu vă pot spune prea multe, mă voi referi doar la acea ramură care are cel mai mult legătură cu ceea ce am amintit anterior, respectiv PSIHOLOGIA CLINICĂ.

Psihologia clinică este o ramură importantă a psihologiei generale care se adresează tuturor persoanelor, de la 0 la 90+ ani, copii, adolescenți, tineri, adulți, vârstnici, cu sau fără afectare psihică sau mentală și care se concentrează pe:

a ) evaluarea și diagnosticarea factorilor psihologici relevanți pentru SĂNĂTATE și/sau BOALĂ,  

b ) tratamentul tulburărilor mentale și emoționale sau intervenția primară,

c ) educația pentru o sănătate mentală și emoțională adecvată și prevenția apariției afectării psihice,

d ) dar și autocunoașterea, optimizarea și dezvoltarea personală, psihologia pozitivă sau cochingul psihologic.


Aceasta joacă un rol semnificativ în viața de zi cu zi, ajutând oamenii să înțeleagă și să facă față problemelor lor psihologice, dar și să-și îmbunătățească bunăstarea mentală, să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și să aibă o viață plină de satisfacții.

a ) Unul dintre aspectele importante ale psihologiei clinice este evaluarea și diagnosticarea tulburărilor mentale sau nivelul dezvoltării psihice și al personalității. Psihologul clinician evaluează:

- simptomele,

- comportamentele,

- gândurile pacienților,

utilizând tehnici și instrumente specializate pentru a identifica posibilele tulburări mentale, cum ar fi:

- depresia,

- anxietatea,

- tulburarea de stres post-traumatic,

- tulburările de alimentație și altele.


Prin evaluare și diagnosticare psihologul clinician poate oferi clienților/ pacienților o înțelegere mai profundă a problemelor sau a nivelului lor dezvoltare psihică și poate realiza un plan de tratament sau intervenție adecvat.


b ) Tratamentul sau intervenția psihologică clinică (consiliere primară ) este o altă componentă esențială a psihologiei clinice. Psihologul clinician utilizează o varietate de abordări terapeutice de scurtă durată, cum ar fi:

- terapia cognitiv-comportamentală,

- terapia de grup,

- terapia familială și altele.


Prin terapie, psihologul clinician poate ajuta la:

- depășirea traumele,

- gestionarea anxietății, depresiei și a altor probleme psihologice,

- îmbunătățirea sănătății mentale și a relațiilor,

- dezvoltarea unei încrederi mai mare în noi înșine.


Psihologul clinician poate oferi tehnici și strategii de coping personalizate, adaptate nevoilor individuale, pentru a face față acestor provocări și a recăpăta o stare de bine mentală. Terapia poate implica și abordări inovatoare, cum ar fi terapia online sau terapia asistată de animale care s-au dovedit eficiente în anumite cazuri.


c ) O altă importanță a psihologiei clinice în viața de zi cu zi este promovarea sănătății mentale și prevenirea tulburărilor mentale. Psihologul clinician poate educa oamenii cu privire la:

- factorii de risc și de protecție ai sănătății mentale,

- strategiile de gestionare a stresului,

- dezvoltarea unui stil de viață sănătos din punct de vedere mental.


Importanța psihologiei clinice în viața de zi cu zi
este evidentă în multiplele moduri în care ne afectează sănătatea mentală. Aceasta ne ajută:

- să înțelegem și să gestionăm emoțiile,

- să facem față stresului,

- să ne dezvoltăm abilitățile de comunicare și relaționale,

- să avem o viziune pozitivă asupra vieții.


Psihologia clinică are, de asemenea, un impact semnificativ în domeniul sănătății mentale la nivel societal. Ea contribuie la:

- dezvoltarea de politici și programe de sănătate mentală,

- promovarea conștientizării,

- eliminarea stigmatului asociat cu tulburările mentale.


Psihologul clinician poate lucra și în colaborare cu alți profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi medicii sau kinetoterapeuții pentru a oferi o abordare integrată și holistică în îngrijirea sănătății.


d ) Autocunoașterea este un aspect esențial al psihologiei clinice. Prin intermediul terapiei, psihologul clinician te pot ajuta să explorezi și să înțelegi mai profund gândurile, emoțiile și comportamentele tale. Aceasta ne permite:

- să devenim conștienți de modelele noastre de gândire și comportamentale,

- să identificăm factorii care contribuie la problemele noastre psihologice,

- să învățăm cum să le gestionăm eficient.

Dezvoltarea și optimizarea personală este un alt beneficiu important al psihologiei clinice. Prin terapie și consiliere, psihologul clinician te poate ghida în procesul de dezvoltare personală, sprijinindu-te să îți:

- dezvolți abilitățile de comunicare,

- gestionezi mai bine și mai eficient emoțiile,

- consolidezi încrederea în tine însuți,

- îmbunătățești relațiile cu familia, dar și cu alte persoane,

- atingi obiectivele personale,

- îmbunătățești calitatea vieții în general.

 

În concluzie, psihologia clinică are un rol semnificativ în viața de zi cu zi și poate oferi tuturor:

- autocunoaștere și dezvoltare personală,

- ajutor în gestionarea problemele de sănătate mentală,

- promovarea sănătății mentale.

Este un instrument valoros pentru îmbunătățirea bunăstării emoționale și pentru a avea o viață mai fericită și mai sănătoasă.

 

Am realizat acest articol în dorința de a oferi o imagine cât mai clară și corectă despre importanța și beneficiile PSIHOLOGIEI CLINICE și totodată despre rolul PSIHOLOGULUI CLINICIAN în sfera sănătății sau afectării mentale și ajutorul pe care îl poate oferi tuturor persoanelor interesate de aceste aspecte, nu doar celor care au un diagnostic medical.

Cabinet individual de psihologie Mucioniu Ana-Maria
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp