Abuzul sexual la copii

Autor: Iulia Buzan
Abuzul sexual la copii
Ce este abuzul sexual la copilAbuzul sexual la copil este raportat in unele tari de pana la 80.000 de ori pe an, dar numarul de cazuri neraportate este mult mai mare, deoarece copiiilor le este teama sa spuna ceea ce s-a intamplat, iar procedura legala este dificila. Problema ar trebui identificata, abuzul oprit, iar copilului trebuie sa i se acorde ajutor profesionist. Traumele emotionale si psihologice pe termen lung pot fi devastatoare pentru copil.

Abuzul sexual are loc in cadrul familiei, din partea unui parinte, parinte vitreg, frate sau alta ruda; sau in afara casei, de exemplu de catre un vecin, prieten, ingrijitor al copilului, profesor sau invatator, sau un strain. Atunci cand este abuzat sexual copilul are o varietate de sentimente, ganduri si comportamente provenite din stress.

Nici un copil nu este pregatit pentru stimularea sexuala repetata. Chiar si pentru un copil de doi sau trei ani apar probleme psihologice ca urmare a faptului ca nu se poate adapta la suprastimulare.

Copilul de cinci ani sau mai mare care isi iubeste abuzatorul devine prins intre afectiunea sau loialitatea pentru acea persoana si sentimentul ca activitatile sexuale sunt ceva foarte rau. Daca copilul incearca sa scape din relatia sexuala, abuzatorul poate ameninta copilul cu violenta sau pierderea afectiunii. Atunci cand abuzul sexual apare in familie copilul se poate teme de mania, gelozia sau rusinea altor membrii ai familiei, sau ii poate fi teama ca familia se va desparti daca spune secretul pe care il are.

Un copil care este victima abuzului sexual prelungit ajunge sa aiba o stima de sine scazuta, sentimentul ca nu are nici o valoare si ajunge sa aiba o perspectiva distorsionata asupra sexului. Copilul incepe sa fie retras si sa nu mai aiba incredere in adulti, sau se poate sinucide.

Unii copii care au fost abuztai sexual au dificultati in a forma relatii cu altii. Unii dintre copiii abuzati devin abuzatori sau prostituate, sau au probleme serioase cand ajung la varsta adulta.

Adesea nu exista semne fizice ale abuzului sexual.

Simptome ale abuzului sexual Copiii care au fost abuzati sexual pot prezenta:
• un interes neobisnuit sau dimpotriva evitarea oricarui lucru care ar putea avea legatura cu sexualitatea
• insomnie si / sau cosmaruri
• depresie sau retragere
• comportament seducator
• refuz de a merge la scoala
• probleme de comportament sau comportament delincvent
• aspecte ale molestarii sexuale in desene, fantezii si jocuri
• agresivitate extrema
• suicid

Persoana care abuzeaza copilul poate face copilul foarte temator, fiindu-I frica sa spuna ce s-a intamplat, si copilul va spune numai daca se simte in siguranta. Daca copilul spune ca a fost molestat parintii trebuie sa incerce sa ramana calmi si sa asigure copilul ca ceea ce i s-a intamplat nu este vina lui. Parintii trebuie apoi sa apeleze la medic si psihiatru.

Parintii pot preveni sau micsora sansa de abuz sexual prin: • spunand copilului ca daca cineva il atinge pe corp si face lucruri care nu ii plac sa spuna imediat nu si sa spuna imediat acest lucru parintilor
• invatand copilul ca respectul nu inseamna obedienta oarba fata de adulti si autoritate, de exemplu nu li se spune copiiilor sa faca intotdeauna ce le spune profesorul sau baby- sitterul
• incurajarea programelor de preventie in scoala

Tratament si psihoterapie in abuzul sexual al copilului Copiii abuzati sexual si familiile lor au nevoie imediata de evaluare si tratament. Psihologul/ psihoterapeutul poate ajuta copilul sa isi regaseasca stima de sine si sa se descurce cu sentimentele de vina legate de abuz, si sa inceapa procesul de depasire a traumei. Tratamentul reduce riscul de probleme serioase in perioada de adult.
Iulia Buzan - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp