Acalculia

Acalculia

Ce este Acalculia?

Acalculia reprezintă incapacitatea de a finaliza probleme simple de matematică. Mulți oameni se luptă cu matematica și o găsesc dificilă, însă acalculia este mult mai mult decât o simplă dificultate legată de calcul sau de algebră.

 

Persoanele care suferă de acalculie se află în imposibilitatea de a efectua operații matematice de bază, cum ar fi să identifice dintre două numere care este mai mare, să facă adunări, scăderi.

Acalculia este o tulburare neuropsihologică dobândită, nu poate fi congenitală și poate să apară în orice moment.

 

Care sunt simptomele acalculiei?

Oamenii variază oarecum în măsura în care sunt afectați de acalculie. Principalul simptom este incapacitatea de a finaliza sau de a înțelege operații matematice de bază. În cazul în care o persoană a fost anterior în măsură să efectueze aceste operațiuni și și-au pierdut această capacitate, aceasta se poate confrunta cu acalculia. Pentru evaluare, testele de screening pun adesea oamenii să efectueze multiple operații matematice diferite pentru a încerca să excludă alte dificultăți legate de raționamentul spațial, abilitățile verbale care pot afecta abilitatea de a face matematică.

 

Care sunt cauzele acalculiei?

Acalculia este de obicei cauzata de leziuni ale zonelor creierului legate direct de raționamentul matematic, în special din stânga lobului parietal al girusului angular. Loviturile la cap, leziunile cerebrale si tumorile pot contribui la dezvoltarea acalculiei. Acalculia este un simptom al unei afecțiuni neurologice numită Sindromul Gerstmann lui. Sindromul Gertmann este rar, dar poate să apară după un accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale traumatice.

 


Exista tratament pentru acalculie?

Nu există tratament pentru acalculie sau pentru Sindromul Gerstmann. Tratamentul ameliorativ se concentează pe terapie ocupațională și suportivă. Unii oameni se recuperează spontan după acalculie, alții pot avea diminuate simptomele în timp. Cu toate acestea, unele deficite pot să rămână pentru tot restul vieții.

Madalina Simion - Psihologie clinica & neuropsihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp