Adolescenta

Autor: Stavre Balasa
Adolescenta

O perioada a vietii pe cat de uimitoare pe atat de naucitoare ! ...si da, nu este despre „hormonii dezlantuiti” atat de blamati pentru „pierderea mintilor” la adolescenti ! In timpul adolescentei, mintea functioneaza diferit in ceea ce priveste: memoria, atentia, gandirea, judecata, luarea deciziilor si relationarea cu ceilalti. Incepand de la doisprezece ani pana la douazeci si patru de ani are loc un intens proces de crestere si maturitate in viata adolescentilor. Intelegerea acestor schimbari prin care trec ii ajuta sa parcurga un drum mai pozitiv si mai productiv.

Schimbarile cerebrale in decursul adolescentei stimuleaza urmatoarele patru caracteristici ale mintii:
1. cautarea noului
2. implicarea sociala
3.intensitate emotionala crescuta
4. explorare creativa

Tranzitia sanatoasa catre varsta adulta se face prin INTERDEPENDENTA, nu prin izolarea de tipul „descurca-te singur!” Natura relatiilor pe care adolescentii le au cu figurile de atasament - parintii, se schimba iar prietenii devin mai importanti in aceasta perioada. Atasament inseamna sentiment de siguranta acasa si sentiment de siguranta in lume; A-urile de baza ale atasamentului, ii asiguram ca sunt: Ascultati, Aparati, Alinati si Autonomi

Cautarea satisfactiei este specifica acestei perioade. Dopamina este principalul neurotransmitator responsabil de impulsul de cautare a satisfactiei astfel ca dopamina ii determina sa fie atrasi de aventura si de senzational. Impulsul de cautare a satisfactiei se manifesta in trei tipuri de comportament:
- impulsivitate crescuta
- predispozitia catre adictii
- hiperrationalitatea (nu vad imaginea per ansamblu, examineaza doar detalii de suprafata neglijand circumstantele/ contextul) asadar...

Intentia, intregul efort de a trai, a invata si a iubi de la interior catre exterior pe care noi parintii le cultivam in viata de familie vor oferi cu adevarat experiente formatoare care vor ajuta la dezvoltarea armonioasa a copiilor astfel ei isi vor trai frumos adolescenta si vor pastra esenta acesteia la maturitate. Daca adolescentul tau se pregateste sa plece de acasa sau se pregateste sa fie pe cont propriu asigura-l ca tu - parintele esti baza (caminul) sau si alinarea sa !

Stavre Balasa Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp