Cauzele si manifestarile depresiei

Cauzele depresieiCercetarile actuale impun un model al depresiei bio-psiho-social, depresia fiind o afectiune cauzata de o combinatie de factori biologici (istoric de afectiuni psihice in familie, afectiuni medicale-boli cerebrovasculare, cardiace, epilepsie, infectia HIV, tuberculoza, tulburarile tiroidiene, afectiuni inflamatorii); psihologici si sociali (tipul de personalitate-acceptare scazuta a propriei persoane, autocritica excesiva, singuratatea, lipsa de suport social, experiente de viata stresante-probleme financiare, somajul, primirea de responsabilitati in plus la locul de munca), probleme de cuplu, traume din copilarie, abuz de alcool sau de droguri.

In cazul femeilor, aparitia unor stari de depresie pot fi favorizate de: menopauza, sindrom premenstrual si nasterea.

In mod frecvent, depresia apare la persoanele care si-au format standarde inalte, perfectioniste. Aceste persoane isi evalueaza rezultatele ca fiind insuficiente, datorita idealului lor ridicat.

Factorii de risc pentru depresie la copii si adolescenti
Lipsa abilitatilor sociale, respingerea de catre alti copii/tineri, stres mental sau emotional continuu, acasa si/sau la scoala, prezenta unei conditii medicale, o pierdere recenta (deces, divort), probleme de atentie (ADHD), probleme de invatare sau tulburari de comportament, obezitatea.

Studiile asupra parintilor unor tineri deprimati, arata ca acestia erau fixati pe performantle copiilor, oferindu-le afectiune putina, multe critici si teluri inalte. Compararea copiilor intre ei, le dezvolta acestora atitudini disfunctionale: „Daca nu sunt la fel de bun ca ei, inseamna ca sunt incapabil”, indepartarea copiilor de catre parinti atunci cand au performante scolare scazute si exprimarea nemultumirii lor vizavi de copii, le pot forma acestora atitudini disfunctionale: „Daca am un esec, voi esua in toate”. La baza interpretarii evenimentelor negative de catre copii se afla experientele initiale de socializare in cadrul familiei.

Manifestarile depresieiDepresia se manifesta diferit la femei si barbati, la tineri si adulti in varsta. Pentru ca problema sa fie recunoscuta si tratata este nevoie de constientizarea diferentelor.

Depresia la femei
Cercetarile arata ca femeile au tendinta de a dezvolta depresie mai devreme decat barbatii, prezentand un risc de doua ori mai crescut decat barbatii. Acest lucru se datoreaza in parte factorilor hormonali (sindromul premenstrual, depresie postpartum si depresia premenopauza). In ceea ce priveste simptomele depresiei, femeile prezinta sanse mai mari decat barbatii de a experimenta sentimente de vinovatie, tristete, inutilitate, neajutorare, fara valoare, lipsa de speranta, somn excesiv, mananca prea mult si crestere in greutate. Femeile sunt mai predispuse de a suferi de depresie in lunile in care luminozitatea este scazuta (tulburari afective sezoniere).

Depresia la barbati
Barbatii prezinta energie redusa, iritabilitate, furie pana la punctul de a provoca durere altor oameni si generare de conflicte. Pot sa prezinte probleme de somn, sa-si piarda interesul pentru munca sau hobby-uri, sa faca abuz de substante si sex ca si medicatie autoadministrata. Statisticile arata ca barbatii prezinta un risc mai mare de sinucidere decat femeile, deoarece ei refuza sa ceara ajutor si nu admit sentimentele de neajutorare si disperare care le experimenteaza.

Depresia la adolescenti
Studiile (Ryan & al. in The Clinical Picture of Major Depression in Children and Adolescents) ne arata ca in adolescenta, forma melancolica a depresiei si tentativele de suicid au o incidenta mai mare decat inainte de pubertate. Predomina autodeprecierile negative datorate trasaturilor fizice pe care ei le considera neatractive, neacceptandu-si propria persoana, existand riscul ca rezultatele lor scolare sa fie slabe si riscul aparitiei comportamentelor deviante: delicventa, manifestari sexuale exagerate, abuz de substante. Studiile ne indica simptomele predominante in adolescenta sunt lentoarea psihomotoare, hipersomnia si halucinatiile, mai ales cele auditive. Adolescentii devin mai iritabili, isi pot pierde interesul pentru activitatile de care se bucurau inainte, prezinta o modificare in greutate.

Depresia la varstnici
Schimbarile dificile, cum ar fi problemele de sanatate, pierderea independentei, decesul persoanelor dragi, pot duce la depresia varstnicilor. Adultii mai in varsta se plang mai mult de simptome si semne ale depresiei fizice decat emotionale. Ei prezinta simptome somatice cardiace, digestive (constipatie, diaree), senzatii de sufocare, ameteala, transpiratii, pofta de mancare redusa, tulburari ale somnului (adoarme greu, se trezeste prea matinal), iritabilitate, suspiciozitate. Memoria varstnicilor cu depresie este afectata si interesul pentru noutati este scazut. Depresia la varstnici este asociata cu starea de sanatate precara si cu risc crescut de suicid, diagnosticul si tratamentul fiind foarte importante.
Psiho Rational, Cabinet de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp