Cum vindecă relația terapeutică?

Autor: Tudor Lucian
Cum vindecă relația terapeutică?

Să ai un spațiu sigur în care îți poți împărtăși cele mai mari frici, emoții greu de acceptat precum rușinea, vinovăția sau neputința, alături de un om care îți simte durerea și te ajută să o procesezi, nu numai că este vindecător dar este și transformator. 


De ce vindecă relația terapeutică?


Cele mai multe traume sunt relaționale, sursa suferinței emoționale este relația (cu familia, cu prietenii, cu sine însuși ) și doar într-o altă relație putem să ne autoreglăm emoțional și să ne vindecăm.

Mulți oameni care vin în terapie pentru prima oară trăiesc experiența unică de a se simți ascultați și înțeleși, însă…

ce anume se întâmplă între terapeut și client în timpul primei ședințe dar și următoarele sesiuni?

O numim alianță terapeutică, adică cadrul și relația care descrie modul vindecător în care terapeutul interacționează cu clientul său.

În calitate de terapeuți, suntem responsabili în întregime de crearea unui spațiu de siguranță pentru clientul nostru, un loc unde fiecare client își poate exprima trăirile fără să se simtă judecat, criticat sau respins.

Relația terapeutică este esențială în vindecarea rănilor emoționale ale clientului, în absența ei nu există “terapie”.

Atitudinea terapeutului trebuie să fie plină de empatie, acceptare necondiționată și conținere, adică să fiu dispus, ca terapeut, să susțin emoțional cele mai dureroase trăiri ale clientului meu, stând în mijlocul furtunii neclintit, oferind o bază de siguranță și încredere în cele mai negre momente.

Acesta este și motivul pentru care omul începe să simtă schimbarea și începe să vadă diferit lumea și pe el însuși. O persoană este acolo pentru el, contrar experienței din trecut în care a simțit abandon, respingere, izolare și singurătate.  

 

Psiholog Tudor Lucian
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp