Terapie de grup in tratamentul dependentelor

PROGRAMUL: “FII IMPLINIT, FII LIBER !"

GRUP DE TERAPIE IN Tratamentul dependentelor:
alcool, fumat, droguri, medicamente, jocuri de noroc, mancare in exces, shoping, jocuri video, etc.

Datorita faptului ca programul de dezintoxicare nu trateaza alte aspecte ale dependentei de droguri si alcool precum: aspecte psihologice, factori sociali, relationarea cu familia si alte situatii problema care interactioneaza cu dependenta de droguri si alcool, in programul: “FII IMPLINIT, FII LIBER !” persoana este informata si invitata sa parcurga intregul process de tratament al dependentei sale.
Programul de reabilitare in tratamentul dependentelor: “FII IMPLINIT, FII LIBER !” presupune responsabilizare, intelegerea cauzelor si mecanismelor prin care a aparut si s-a mentinut dependenta, maturizare emotionala, cresterea stimei de sine, cresterea motivatiei pentru schimbare, imbunatatirea relatiilor cu ceilalti (familie, prieteni, colegi), dezvoltarea unor strategii de prevenire a consumului (prevenirea recidivei), precum si alte alte aspecte necesare in tot acest demers.

Programul de reabilitare dureaza in functie de caz intre 3 si 6 luni
Program: saptamanal.
in fiecare Vineri ora 18:30 - 20:00

Pret: 60 lei pentru o intalnire
plata se face anticipat pentru 4 intalniri.

Locatia: sediul cabinetului.
Str. Pictor Nicolae Grigorescu, nr 87. cartier Dacia. (in spatele Scolii Spectrum) CONSTANTA

Grupul este format din 5 - 10 participanti.
(Se asigura confidentialitatea intalnirii prin semnarea unui contract in acest sens.)


Pentru orice fel de intrebari sau detalii suplimentare
legate de acest program va rog sa scrieti pe
adresa de e-mail: dmboldea@yahoo.com
sau tel: 0726 227 085

Fii socialbil !
Spune despre acest program,
si altora care crezi ca ar avea nevoie de el.

Asteptam cu bucurie si drag
sa te cunoastem si sa lucram impreuna

Maria Stefania Boldea
Psiholog. PsihoterapeutPERSONALITATEA DEPENDENTA

Personalitatea adictiva poate fi definita ca o stare psihologica care face respectivul succeptibil la dependente. Aceasta poate include orice de la droguri si abuz de alcool la pornografie, jocuri de noroc, internet, jocuri video, mincare, exercitii fizice, munca, chiar relatii.
Expertii descriu spectrul de comportamente desemnate drept adictive in termen a 5 concepte inter-relationate care cuprind modele, obiceiuri, compulsiuni, tulburari de control al impulsurilor si dependenta fizica.
O persoana este considerata la risc de a dezvolta astfel de dependente cind prezinta semne de comportament impulsiv combinat cu o senzatie de esec in societate, alienare sociala si stres maxim. O astfel de persoana poate trece de la o dependenta la alta sau chiar sustine mai multe dependente in diferite momente.

Cum recunoastem o persoana predispusa la dependenta?

Persoanele care sufera de personalitate adictiva sunt definite a avea o boala a creierului. Acestia sunt foarte sensibili la stres. Prezinta probleme in a face fata situatiilor devenind frustrate chiar daca evenimentul este de scurta durata. Le lipseste frecvent stima de sine si vor prezenta comportament impulsiv cum este consumul de cafea excesiv, de dulciuri, folosirea internetului.

Schimbarile de comportament si comportamentul antisocial sunt alte modele vizibile ale persoanelor care sufera de personalitate adicitva. Ei refuza invitatiile in adunari sociale pentru a se izola de respectivele societati. Motivul principal pentru acest comportament este frica de a fi prinsi cu aceasta tulburare. Sentimental de izolare va avea frecvent efecte negative. Incercind sa substituie lipsa relatiilor personale se vor intoarce spre droguri, fumat, alcool. Vor considera aceste substante daunatoare drept solutii de moment pentru problemele vietii lor.

Personalitatile adictive gasesc dificil controlarea nivelului de stres. De fapt absenta tolerantei la stres este un semn patognomonic al conditiei. Acestora le este dificil sa faca fata situatiilor stresante. Indeplinirea scopurilor de lunga durata se dovedeste dificila deoarece aceste persoane se concentreaza mai ales asupra stresului care apare la scurta durata. Ele se intorc spre activitati mult mai placute in momentul cind sunt private de placere in dependentele deja avute.

Indivizii adictivi se simt nesiguri cind este vorba de relatii. Acestora li se pare greu sa aiba incredere in cel iubit intr-o relatie de lunga durata. Cauta constant aprobarea celorlalti iar ca rezultat aceste neintelegeri contribuie la distrugerea relatiilor. Persoanele care sufera de dependente intra in depresie si anxietate controlindu-si emotiile prin dezvoltarea de dependente fata de droguri, alcool sau alte activitati aducatoare de placere.

Tipuri frecvente de comportamente adictive: Abuzul de substante si dependenta este una dintre cele mai comune manifestari ale personalitatilor adictive. Alcoolul este substanta psihoactiva cel mai frecvent abuzata si afecteaza numeroase persoane. In afara de alcool alte droguri psihoactive consumate abuziv frecven inlcud barbituricele, narcoticele, stimulantele, antianxioasele si halucinogenele.

O alta dependenta comuna care atrage personalitatile adictive sunt jocurile. Cind un dependent se comporta iresponsabil cind joaca, aceasta poate deveni o adevarata problema. Se spune ca sunt trei stadii ale jucatorului cu personalitate adictiva. Primul este cel de castigator in care persoana inca isi controleaza comportamentul. A doua este faza de pierdere cind individul incepe sa joace singur, imprumutind bani si jucind sume mari facind datorii pe care nu le poate onora. In final se gaseste in faza disperata cind jucatorul isi asuma riscuri, se angajeaza in actiuni ilegale, este depresiv si se poate sinucide.

Personalitatile adictive cuprind tulburarile alimentare cum este anorexia, bulimia si alimentatia compulsiva. Cei cu anorexia nervoasa nu sunt multumiti de aspectul lor fizic si se infometeaza constant pentru a fi frumosi. O data ce o persoana a inceput o dieta ii este dificil sa o abandoneze. Acest fapt este adevarat si pentru cele cu bulimie. Un individ are bulimie cind maninca cantitati mari de alimente si previne absorbtia lor prin eliminare (laxative, varsaturi autoinduse) . In alimentatia compulsiva persoana simte o nevoie chinuitoare de a minca chiar daca nu ii este foame. Comportamentul adictiv determina frecvent obezitate.

Alte trei comportamente adictive prezente din ce in ce mai mult in societatea noastra sunt munca si efortul fizic excesive. Munca poate deveni o obsesie daca familia, prietenii, interesele si placerile au devenit brusc neimportante.

Cum sunt tratate personalitatile adictive? Personalitatile adictive si dependentele lor sunt dificil de tratat si au consecinte psihologice de lunga durata. Dependentele fizice altereaza chiar biochimia cerebrala facind drumul vindecarii lung si foarte dificil. Frecvent persoana cu o dependenta fizica nu poate fi expusa acestui obicei fara a recadea in dependenta. De aceea ratele de vindecare sunt urmate atent de recaderi.

Primul pas in procesul de recuperare este cel de a recunoaste si a admite ca exista o problema si de a cauta ajutor.
Interventia medicala poate fi necesara pentru cei care sunt dependent de droguri - medicatia pentru a trata simptomele de sevraj si malnutritia. Multe forme de interventie psihologica sunt deasemeni disponibile incluzind consilierea, terapia in grup, terapia comportamentala si interventia fata de mediul extern.
Dr. Simona Stiuriuc Sursa: http://www.la-psiholog.ro/info/personalitatea-adictiva
Alfa - Centrul de Sanatate Psihica si Comportamentala - Maria Boldea
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp