Acrofobia - frica de inaltime

Acrofobia - frica de inaltime
Acrofobia este o frica extrema si irationala de inaltime. Apartine categoriei fobiilor specifice denumite disconfort fata de spatiu si miscare, care impart aceleasi similaritati etiologice si optiuni de tratament. Persoanele care sufera de aceasta conditie pot experimenta un atac de panica intr-un loc inalt si deveni prea agitate pentru a se da jos in siguranta. Intre 2 si 5% din intreaga populatie sufera de aceasta conditie, de doua ori mai multe femei decit barbati.

Vertigo este frecvent folosit incorect pentru a descrie frica de inaltimi, dar este mai corecta senzatia de invirtire cind persoana nu face aceasta miscare. Poate fi declansata daca persoana se uita in jos de la inaltime. Adevaratul vertigo poate fi declansat de aproape orice tip de miscare sau modificare a perspectivei vizuale.

Clasic acrofobia a fost atribuita, ca si alte fobii, unei experiente traumatice sau de conditionare, care implica inaltimile. Studiile recente arata ca frica de a cadea, de zgomote inalte, alaturi de teama ca o structura sa colapseze in fata, sunt unele dintre factorii declansatori sugerati frecvent. Noua teorie de non-asociatie este ca frica de inaltimi este o adaptare evoluata la o lume in care caderile sunt un adevarat pericol. Caderea nu este un pericol pentru soareci de exemplu, dar este pentru oameni. Gradul de frica variaza dar este denumit fobie cind este extrema.

S-a argumetat ca frica de inaltime este un instinct gasit la multe mamifere, incluzind animalele domestic si fiintele umane. Experimentele folosind sugari umani ca si alte animale de diferite virste arata frica lor fata de inaltime. Un alt factor contribuitor posibil este disfunctia in mentinerea echilibrului. In aceste cazuri anxietatea este de asemenea descoperita si secundara. Persoanele au senzatia de panica la inaltime, cauta ceva sa se catere, nu au incredere in propiul simt al echilibrului, incep sa se clatine, transpira, au palpitatii, pling si tipa. Se simt paralizati si terifiati. Le este greu sa gindeasca.

Terapia cognitiv-comportamentala este tratamentul de electie. Traditional, expunerea actuala la inaltimi este solutia folosita. Realitatea virtuala poate fi la fel de utila.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp