Apel la imperfecțiune

Apel la imperfecțiune

N-am întâlnit o durere umană la fel de răspândită ca cea provocată de vulnerabilitățile proprii. Creștem "rușinați" de multe lucruri: că nu suntem ca ceilalți sau că nu ne diferențiem destul, că nu respectăm regulile altora sau că suntem prea obedienți, lipsiți de inițiativă și "personalitate", că mergem prea departe sau stagnăm prea mult într-un loc, că nu ne străduim destul, că ne place altceva decât ne-ar fi de folos, că suntem "așa" - indiferent ce-ar însemna asta, dar oricum ceva care ne face să ne băgăm capu-n pământ când ne gândim.


Creștem fiind convinși că e nevoie să scoatem la iveală tot ce e mai bun din noi în fața celorlalți și să mascam cât putem „bubele" noastre. Și, cu cât creștem ajungem să facem adevărate jonglerii pentru a păstra aparențele în ochii celorlalți. Ne simțim descumpăniți, goi, furioși când un altul ne vorbește de neajunsurile pe care le avem. Și ne apărăm cu strășnicie. Să nu se afle. Să ne „reglăm" imaginea. În ochii noștri și ai altora.


E și un altfel de a-ți duce zilele. Sunt unii dintre noi curajoși. Ei spun „le știu pe ale mele și nu voi lăsa ca o falsitate să mă bântuie … să fiu în permanență nevoit/ă să fiu altceva decât sunt. Realizez ce minusuri am și le admit față de mine și față de ceilalți (cu glas tare! ). Refuz să fiu sunt un personaj din basmul altuia." Asta da curaj! Cât de frapanți ne par oamenii care vorbesc deschis, liber, degajați de un defect propriu?


Ei bine … e ceva fain și ceva care ne zgârie.


Ne cam zgârie să scoatem la lumină din procesele subterane care maschează felul nostru de a fi adevăruri uitate. Să admitem că nu-i nici măcar unul dintre noi care să nu arate ca o tablă de șah: cu porțiuni albe și porțiuni negre și că abia pornind de aici putem învăța care sunt regulile jocului. Că, ori de câte ori suntem cotropiți de bucățile întunecate, știm, începem să știm cu certitudine că și porțiunile albe sunt acolo.


Ce e fain în asta? … E că NU există o alta poartă de intrare spre excelență decât prin neajunsurile, eșecurile, slăbiciunile noastre. Cred că vă este cunoscută mâhnirea dată de un eșec, de un rezultat sub așteptări. Și această mâhnire ne încrâncenează, ne mobilizează și ne determină să declanșăm un război deschis slabei noastre competențe. Iar supărarea asta - că suntem sub nivelul la care ne vedem în mintea noastră - ne pune la treabă. Nu ne lasă să ne trădăm dorințele. Și tot efortul, toată munca, nu va face decât să șlefuiască necontenit o abilitate mai slab dezvoltată….și s-o ridice la nivel de performanță.


Așa că … nu vă temeți să greșiți! Doar greșind vă veți da seama de ce anume aveți nevoie pentru a reuși data viitoare!

Cabinet Individual de Psihoterapie Violeta Șuvăială
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp