Astrafobia - frica de fulgere

Astrafobia - frica de fulgere
Astrafobia, cunoscuta si drept astrapofobia, brontofobia, keraunofobia sau tonitrofobia, reprezinta o frica anormala de tunet si fulger, un tip de fobie speciala. Este tratabila, dar poate fi dezvoltata de oameni si de animale. Termenul deriva din grecescul astrape care inseamna fulger si fobos - frica.

O persoana cu astrafobie va fi anxioasa in timpul unei furtuni, chiar si cind intelege ca pericolul este minim. Unele simptome sunt cele acompaniate cu alte fobii cum este tremorul, plinsul, tipatul, transpiratiile, atacurile de panica, senzatia de inec si palpitatiile. Totusi exista unele reactii care sunt unice astrafobiei. De exemplu sutinerea altor persoane este de ajutor iar conditia se agraveaza cind individul este singur. Multe persoane cu aceasta fobie vor cauta un adapost in plus intr-o furtuna. Se vor ascunde sub pat, masa, coverture, in baie, subsol sau dulap. Eforturile sunt facute pentru a asurzi sunetul tunetului, isi poate astfel acoperi urechile sau trage perdelele.

Un semn ca cineva are astrafobie este interesul extrem fata de meteo. Aceasta va fi alerta la informatiile despre furtunile viitoare. Pot urmari vremea constant la televizor.

Boala poate deveni indeajuns de severa pentru ca persoana afectata sa nu doreasca sa iasa afara fara a verifica vremea mai intii. In cazurile foarte extreme astrafobia poate conduce la agorafobie-frica de a-si parasi domiciliul.

Astrafobia este mai frecventa la copii dar se poate dezvolta si la adulti. Nu trebuie identificata imediat drept o fobie deoarece copiii trec natural prin a experimenta numeroase frici. Frica lor de fulger si tunet nu poate fi considerata o fobie cu adevarat daca nu persista pentru mai mult de 6 luni. Pentru a diminua frica copilului in timpul furtunii acesta poate fi distras cu jocuri.

Cel mai larg folosit si cel mai eficient tratament pentru astrofobie este expunerea la tunete si dezvoltarea unei obisnuinte. Terapia cognitiv comportamentala este deasemeni folosita pentru a trata astrofobia. Pacientul va fi instructat sa repete fraze sie insusi pentru a depasi cu calm o furtuna.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp