Cât ești de prezent în viața ta?

Autor: Suba Oana
Cât ești de prezent în viața ta?

Deseori ne imaginăm că vom putea fi fericiți și împliniți cu adevărat doar atunci când ne vom finaliza studiile, cand vom fi împreună cu partenerul ideal, când vom avea jobul mult dorit, casa de vis, o vacanță fantastică, mai multi bani, un statut important, copii minunați, etc. Astfel trăim mult în viitor, așteptând ceva ce urmează să se întâmple.

Mai mult, ne facem griji pentru ceea ce urmează. Ne facem planuri, strategii, speranțe, vise iar uneori uităm că ceea ce contează cu adevărat este ziua de astăzi. Cănd nu suntem orientați în viitor, ne întoarcem în trecut și rememorăm cu nostalgie sau cu regret cele întâmplate. Comparăm, experiențe, oameni, acțiuni. Ne criticăm sau ne învinovățim pentru lucruri din trecut, pentru ce ar fi trebuit să gândim sau cum ar fi trebuit să acționăm. Îi judecăm poate și pe ceilalți, și ne sabotăm astfel prezentul, cu toate darurile sale, pentru că lipsim din viața noastră exact atunci când aceasta se întâmplă…

Una dintre ideile promovate în societatea noastră este aceea de a aștepta mai-binele și de a nu te mulțumi niciodată cu ceea ce ai. Este un « mai-bine » fabricat de alții. Mulți dintre noi par să fie atât de incântați de această idee, încât sunt mereu orientați spre un telefon mai nou, o mașină mai scumpă, o casă mai mare, o vacantă mai exotică, un mai-bine mai bun. În acest timp, adevăratele ocazii ale vieții trec pe lângă noi, pentru că nu le recunoaștem, și pentru că nu suntem, pur si simplu, deschiși la oferta vieții.

De cele mai multe ori, conștientizarea faptului că sunt « aici si acum » rămâne la nivelul de concept, mintea fiind proiectată să se gândească la viitor sau să rememoreze situațiile din trecut.

«Carpe Diem» sau «Trăiește clipa» ne învață să fim centrați pe ceea ce se întâmplă în prezent, pe bucuriile simple, de cele mai multe ori ignorate, cum ar fi un apus de soare, ciripitul unor păsări sau parfumul florilor primăvara. În acele momente, uităm complet de griji, ne detașăm de trecut și nu mai visăm la viitor. Sunt clipe unice, iar de cele mai multe ori durează mult prea puțin. Sunt momente în care stresul, grijiile si frământarile sunt inexistente în viața noastră.

În cartea sa "Puterea prezentului’’, Eckhart Tolle, considerat a fi unul dintre cei mai inspirați călăuzitori spirituali contemporani, ne invață că fiecare moment al vieții noastre este o minune de care trebuie să ne bucurăm. El ne îndeamnă să ne conectăm la ceea ce el numește "ființa noastră’’.

Dacă reușești să te detașezi, nu numai că scapi de acest stres permanent dar înveți și să găsești acea liniște și pace interioară. Vei putea să te ierți pentru greșelile făcute și vei fi împăcat cu tine însuți, știind că fiecare lucru care trebuie să se întâmple se va întâmpla. Iar fiecare lucru care trebuia să se întâmple, s-a întâmplat. Întrebarea este: cum începem să ne eliberăm din inchisoarea noastră de suferință? Mai întâi trebuie să recunoaștem că suntem într-o închisoare, să o conștientizăm. Pentru mulți dintre noi, suferința a devenit o parte din cotidian, din așa-zisul "normal" al vieții pe care nu-l punem la îndoială, nu-l suspectăm niciodată. Conștientizând situația reală în care ne aflăm, putem să găsim o cale de ieșire.

Apoi trebuie să ne oprim. Să nu mai încercăm să controlăm totul, să nu ne mai facem griji în permanență pentru viitor ci să alegem momentul prezent. Doar in acest moment - aici și acum - poți fi în contact cu sinele tau superior și poti simți o stare de liniște, de bucurie, de iubire și de siguranță că totul poate deveni posibil…

Când vom găsi această stare, acest sentiment de acceptare și împăcare, vom observa că lucrurile încep să se miște, încep să se aranjeze de la sine, și constatăm că apar diverse coincidențe surprinzătoare, chiar în cele mai neînsemnate situații. Vom realiza că viața ne vine în întâmpinare, pentru că noi am făcut primul pas.

Trăim cu adevărat doar atunci când mintea noastră este acolo unde suntem noi. Când simțim, când ne bucurăm, atingem, iubim, prețuim, respirăm, privim, când plângem, când sperăm, când suntem triști …când spunem DA, vieții!

Cabinet de Psihologie - Oana Suba
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp