Consilierea pacienților oncologici

Autor: Amza Jucan
Consilierea pacienților oncologici

Simplul diagnostic de cancer activează persoanei vizate trăiri și idei sumbre asociate morții. Intervenția psihoterapeutică pe care o aplic pacienților diagnosticați cu boli oncologice, nononcologice incurabile sau aflați în stadii terminale ale bolii, în linii mari, se concentreză pe diferitele mecanisme de implicare în evoluția bolii, pe reacția pacientului în fața bolii, pe consecințele acestei reacții asupra cursului bolii, pe felul în care individul se raportează la boală și pe consecințele acestei atitudini asupra calității vieții lui.

Omul fiind trup, psihic și suflet, îmbolnăvirea unei părți a trupului produce un dezechilibru întregii ființe, de multe ori fără puterea de a găsi resursele necesare reechilibrării. În această situație, apelul la psiholog este salvator, cu atât mai mult cu cât acesta poate consilia și anturajul bolnavului, fiindcă în intervenția psihooncologică se trasează și strategiile sau maniera în care aparținătorii și personalul medical ar trebui să comunice pacientului diagnosticul; de asemenea, psihologul se ocupă de gestionarea momentelor în care medicii abdică, nemaiputând prelungi viața individului, rolul psihologului fiind acum acela de a asigura pacientului o cât mai bună calitate a vieții - indiferent de durată -, dar și pregătirea lui pentru moarte.

Această intervenție abordează anumite patternuri specifice de comunicare prin intermediul terapiei iertării și însoțirii la moarte, îmbunătățirea percepției asupra morții, ținerea sub control a reacțiilor pacienților și a familiilor în apropierea morții.

Aparținătorii, sunt îndrumați în gestionarea cât mai bună a doliului, sunt ajutați să ajungă la iertare ca modalitate de supraviețuire, familia fiind consiliată și după decesul pacientului.

Amza Jucan Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp