Creşterea intimităţii în cuplu - Cum să ai o viaţă sexuală mai bună?

Creşterea intimităţii în cuplu - Cum să ai o viaţă sexuală mai bună?
Sexualitatea ocupă un loc important în viaţa fiecărui om, însă, din păcate în România nu se discută deschis despre ascest subiect. Studiile de specialitate arată că într-o relaţie, dacă viaţa sexuală merge bine, atunci aceasta aduce un plus de satisfacţie de 20%, însă dacă viaţa sexuală este nesatisfăcătoare, disfuncţională, atunci se observă o scădere a satisfacţiei în relaţie de 60-70%.

Èšinând cont de aceste date, este important să existe o viaţă sexuală suficient de bună. Barry McCarthy promovează modelul „Sexului suficient de bun”. Acesta propune ca în relaţiile sexuale fiecăre cuplu să pornească de la o serie de expectanţe realiste, intimitate şi focalizare pe plăcere, mai degrabă decât pe performanţă.

Din păcate, în librării găsim adesea cărţi care se focalizează tocmai pe creşterea performanţei, pe obţinerea şi intensificarea orgasmului, pe sincronizarea orgasmului partenerilor, dar care neglijează un aspect foarte important, şi anume „intimitatea emoţională şi sexuală”.

În acest sens, cercetătorii au observat că cuplurile care pot vorbi deschis despre sexualitate, despre inhibiţile lor şi zonele de vulnerabilitate au o viaţă sexuală mult mai satisfăcătoare.

În practica mea am observat adesea că atât tinerii, cât şi adulţii au dificultăţi de a discuta despre propria lor sexualitate. Printre cei mai importanţi factori care îi împiedica să abordeze anumite discuţii sexuale se numără: teama de respingere - „Nu aş putea spune asta! Cum să mă fac de ruşine?!”, „Ce o să creadă ... că sunt un obsedat ... că nu ştiu ce să fac în pat?”, o autocunoaştere sexuală deficitară „Eu nu ştiu ce îmi place”, pasarea responsabilităţii pe partener (ă) „Dacă mă iubeşte ar trebui să ştie ce îmi face plăcere!”, lipsa abilităţilor de comunicare „Ce să întreb?, Cum să îi spun că nu îmi place?” etc.

În acest sens, pentru a facilita comunicarea pe teme sexuale în cuplu, veţi găsi mai jos câteva sugestii cu privire la întrebările care pot creşte intimitatea emoţională şi sexuală, precum şi încrederea în partener (ă).

Aceste discuţii ar fi bine să aibă loc într-un moment în care ştiţi că nu veţi fi deranjat şi cu o atitudine plină de curiozitate, entuziasm, empatie şi, mai ales, fără judecăţi. Acest ultim aspect este foarte important, tinând cont de vulnerabilitatea ce rezultă din împărtăşirea acestor lucruri. Astfel, ar fi de evitat reacţii precum: „Nu pot să cred, eşti un adevărat obsedat sexual! Ştiam eu!” sau „Ce dezgustător!” sau „Da, ai dreptate, chiar te-ai îngrăşat în ultimul timp şi arăţi ca o balenă! Nici mie nu îmi place!”

Întrebări pentru creşterea intimităţii emoţionale şi sexuale:
Ce înseamnă activitatea sexuală pentru tine?
Ce rol ar îndeplineşte activitatea sexuală în viaţa ta? Este o sursă de vitalitate emoţională? De procreare? Plăcere? Datorie? Pasiune? Eliberare de tensiune? Armonie? Romantism?
Ce este ok şi ce nu este ok în timpul activităţii sexuale?
Ce crezi despre contactul sexual cu penetrare?
Ce crezi despre sexul oral?
Ce crezi despre masturbare?
Ce îţi place cel mai mult la corpul tău? Care este partea de care eşti cel (cea) mai mândru (ă)? Cum îi arăţi acest lucru partenerului (ei) ?
Care sunt îngrijorările tale din punct de vedere sexual?
Care este locul preferat în care îţi place să facem dragoste?
Dacă ai putea alege un alt loc, unde ţi-ar place să facem dragoste?
Care este poziţia sexuală preferată pentru a face dragoste?
Ai fi de acord să îmi ghidezi mâna pentru a ştii exact cum îţi doreşti să de ating?
Care sunt sunetele pe care le fac în timpul contactului sexual care te excită cel mai mult?

Bineînţeles că acestea sunt doar câteva dintre aspectele care pot fi discutate într-o relaţie în care se doreşte ca satisfacţia sexuală să aibă o bază solidă.
Cabinet individual de psihologie clinica si psihoterapie Bogdan Vasile Alexandru
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp