Cum sa recapeti controlul emotional - In 3 pasi simpli

Cum sa recapeti controlul emotional - In 3 pasi simpli

Situatiile dificile pot avea un impact profund asupra sanatatii emotionale. Desi cei mai multi dintre noi traversam momentele critice orbeste, exista practici care te pot ajuta sa te re-echilibrezi si ulterior sa iti imbunatatesti capacitatea de a interpreta evenimentele cu incarcatura negativa. As vrea sa te gandesti la urmatoare intrebare: este posibil ca o persona care are totul sa fie profund nefericita si o alta persoana careia aparent ii lipseste “totul” sa fie plina de prospetime si liniste sufleteasca? Asemenea cazuri exista si explicatia cea mai usoara este urmatoarea: emotiile in care traiesti in mod constant devin expresii ale sinelui si amprenteaza etichetarea experientelor din viata noatra. Cu alte cuvinte, emotiile devin un filtru pentru tot ceea ce vedem, simtim, observam si intelegem - o persoana care traieste in frustrare poate avea o viata plina de iubire si cu toate acestea, sa ramana centrata pe senzatia de lipsa. Asadar, cum determinam emotiile traite cu preponderenta?

Pasul 1 - Recunoasterea si acceptarea emotiilor uzuale.

Daca ar fi sa iti imaginezi trairile tale, pozitive si negative, pe parcursul unei saptamani obisnuite, care ar fi acestea? Te sfatuiesc sa creezi doua liste pe care sa le pastrezi intr-un jurnal, agenda sau caiet. Pe prima lista vreau sa scrii toate emotiile “negative” pe care le simti in mod curent (exemple ar putea fi teama, singuratate, anxietate, stres, etc.), iar pe cea de a doua, vreau sa scrii toate emotiile pozitive resimtite in mod uzual (bucurie, generozitate, entuziasm, iubire, etc.). Ideal ar fi sa ai cel putin 10 de fiecare.

De ce sa faci acest exercitiu? Este simplu - pentru luciditate. Adevarul este ca multi dintre noi ne lasam prinsi de activitatile cotidiene, de amploarea evenimentelor din vietile noastre si ne pierdem claritatea perceptuala. Oricat de mult ne-am dori ca aceasta claritate sa reapara de la sine, adevarul este ca rezultatele vor fi intotdeauna proportionale cu efortul depus. Iti pot promite insa un lucru, fiecare exercitiu duce la aprofundarea intelegerii de sine si totodata la cresterea ta personala care va avea impact nu doar asupra ta, dar si asupra relatiei cu toti cei din jurul tau.

Pasul 2 - Intelegerea mesajelor emotionale.

As vrea sa scrii, pe aceeasi hartie, “emotii negative” si apoi sa tai cuvantul “negative”. De ce? Adevarul este ca nu exista emotii de aceasta natura. Noi am ales si continuam sa alegem sa le etichetam astfel din simplul motiv ca nu am reusit sa deslusim mesajul emotional pe care aceastra traire ni-l transmite. Care ar fi cateva exemple de emotii “negative” la care te poti gandi acum? Poate cele scrise pe lista abia creata ar putea fi un punct de inceput.

Inainte de orice, regula exercitiului acesta este sa te joci - ca un copil. Un copil este intotdeuna curios, nu-i asa? Haide sa ne imaginam ca pe lista ta apare teama (daca nu cumva chiar apare!). Ce altceva ar putea sa insemne aceasta traire? Ar putea insemna ca trebuie sa te pregatesti pentru ceva anume sau poate doar sa te auto-convingi ca esti pregatit deja si trebuie doar sa treci la actiune? Gadeste-te: ce alt inteles ai putea atribui acestei emotii? As vrea sa continui prin a-ti adresa urmatoarea intrebare: “Care este mesajul emotional pe care aceasta traire incearca sa mi-l transmita?”. De cele mai multe ori vei observa, ca orice emotie negativa se restrange la senzatia de pierdere. Iti este teama ca vei rata un deadline important la munca sau iti este teama ca ai putea pierde respectul colegilor/aprecierea superiorilor sau chiar increderea in sine? Iti este teama ca partenerul nu mai este la fel de implicat in relatie sau iti este teama ca ai putea pierde iubirea/atentia acestuia? Iti este teama de indepartarea emotionala a copiilor sau iti este teama sa pierzi iubirea lor sau chiar increderea in priciperea ta ca parinte? O data raspuns la intrebarile acestea, putem trece la pasul urmator.

Pasul 3 - Decizia de a lua actiune.

De obicei o emotie asa-zis “negativa” iti transmite ca o schimbare trebuie sa apara fie in actiunile tale, fie in intelesul atribuit anumitor evenimente (sau ambele!). Sa luam ca exemplu teama ca partenerul nu mai arata acelasi nivel de implicare in relatie si ai inteles ca aceasta teama este inradacinata in sentimentul de pierdere. La nivel perceptual, ce schimbare trebuie sa se petreaca? Poate ca trebuie sa intelegi ca atitudinea partenerului tau nu inseamna ca isi pierde interesul sau ca nu te mai iubeste, ci ca nu intelege cum sa raspunda nevoilor tale emotionale. Continuand procesul, ce schimbare in actiune ar putea raspunde la acest “mesaj emotional”? Poate inseamna ca tu esti genul de persoana care considera ca iubirea este importanta, asadar trebuie sa iti schimbi atitudinea si modul in care comunici cu partenerul.

In concluzie, desi uneori simtim ca suntem “indrepatiti” sa suferim emotional, adevarul este ca de cele mai multe ori, actionand impulsiv, asociem interpretari eronate evenimentelor din viata noastra. Intelegerea emotiilor uzuale (pozitive si “negative” ) si deslusirea mesajelor acestora pot duce la echilibru si pace interioara. Pana la urma, este de datoria noastra sa ne asumam responsabilitatea si sa ne dedicam imbunatatirii calitatii trairilor uzuale - atat pentru noi insine, cat si pentru cei dragi.

Dragan Vali - Cabinet psihologie & psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp