Disciplina la copii sau cum sa-ti disciplinezi copilul eficient

Disciplina la copii sau cum sa-ti disciplinezi copilul eficient
Este important sa stiti cum sa va disciplinati eficient copiii. Disciplina nu este aceeasi cu pedeapsa. Disciplina are mai mult de-a face cu invatatul, implicind invatarea copilului, diferentierea raului de bine, cum sa respecte drepturile altora, ce fel de comportamente sunt acceptabile si care nu, pentru a deveni un copil care se simte sigur pe sine si iubit, care sa se auto-disciplineze, sa stie sa-si controleze impulsurile si sa nu fie frustrat in situatiile normale stresante de zi cu zi.

Exista citeva metode de a disciplina copiii alese de catre parinti:

- tipul autoritar - strict, obsedat de perfectiune, fara complimentare; copiii vor deveni rebeli, secretosi, rezistenti la toate formele de autoritate
- permisiv - putina pina la absenta disciplinei in familie, fara limite si reguli; rezultatul - copiii nu invata nici un concept de bine/rau, sunt nesiguri
- democratic - explicarea asteptarilor, pedepse adecvate, recompense pentru comportamentele adecvate; rezultat - copiii vor invata sa se auto-controleze, pot lua decizii sunt mai deschisi fata de social.
Daca aveti probleme in a va disciplina copiii, este important sa va amintiti ca poate nu dumneavoastra gresiti. Toti copiii sunt diferiti si au temperamente diferite, nivele de dezvoltare diferite si un stil de disciplina care poate functiona la alti copii, dar nu si la ai dumneavoastra. Trebuie sa intelegeti ca modul dumneavoastra de comportament cind il educati pe copil va va ajuta sa determinati cum se va purta copilul in viitor. Daca cedati cind copilul va cearta repetat, devine violent sau are un temperament rau-voitor, atunci acesta va invata sa repete acest comportament pentru ca stie ca probabil veti ceda. Daca sunteti ferm si consistent atunci acesta va invata ca nu se merita sa se certe pentru ceva ce in final tot va face. Totusi unii copii simt ca au cistigat daca reusesc sa nu faca ceea ce le-ati cerut, chiar si numai pentru citeva minute.
Fiti conservator in modul cum va disciplinati copilul si cum il pedepsiti. Este normal pentru copii sa-si testeze limitele, si daca nu va dati seama de aceste limite, veti incuraja acest comportament gresit.

Sfaturi pentru parinti:
Fiti calmi si nu va lasati dusi de val cind copilul se comporta gresit. Evitati sa tipati, pentru ca copilul va intelege ca este bine daca isi pierde controlul. Daca simtiti ca lucrurile escaladeaza, luati o pauza si apoi recapatati-va cumpatul.
Evitati sa fiti prea critic. Fiti sigur ca copilul intelege ca ii criticati comportamentul si nu pe el ca persoana.
Evitati sa cicaliti. Nu trebuie sa ii amintiti copilului tot timpul ca trebuie sa faca curatenie in urma lui, in camera, sa duca gunoiul - activitatile de rutina, pentru ca astfel comentariile dumneavoastra vor fi mai putin eficiente.
Nu fixati doar lucrurile negative tot timpul. Este mai bine sa spuneti: "Imi place ca ti-ai pus toate hainele deoparte" in loc de "Imi place ca o data ai reusit si tu sa-ti aranjezi hainele fara sa-ti spun."
Evitati pedeapsa fizica. Palmele nu s-au dovedit niciodata a fi mai eficiente decit alte forme de pedepsire si-l vor face pe copil mai agresiv si furios.
Amintiti-va sa-l rasplatiti pentru comportamentul bun.
Intelegeti diferenta dintre rasplata si alintare. Rasplata este ceva ce copilul primeste dupa ce s-a comportat bine, in timp ce alintarea este ceva ce ii oferiti inainte pentru a-l motiva sa faca ceva.
Fiti un bun model de urmat.
Cel mai important este sa dezvoltati un mediu sigur pentru copil, in care sa se simta in siguranta si iubit.

Diferite tehnici de educare a copiilor prescolari:
Consecintele normale: conceptul de baza din spatele acestei metode este sa lasati natura pe cursul ei cind este indicat. Exemple: daca copilul isi lasa jucaria afara aceasta se poate strica sau pierde, daca isi lasa umbrele la scoala data viitoare cind ploua se va uda, daca isi uita prinzul ii va fi foame.
Consecintele logice: explicati copilului o consecinta logica cind nu exista una naturala. Explicati copilului ce consecinte exista pentru comportamentul inadecvat. Daca nu ii veti spune o poveste de culcare pentru copiii mici sau nu-l veti duce la o activitate planificata pentru copilul mai mare poate fi mai rau decit sa-i dati o palma.
Distragerea atentiei: la sugari si prescolari, distragerea atentiei poate fi o metoda eficienta in redirectionarea atentiei de la ceva ce vor sa faca. Astfel daca un copil vrea sa sara pe canapea sugerati-i sa iasa afara sa sara in trambulina sau mergeti la o plimbare pentru ai permite activitatea fizica. Cheia este sa faceti alternativa sa fie la fel de incitanta posibil.
Disciplina pozitiva: o tehnica ce vede comportamentul inadecvat drept o oportunitate pentru a invata noi comportamente. Dupa ce un copil vede ca jucaria sa s-a stricat puteti sa-i aratati cum sa-si organizeze jucariile. Include de asemenea aratarea de exemple bune - parintele sa elimine limbajul negativ. Astfel in loc sa spuneti: "Nu fa asta" directionati copilul spunind: "De ce nu faci asta in loc?"
Sistemul recompenselor: se bazeaza pe rasplatirea comportamentelor bune (multumiti copilului pentru ca v-a ajutat, comentati cit de frumos si linistit a fost in ultima ora).
Sistemul punctelor: acorda puncte pentru buna purtare si retrage puncte pentru comportament rau. Acumularea de puncte duce la recompense si privilegii. Fiti atenti ca copilul sa nu inceapa sa faca lucruri doar pentru puncte decit pentru ca este ceva placut.
Fiti siguri ca asteptarile voastre sunt rezonabile. Este usor pentru parinti sa astepte prea mult de la copii, mai ales de la primul copil. Nu va asteptati ca copiii vostri sa fie niste adulti in miniatura. Nu intelegeti de ce este rebel si depaseste orice limita ii puneti.
Nu reactionati excesiv la comportamentele gresite. Este usor sa va intre in obicei sa pedepsiti copilul cu aceeasi intensitate si pentru o greseala minora pentru a cistiga atentia si obedienta copilului. Dar pastrati-va tonul aspru pentru adevaratele urgente si pedepsele pentru actiunile periculoase pe care copilul le face.
Fiti scurt si clar: pastrati niste reguli simple si repetati-le frecvent. Vorbiti in cuvinte cu silabe putine. Uitati-va in ochii copilului si tineti-l de miini ca si cum ii comandati. Fiti siguri ca nu faceti reguli bazate pe emotii sau actiuni biologice. Nu puteti sa faceti un copil sa doarma sau sa iubeasca pe cineva. Cind copilul incalca o regula spuneti-i clar si succint ca a gresit si de ce a gresit. Explicatii de ce a gresit nu-l lasati sa gaseasca singur explicatii. Tineti minile copilului sau atingeti-l pe umar pentru ai arata dragostea si atrage atentia.
Nu pedepsiti copilul pentru a-l face de rusine: pedeapsa nu trebuie sa fie rusinoasa, degradanta, umilitoare pentru copil. Aceasta este menita sa invete copilul ca un comportament urit si neascultator nu este o buna decizie. Cind pedeapsa il face pe copil sa fie jenat creaza sentimente nesanatoase. Il va face pe acesta sa creada ca sunteti nedrept sau rau. Copilul nu va invata cum sa adopte decizii bune. Se va refugia in furie, incepind un ciclu negativ. Nu pedepsiti copilul in fata altor copii. Luati-l deoparte, explicatii ce a gresit si cum va fi pedepsit. Vorbiti mai tirziu doar voi doi.
Vedeti daca pedepsele isi fac efectul: cei mai multi parinti cred ca daca trimit copiii mai devreme la culcare este o pedeapsa buna. Pentru un copil pe care nu il deranjeaza sa stea in pat nu este o pedeapsa. Fiti atenti - prea multe pedepse sau prea lungi ca durata sunt daunatoare.
Ascultati-va copilul: ginditi-va sa stati la masa cu acesta si sa-l intrebati de ce a actionat ca atare. Faceti asta cu zimbetul pe buze si o expresie relaxata. Cind copiii gresesc intentionat sau nu le este mereu extrem de frica sa nu-i certati, faceti de rusine sau loviti. Evitati aceste emotii nesanatoase. Incercati sa intelegeti de ce a actionat astfel copilul si explicatii cum ar fi fost mai bine.
Lasati adolescentii sa-si acorde singuri pedeapsa si sa-si stabileasca regulile. Copiii pot ajuta la alegerea pedepsei cind incalca o regula.
Nu loviti copiii: pedeapsa fizica este o idee rea. Daca nu este o circumstanta extrema, lovitul cu mina este acceptabil daca au facut ceva rau, dar nu megeti mai departe.
Combinati tehnicile sau creati unele noi, adecvate pentru copilul dumneavoastra.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp