Personalitatea primului nascut

Ordinea nasterii copiilor intr-o familie a fost considerata o influenta primara asupra personalitatii. Evident, fiecare copil are caracteristici diferite, indiferent de momenul nasterii. Lucruri precum temperamentul, statutul social, credintele religioase, statutul economic, sexul, fratii gemeni si personalitatea parintilor pot de asemenea influenta personalitatea unui copil. In general, totusi exista citeva tipuri de personalitate pe care le ateptati de la fiecare copil. Iata citeva caracteristici pe care le veti intilni la primul nascut.

Primul copil nascut are o situatie unica. Sunt unicii copii pentru o perioada de timp si frecvent un babysitter pentru ceilalti frati. Deoarece primul copil este atit de important pentru functionarea familiei, acesta devine obisnuit de a fi in centrul atentiei. Tind sa doreasca atentia si laudele pe care le primeau de la parinti inaintea celorlalti frati. Acest fenomen duce la dezvoltarea unei mici probleme cind vine cel de-al doilea copil si incepe sa fure atentia fratelui mai mare. Se pot simti neiubiti sau respinsi deoarece parintii au un alt copil. Uneori primul nascut se va comporta urit pentru a primi atentie sau vor incerca sa fie mai inteligenti, mai harnici, mai interesanti pentru parinti.

Celalalt copil al familiei priveste spre fratele sau mai mare ca spre un lider pentru ghidare si directionare cind nu gasesc rezolvarea problemelor el insusi. Consecutiv, primul nascut va crede ca trebuie sa cistige superioritatea si sa o mentina fata de fratii mai mici. Le place sa aiba dreptate si urasc sa fie contrazisi. Copiii mai mari isi vor arata cunostintele si aptitudinile castigate in fata celor mici pentru a fi apreciati, iubiti si respectati. Sunt competenti la o virsta mica si pot fi responsabili in ciuda anilor putini. In unele cazuri acest lucrur ii face sa se maturizeze prea repede afectindu-le intreaga viata.
Copilul mai mare este de obicei dominant social. Sunt extrem de constiinciosi. Din nefericire pot fi mai putin deschisi la idei noi, tind spre perfectionism si isi doresc sa faca placere altora, putind pierde atentia unui parinte la o virsta tinara. Frecvent vor lucra toata viata pentru a cistiga atentia parintilor. Cind primul copil nu isi atinge scopul se simte foarte vinovat. Cred ca au pierdut dragostea celor din jur. Au un simt puternic al justitiei care contribuie la sentimentul de vina - cred ca oamenii trebuie sa primeasca ceea ce merita. Astfel este greu sa convingeti un prim nascut ca un esec nu ii face o persoana rea.

Daca primul dumneavoastra nascut va creste sau nu cu toate aceste modele de personalitate, exista sanse ca acesta sa retina unele dintre ele. Pentru a va proteja primul nascut de unele aspect negative ale ordinii la nastere, incercati sa nu il ignorati dupa ce aveti alt copil. Nu ii dati prea multe responsabilitati la o virsta tinara. Amintiti-va ca sunt doar copii si trebuie tratati ca atare.
Multe persoane cred ca primul nascut, datorita pozitiei sale privilegiate in familie, se comporta diferit decit ceilalti frati. Desi parintii, fratii si rudele supraestimeaza influenta ordinii fratilor, studiile sugereaza ca exprientele indivizilor sunt legate de pozitia lor in familie. Psihologii au studiat personalitatea distincta a primului nascut pentru mai mult de un secol. Alfred Adler, parintele psihologiei individuale a postulat ca pozitia copilului in familie are un efect monumental asupra personalitatii copilului. Acesta credea ca primul nascut este detronat de ceilalti frati si ca trebuie sa imparta atentia parintilor cu un rival. Pentru a face fata acestei tradari traumatice, primii nascuti devin copii problema sau vor adera la rolul de parinti. Datorita identificarii lor cu parintii si a perceperii statutului pierdut, puterea si autoritatea devin foarte importante.

Relatia primului nascut cu inteligenta:
Studiile arata ca primul nascut are o inteligenta mai dezvoltata fata de restul fratilor. Deoarece primii nascuti au influente adulte in jurul lor inca din primii ani de viata, isi vor petrece primii ani interactionind intr-un mediu familial intelectual. Acest efect a fost observant si la fratii care au fost nascuti la diferente mari de virste. Acesti copii sunt considerati a fi primi nascuti functionali. Teoriile sugereaza ca acesti copii vor fi mai inteligenti decit altii deoarece fratii nu vor beneficia de efectul de tutore.
Cind este nascut primul copil acesta va invata sa vorbeasca direct de la parinti. Cind apar fratii mai mici, acestia vor beneficia de un limbaj impartit intre cel direct al parintilor si unul interfraternal. In mod special mamele par sa sustina lingvistic mai mult copiii. Sugarii primii nascuti au vocabulare mai dezvoltate decit fratii lor la aceleasi virste. In plus, primul nascut are oportunitatea de a invata fratii, facilitind cristalizarea cunostintelor.

Relatia dintre primul nascut si sexualitate:
Efectul ordinii nasterii la frati este denumirea data observatiei conform careia cu cit are mai multi frati un barbat, mai mare este probabilitatea de a avea orientare homosexual. Acest efect este cel mai puternic factor predictor al orientarii sexuale, cu fiecare frate in plus mai mare crescind probabilitatea de a fi homosexual cu 33 %. Se pare ca nu exista efectul sexualitatii la femei fata de numarul de surori mai mari.

Sfaturi pentru parintii cu un prim nascut si alti frati:

Lasati copilul sa ia singur decizii:

Desi poate va este greu ca parinte, lasati copilul sa ia singuri decizii, daca nu sunt unele probleme periculoase. Este usor sa vreti sa impingeti de la spate si vor face lucrurile asa cum va place, chiar daca ei nu se simt bine facindu-le. Lasati-i sa aleaga singuri ce cursuri vor sa faca.
Evitati sa fiti prea critici:
Ca parinte trebuie sa evitati sa fiti mult prea critici cu copilul cel mare. De obicei acesti copii sunt deja perfectionisti. Daca ii criticati mereu isi vor dori doar sa va faca pe plac fara sa se gindeasca si la placerile lor. Ca adulti nu vor sti cum sa ia singuri decizii si vor vrea sa faca pe plac mereu altora pentru a nu fi criticati. Relaxati-va si lasati copilul sa mai faca niste greseli. Nu trebuie sa fie perfecti ca sa ii iubiti.
Nu va transformati primul nascut in babysitter:
O mare greseala pe care parintii o fac este de a transforma primul nascut in tutorele familiei. Astfel il veti face sa se maturizeze prea rapid uitind ca este doar un copil. Desi nu este gresit sa asteptati de la acest copil sa fie mai responsabil, nu trebuie sa fie responsabil si pentru altii.
Ajutati-i sa-si dezvolte rabdarea:
Este important sa-i ajutati sa-si dezvolte rabdarea pe masura ce cresc. Primii nascuti au dificultati cu rabdarea. Le place sa fie la control iar lucrurile sa mearga conform planului. Aratati rabdare ca parinte dind un exemplu pentru ca acestia sa fie rabdatori cu altii.
Fiti mindru de copil nu doar de aptitudinile lui:
Uneori ca parinte este usor sa va aratati mindru fata de capacitatile copilului. Va place cum cinta la un instrument bine sa ca au note mari la scoala. Totusi puteti face copilul sa creada ca dragostea se bazeaza pe ceea ce fac si nu pe ceea ce sunt. Fiti siguri ca aratati copilului ca sunteti mindru de el si nu doar de lucrurile fantastice pe care le face.
Lasati-va timp si pentru primul copil:
Un alt sfat important pentru parinti este sa-si faca timp si pentru acesta cind vine un alt copil in familie. Petreceti timp cu copiii pe rind. Acesta raspunde foarte bine la aceasta atentie dorita si se simt neglijati pentru ca probabil petreceti mult timp cu copiii mai mici. Luati-i la cina doar voi doi, mergeti la o inghetata singuri, urmariti o emisiune sau vorbiti citeva minute cu el la sfirsitul zilei. Veti fi surprinsi cit de bine se va simti.
Incurajati-i sa vada imaginea de ansamblu:
Primul nascut fixeaza de obicei o activitate ceruta incercind sa o faca perfect lasind deoparte imaginea generala. Perfectionismul nu este intotdeauna un lucru bun. Petrecind ore intregi la un proiect pina cind este mai mult decit perfect poate sa nu fie foarte sanatos. Lasati copilul sa stie ca a facut o treaba buna si ca distractia este totusi o optiune mai buna.
Invatati-l sa faca compromisuri:
Trebuie sa-l invatati compromisurile. Cum acesta este un lider innascut poate fi un pic cam agresiv. Acest lucru poate fi pozitiv dar isi poate indeparta astfel prietenii. Invatatii ca nu trebuie sa fie mereu regulile lor si numai ale lor.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp