Sfaturi pentru parintii cu copii timizi

Sfaturi pentru parintii cu copii timizi
Uneori copiii se lupta cu timiditatea. Exista numeroase situatii care pot conduce la timiditate, multe dintre care necesita atentie profesionala. Unii copii se lupta cu dizabilitatile non-verbale sau sindromul Asperger, care interfera cu capacitatea lor de a citi indicile sociale si a intelege cum sa intre sau sa iasa dintr-un joc sau sa raspunda la intrebari la un nivel adecvat, alti copii se lupta cu anxietatea extrema, in timp ce unii au dificultate in a stabili legaturi emotionale cu alti oameni. Vestea buna este ca majoritatea acestor conditii beneficiaza de medii structurate de sustinere care ajuta la dezvoltarea aptitudinilor sociale, strategiilor de a face fata anxietatii, impulsurilor si abilitatii de a citi si relationa cu alti oameni la nivel emotional. Natura specifica a aptitudinilor sociale si a strategiilor terapeutice totusi poate varia in functie de nevoile copilului. Cind cautati ajutor profesional in acest domeniu gasiti pe cineva care are experienta.

Care sunt cauzele posibile ale timiditatii?

- criticarea sau pedepsirea copilului in public
- daca copiii sunt constant obiectul ridiculizarii, pot simti nevoia de a evita unele situatii sociale si contactul cu oamenii
- pierderea respectului de sine - daca copiii nu se simt bine fiind ei insisi, pot intelege ca si altii cred acelasi lucru despre ei
- parintii foarte protectivi - daca un copil nu cistiga un grad de independenta, ii poate lipsi curajul necesar de a lua decizii de unul singur
- ereditatea - timiditatea este mostentita in familie, existind dezbateri inca daca cauza este genetica sau invatata
- comportament invatat - deoarece copiii invata prin exemplu, parintii care sunt timizi au copii timizi
- absenta unei ingrijiri parintesti - unii parinti pot crede ca daca lasa copilul sa faca lucruri de capul lui, il ajuta sa fie independent; insa copilul poate crede ca nu este demn de atentia parintilor, altii nu sunt interesati de el.

Recunoasteti natura timiditatii copilului dumeavoastra.
Copiii sunt timizi in diferite moduri, din diferite motive. Intelegerea naturii timiditatii copilului va va ajuta sa dezvoltati un program tintit spre nevoile speciale ale acestuia. Este copilul timid in grupuri sociale? La petreceri? Cind intilneste persoane noi? In stuatii noi? Sau este timid cam oriunde? Are copilul probleme de a minca in public? Sa se joace cu alti copii? Sa dea telefoane? Sau copilul este timid doar cind trebuie sa prezinte ceva in fata clasei? Cunoscind natura timiditatii copilului va va ajuta sa identificati aptitudinile specifice de care acesta are nevoie pentru a se simti mai liber in situatiile sociale.

Rolul modelului in comportamentul social.

Copii invata uitindu-se la oamenii din jur, parintii.
Ce sa faceti in calitate de parinti pentru a va ajuta copilul:
- mergeti primul in situatiile sociale, fiti prima persoana care spune "Salut", primul care se introduce sau care incepe o conversatie
- faceti o lista a lucrurilor pe care vreti sa le faca cu usurinta copilul dumneavoastra (sa vorbeasca cu alti copii, sa ceara ajutor de la persoanele necunoscute, sa vorbeasca la telefon) si faceti-va un scop din a face dumneavoastra aceste lucruri in fata copilului
- fiti prietenosi, zimbiti mereu, salutati oamenii pe care ii cunoasteti cind ii intilniti pe parcursul zilei
- faceti complimente altor persoane mai des, observati ceea ce va place la oameni (prieteni, familie si straini), spuneti unui strain ca va place un articol vestimentar sau unui prieten cit de buna a fost cina pregatita
- ajutati alti oameni cind vedeti ca au nevoie, ajutati o batrinica sa treaca strada, o doamna sa duca o sacosa, deschideti usile oamenilor din curtoazie, ridicati lucruri pe care altii le-au scapat
- ajutati-va copilul sa invete prin comentarii pozitive despre cum va-ti simtit cind ati facut aceste lucruri, lucruri precum: "Am crezut ca va fi mai greu de atit." "Nu a fost distractiv, dar sunt bucuros ca am facut-o. Macar acum nu trebuie sa ma ingrijorez pentru asta" sau "Nu a mers atit de bine cum credeam, dar macar stiu ce sa fac data viitoare".
- mergeti la cursuri pentru aptitudini sociale si lasati copilul sa stie acest lucrur, aduceti acasa lucrurile invatate si impartasiti-le cu familia si prietenii, practicati apoi salutul cu mina, comversatia si modurile de introducere cu copilul, aratati copilului ca a invata noi aptitudini printr-un curs este un lucru bun.

Ce sa nu faceti cind aveti un copil timid:
- traversati strada pentru a evita oamenii pe care nu doriti sa ii vedeti
- faceti sa-i fie jena copilului in public
- citicati copilul in public
- da-ti vina pe dumneavoastra cind ati incercat lucruri care nu au iesit apoi cum ati vrut
- da-ti vina pe copil cind a facut o greseala.
Dar ce se intimpla daca si dumneavoastra sunteti timid? Si exista sanse de 50% sa fiti. Se pare ca 50% din adulti sunt timizi. Pentru a va ajuta copilul in acest caz, incepeti prin a modela lucruri mici la dumneavoastra, cum ar fi sa deschideti usi pentru diferite persoane cind mergeti la magazine sau la restaurant. Practicati galanteria si asertivitatea in fata copilului, intrebind intr-un magazin unde se gasesc anumite produse, de exemplu. Faceti un efort in a practica aptitudinile sociale cu copilul acasa. Invatind cum sa dati mina, introducerea si modul de a conversa cu copilul va va ajuta si pe dumneavoastra.

Invatati aptitudinile sociale cit mai timpuriu:
Cind vine vorba de aptitudini sociale, cu cit incepeti sa invatati copilul mai repede cu atit mai bine; prevalenta timiditatii printre copii este considerata a creste o data cu virsta - de la 20% la copii de la scoala primara pina la 50% la cei adolescenti. Invatati copilul cum sa socializeze sanatos pentru a intoarce cartile in favoarea lor in viata:
- aranjati intilniri de joaca cu alti copii acasa la dumneavoastra sau in locuri publice, cautati locuri sigure pentru copil ca sa interactioneze cu alti copii si sa-si practice aptitudinile sociale pe masura ce se maturizeaza (munca voluntara, baby-sitter pentru copii mai mici, cluburi si petreceri cu adulti care sa aiba grija de ei)
- invatati copilul cum sa intre si sa iasa din grupuri sociale si cum sa citeasca semnalele altor persoane (cautati anumite carti pentru acest lucru)
- ajutati copilul sa inteleaga de ce este nevoie pentru a avea un prieten bun
- practicati aptitudinile sociale acasa, cumparati o carte pentru bunele maniere si invatati cite o lectie pe zi, practicind aceste lectii si in public.

Cautati solutii creative la probleme.
Persoanele timide tind sa se ingrijoreze mereu. Le este frica ca lucrurile nu vor iesi asa cum spera si sunt distrusi atunci cind se intimpla asa. Le este greu sa inteleaga ca esecul este o parte normala a procesului de invatare. In schimb fac totul pentru a evita aceste situatii si isi omoara creativitatea. Unul dinte cele mai importante lucruri pe care poti sa ii inveti pe copii este ca esecul este un pas inainte in lucrurile la care vrem sa devenim mai buni.
Daca la inceput nu reusim trebuie sa incercam din nou. Capacitatea de a ne observa dificultatile si esecurile ca un mod de invatare - ca informatii despre pasul urmator-ne intareste increderea. Invatati copilul sa gindeasca creativ, cum sa genereze mai mult de o singura solutie pentru problema. Pregatitii pentru dezamagire, dar si sa persevereze pina cind gasesc un raspuns care sa mearga.

Construiti solutii creative pentru problemele copilului:
- faceti-va un obicei din a genera multiple solutii pentru fiecare problema
- abtineti-va sa evaluate solutiile cind nu ati teminat sa le dati pe toate, evaluarea termina procesul creativ facind oamenii defensivi
- cind este posibil testate fiecare solutie empiric, mergeti acasa de la magazin pe cai diferite pentru a vedea care este mai rapida, sunati trei pizzerii simbata noaptea si vedeti care are preturile cele mai bune
- rasplatiti copilul pentru ca a incercat atit de mult.
Ajutati copilul sa vada ca viata este un proces de pasi si riscuri care in timp duc la succes. Ca parinte scopul dumneavoastra este sa monitorizati si sa ajutati periodic acesti pasi, pentru a determina cum este mai bine pentru copil.

Ajutati-va copilul sa-si descopere talentele care ii fac sa se simta special:
Cu cit facem mai multe lucruri, cu atit devenim mai interesanti pentru noi insine si alte persoane - creste increderea in sine, avem despre ce vorbi, iar activitatile dau creierului de munca. Incurajati copilul sa dezvolte pasiuni timpuriu in viata. Chiar daca nu le plac primele lucruri pe care incearca sa le faca, calatoria ii va face mai experimentati. Nu va faceti griji daca isi gasesc o pasiune care nu va place personal (daca nu este periculoasa sau prea ciudata), cei mai multi copii isi dezvolta si alte pasiuni in timp. Cu cit un copil face mai multe lucruri in viata, cu atit va avea mai multe de impartit cu altii si le va fi mai usor sa aiba relatii sociale. Pentru un copil timid, abilitatea de a se conecta cu alta persoana este cel mai mare dar pe care il pot primi:
- identificati activitatile care sunt avantajoase pentru copilul dumneavoastra. Este copilul atletic? Un artist? Organizat? Bun la matematica? Ii place sa citeasca? Bun la a construi lucruri? Ce ii atrage atentia? Ce ii discurajeaza cel mai putin?
- daca copilul este foarte timid si nu doreste sa ia parte la activitati in grup, incepeti cu activitati solitare cum ar fi lectii de muzica, arta, jucati fotbal in curte; apoi, pe masura ce acesta cistiga mai multa incredere, aranjati oportunitati pentru el/ea de a fi ghidati de catre alti adulti si sa imparta interese cu copiii de virsta lor
- cautati activitati care oferta sansa sa-si arate talentul altora, cum ar fi cintatul, expozitii, lectii; multi copii beneficiaza dupa ce invata aptitudinile lor pe copiii mai mici.

Invatati copilul sa-si controleze emotiile:
Trebuie sa invatati copilul sa faca fata supararilor din viata nu sa-i faceti sa se simta mai bine. Desigur vreti sa-i ajutati sa se simta mai bine cind pling. Ce parinte vrea sa-si vada copilul suferind? Cu cit dati mai multa atentie copilului in comportamentul lor cu atit ei vor intelege ca sunt rasplatiti pentru asta.

Ce puteti face? Evaluati efectele impartasirii emotiilor copilului pentru a vedea daca ajutati sau daca il suparati mai tare:
- cautati oportunitati sa rasplatiti eforturile copilului de a copia alte persoane indiferent cit sunt de mici
- evitati sa dadaciti copilul la fiecare mica suparare
- fiti alaturi de copil cind problema care l-a suparat este indeajuns de importanta
- sugerati solutii si rasplatiti copilul pentru implementarea acestora, chiar daca eforturile lor nu au succes
- incurajati copilul sa caute propriile solutii la probleme si recunoasteti capacitatea lor
- lasati-l sa se descurce singur in unele probleme, nu interveniti decit cind este necesar
- invatati metode de a controla stresul inca de la virste fragede.

Invatati copilul toleranta si respectul fata de altii:
Persoanele timide sunt cunoscute pentru caracterul lor critic fata de ele insele si alte persoane. Cu cit sunteti mai critic ca si parinte, cu atit copilul va avea oportunitatea de a invata sa internalizeze aceste critici chiar daca erau pentru altcineva. Cind copii timizi aud mereu critici la adresa altor persoane: coafura, haine, personalitate, stil de viata, presupun ca asta este ce face toata lumea, critica. Invata ca atunci cind merge in public esti mereu judecat. Mai mult, judecind pe altii dur, copilul poate crede ca de fapt il judeci pe el deasemeni. In timp lumea lui va deveni un loc nesigur.

Invatati toleranta si respectul fata de altii:
- invatati copilul si ce este corect fata de oameni, nu doar gresit
- complimentati alte persoane mai des
- cind sunteti dezamagit de ce face o alta persoana, vorbiti despre comportament evitind sa atacati persoana.
Spunind lucruri precum: "Ana este putin timida cind a intilnit pentru prima data alti oameni, dar trebuie sa vezi cum danseaza. Oau!" sau "Cred ca Ionut e la fel ca Albert Einstein. Si el era timid, dar amindoi au o incredibila pasiune pentru stiinta" nu doar prezentati timiditatea intr-o lumina pozitiva dar dati altora indicii cum sa inceapa o conversatie cu copilul:
- povestiti copilului despre celebritati timide
- alaturati mereu timiditatea lor cu ceva pozitiv
- evitati sa folositi timiditatea drept scuza pentru comportamentul copilului
- credeti in meritul copilului, cautati oportunitati de a-l rasplati pentru incercarile de a socializa.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.