Tipurile de personaltate ale unui copil dupa Myers-Briggs

Cind vreti sa intelegeti tendintele membrilor familiei puteti aprecia diferentele dintre dumneavoastra si cei din jur. Soti si sotii, copii, adolescenti, bunici si alte rude, sunt toti unici. Modelele de personalitate sunt atent legate de cele ale caracterului. Acestea sunt caracteristici cu care o persoana se naste, influentind modul cum va trai. Sunt astfel modelate asertivitatea si energia, stabilitatea emotionala, imiaginatia si receptivitatea la instructiuni. Personalitatea are impact asupra modului cum persoana va raspunde la disciplina si antrenamentul caracterului. Cunoasterea tipurilor de personalitate, temperament si caracteristicile personale va va ajuta sa-i intelegeti pe altii si sa descoperiti cai de a trai in armonie cu ei.
Cercetarile actuale arata ca la copiii sub 4-5 ani s-au definit doar aspectele extravertit vs. introvertit si observator vs. judecator ale naturii lor. In timpul scolii elementare acestia incep sa-si descopere functia dominanta - una dintre cele patru caracteristici care ramin: intuitiv, sensibil, emotional sau ginditor. Doar peste 12 ani vor incepe sa-si arate natura auxiliara mai clar.

Exista 8 tipuri de personalitate la copil:
- copilul extrovertit si ginditor
- copilul introvertit si ginditor
- copilul extrovertit sensibil
- copilul introvertit sensibil
- copilul extrovertit emotional
- copilul introvertit emotional
- copilul extrovetit intuitiv
- copilul introvertit intuitiv.

Copilul extrovertit ginditor:
Acest copil capabil, decisiv si organizat; va fi probabil un om de afaceri ca adult. Ii place sa controleze lucrurile si se simte bine in situatiile care il provoaca si stimuleaza in contextul de a interactiona cu diferiti oameni. Ambitios ca natura, acest copil isi doreste competitie si laude publice. Este important sa introducem copilul in grupuri care sa-l ajute sa-si canalizeze energia abundenta, pentru a nu escalada in agresiune. Acesti copii par a fi mai maturi decit virsta lor, astfel incat atunci cind ii cautati o clasa scolara este mai bine sa va orientati spre una cu copiii mai mici decit mai mari. Sporturile de echipa se potrivesc natural acestor copii. Au un simt al criticismului constructiv bun si prefera onestitatea si figurile autoritare. Totusi este important sa gasiti un profesor care sa-i invete ce inseamna compasiunea la o virsta tinara, pentru a fi lideri buni ca adulti.
Copilul extrovertit ginditor artist va fi bun pentru a invata un instrument intr-un grup de indivizi datorita naturii lor care le da capacitatea de a juca alaturi de alti muzicieni, fara a avea probleme a cinta apoi solo sau in grup in fata unei audiente.
Asteptarile si regulile trebuie sa fie explicite si aplicate egal pentru toti copii din clasa pentru a fi respectate de catre un astfel de copil. Cel mai bine pentru acesti copiii este sa intre intr-o clasa cu un scop clar (exemplu gimnastica de competitie, recitalul, dansul, muzica de concert, anumite jocuri). Este bine sa-l indepartati de situatiile in care figura autoritara in clasa este un parinte sau copil. Cele mai bune complimente pentru acest copil sunt cele specifice - le place sa auda exact ce au facut bine. "Bravo" nu le este indeajuns.
Copiii extrovertiti ginditori au frecvent provocari fata de noile situatii sau schimbari. Din acest motiv este important ca atunci cind schimbati clasa sa-l aduceti in una similara. Daca a avut un rol de conducere in vechea clasa le va placea sa faca acelasi lucru si in cea noua.

Copilul introvertit ginditor: Acesta rezolva rapid problema si este orientat spre procesare, fiind rapid la a invata lucruri noi. Ii plac mediile independente si neorganizate, in care pot descoperi moduri neconventionale de a analiza si rezolva probleme complexe. Frecvent singuratici, acestor copii nu le place sa li se spuna ce sa faca si nici sa spuna ei altora ce sa faca. Clasele de stiinta si tehnologie care permit mintii intuitive a copilului sa infloreasca si favorizeaza tipul sau de personalitate. Clasele de matematica si logica precum si cluburile de sah sunt de asemenea distractive pentru copil.
Acesti copii vor lucra cel mai bine in clase cu program nelimitat, neavind simtul trecerii timpului si fiind rezistenti cind li se spune ce sa faca si cind. Este importanta implicarea lor in procesul de ierarhizare a clasei. Este bine sa evitati clasele care au un scop precis care trebuie atins la sfirsit, cum stresul ii face pe acesti copii sa reactioneze extrem de emotional.
Copiii cu talent la muzica se simt bine studiind un instrument ca hobby, fara a fi obligati sa cinte in fata audientei. Acestor copiii le place sa cinte la instrumente independent fara a fi nevoiti sa se bazeze pe alti muzicieni. Le place sa aiba intrumentele in camera lor si sa cinte cind sunt stresati. Este important sa nu fie obligati atunci cind sunt stresati sa cinte.

Copilul extrovertit sensibil:
Acesti copii sunt sensibili, curiosi, entuziasti, cu multa energie. Le place necunoscutul si sa-si asume riscuri la care rasplata este pe masura. Tinjesc dupa adrenalina, aventura si distractie fiind in general copiii foarte fizici. Nu le plac regulile sau restrictiile preferind sa aiba libertatea de a raspunde situatiilor in moduri neconventionale. Populari si placuti in grupurile sociale, acestor copii le place si accepta pe oricine. Sporturile de echipa sunt innascute pentru acest tip de personalitate, ca si actoria improvizata in care au oportuntatea de a fi centrul atentiei. Trebuie ca parinti sa cautate clase cu multi copii, care sa le permita sa-si dezvolte talentul lor natural de a socializa.
Invata usor un instrument in grup sau individual, pentru ca natura lor extrovertita le da capacitatea de a cinta intr-o banda cu alti muzicieni, neavind probleme de a peforma solo sau in grup, in fata audientei. Deoarece sunt impulsivi cu durata a atentiei scurta, este mai bine sa nu fie pusi in clase de copii linistiti, in care profesorii se bazeaza pe reguli si ordine. Invata mai bine prin exemplu, iar profesorul ar trebui sa le fie model. Vor invata ceva mult mai usor daca li se arata cum sa faca in loc sa li se spuna.

Copilul introvertit sensibil:
Acesti copii au o putere incredibila de concentrare si le place sa aiba timp indeajuns sa lucreze independent intr-un mod logic. Frecvent nu prefera sa experimenteze si sa-si asume riscuri. Le plac regulile si obiectivele explicite. Le place sa aiba timp sa-si pregateasca si atinga scopul. Invatacei naturali, acestor copii le este bine in medii traditional structurate in care atentia meticuloasa fata de detalii si organizare este valoroasa. Persoane foarte private, sunt rezervati cind sunt prezentati in fata situatiilor si a problemelor pe care nu stiu inca cum sa le rezolve. Din acest motiv clasele fara un tel anume nu le sunt avantajoase.
Datorita naturii lor introvertite este mai bine ca acesti copii sa invete cu un singur profesor, in privat sau intr-o clasa cu copii putini. Aceste clase vor avea probabil tema programarii calculatoarelor sau muzicala. Le plac corurile sau orchestrele in care toti copiii au un singur scop. Datorita dorintei lor pentru stabilitate, reguli si rutina, este bine sa nu schimbati foarte des clasele si profesorii copilului.
Acesti copii au o dorinta puternica de a fi parte dintr-o comunitate mare. Cursurile de gatit sunt un bun exemplu pentru a permite acestei personalitati sa infloreasca. Copiii cu talent la muzica se descurca bine studiind la un instrument pentru propria lor placere, fara a fi obligati sa cinte in fata unei audiente. Nu se descurca bine daca trebuie sa cinte solo dar sunt buni intr-un grup musical. Le plac instrumentele individuale fara a trebui sa se bazeze pe alti muzicieni. Nu trebuie presati sa cinte cind nu vor.

Copilul extrovertit emotional:
Desi sunt populari, prietenosi si le plac activitatile afar,a trebuie atentie fata de latura lor foarte sensibila la critica si conflict. Le plac oamenii care ii lauda. Le place sa incerce multe activitati dar prefera sa lucreze intr-un mediu relativ ordonat si structurat. Este bine daca gasiti cursuri sau clase scolare in care se afla si prietenii lor de bloc pentru a-I introduce in noile activitati si a se simti confortabil, mentinind o relatie apropiata importanta pentru acesti copii. Le plac activitatile cu beneficii practice si in care structura clasei este cooperanta - nu competitiva sau studiu independent.
In domeniul muzical se descurca bine invatind un instrument intr-un grup sau individual, pentru ca natura lor extrovertita le permite sa cinte intr-o banda cu alti muzicieni si nu au robleme in a performa solo sau in grup, in fata audientei. Sunt buni in coruri si cursuri de dans. Le plac cursurile de pian sau chitara care includ si folosirea vocii. Sunt determinati sa lucreze la o piesa dificila pina cind sunt pregatiti, pentru ca nu au probleme in a urma un program si a practica regulat.
Simt nevoia sa vada ca profesorul il place pentru a se acomoda intr-o clasa. Daca este posibil, invitati profesorul sa se intilneasca cu copilul 15 minute inainte de a incepe lectia. Daca copilul nu formeaza o legatura cu acesta, exista riscul sa creada ca profesorul nu il place. Cautati profesori care sunt generosi si iubitori fata de elevii lor.

Copilul introvertit emotional:
Sunt niste vizionari expresivi si se simt ca acasa in activitatile artistice. Iubesc sa inteleaga ce ii face pe oameni prieteni si le plac relatiile profunde. Prefer sa nu imparta produsul lor artistic pina cind nu este gata. Le place sa invete si au valori interne profunde. Nu le place sa faca lucrurile in modul traditional sau de rutina. Au multa rabdare pentru activitatile complexe si le sta in natura sa se indrepte spre motivatiile si nevoile altora. Se descurca cel mai bine intr-un grup mic, sustinator, cooperant.
Iubesc animalele, copiii mici si pe cei care au nevoie de ajutorul lor. Nu le plac conflictele si iau rolul de pacifist in clasa. Sunt extrem de sensibili, devin emotionali si se apara cind sunt criticati, lasind emotiile negative sa creasca inauntrul lor, in loc sa le exteriorizeze. Acesti visatori nu se descurca in fata orarelor si a timpului, iritind astfel unii profesori prin intirzieri, teme facute cu incetineala. Profesorii alesi trebuie sa foloseasca un sistem de recompensa si nu de pedeapsa, pentru a incuraja comportamentul adecvat. Activitatile la care exceleaza sunt muzica, arta, scrisul, natura si stiinta - toate cu o legatura umana clara. Au probleme in a urma proiectele pina la sfirsitul lor, iar incurajindu-i sa ramina in clasa pentru toata sedinta ii va ajuta sa invete valoarea terminarii lucrului inceput.
Vor studia un instrument pentru placerea lor, fara a trebui sa cinte in fata clasei. Nu se descurca bine intr-un grup muzical. Le place sa aiba instrumentul in camera lor pentru a cinta cind simt nevoia. Scoala de zi cu zi ii oboseste, streseaza si ii face sensibili, iar muzica este ideala pentru a exterioriza aceste emotii.

Copilul extrovertit intuitiv:
Acesti copii sunt motivati de inspiratia creativa si par a fi curiosi in legatura totul. Au nenumarate idei si le place sa viseze multiple rezolvari ale problemelor, apoi sa lucreze pentru a face visul realitate. Nu le plac programele impuse ci mai degraba cele inventate de catre ei. Le place distractia, provocarile si mediile de lucru variate care le rasplatesc entuziasmul si imaginatia naturala. Adora sa intilneasca oameni noi si sa invete aptitudini noi. Isi vor urma propriile dorinte si vise in ceea ce percep a fi o aventura interesanta. Conducatori innascuti, acesti copii sunt simultan sociali si independenti si nu vor urma pe altii. Au un nivel ridicat de energie cu dorinta puternica de a fi in centrul atentiei si au tendinta de a fi dramatici. Aceasta energie ii poate conduce spre terminarea propozitiilor altora sau chiar sa intrerupa frecvent. Firea lor netematoare cuplata cu vocabularul exceptional, aptitudinile comunicative si persuasiunea ii fac participanti innascuti la discutii.
Le place sa fie ocupati si au nevoie de multa stimulare. Nu se simt bine daca trebuie sa urmeze regulile clasice. Lucreaza cel mai bine cu si in jurul altora, dar pot fi usor distrasi si avea probleme in a termina proiectele incepute. Nu fiti frustrati ca parinti daca copilul nu mai vrea sa urmeze un curs deja inceput si vrea sa incerce altceva. Este bine sa nu investiti multi bani in echipament scump pentru ca acesti copii vor dori sa incerce tot ceeea ce le ofera societatea. Copiii invata cel mai bine intelegind teoria din spatele practicii si lasati apoi singuri pentru a gasi rezolvarea in felul lor.

Copilul introvertit intuitiv: Integritatea si independenta sunt valori profunde la acesti copii. Sunt ingrijorati sa identifice caile de abordare ale problemelor care ii ajuta pe altii si pe ei insesi sa se dezvolte si sa creasca. Orientati spre servicii, acesti copii sunt interesati de idei de care sa beneficieze masele de oameni de la virste timpurii fiind adeptii valorilor personale si a unui sistem de credinte mult mai devreme decit alti copii.
Frecvent viitori consilieri, psihologi, activisti sociali si profesori, prefera activitatile care tintesc performanta individuala si nu pe cea a echipei. Perfectionisti care sunt frecvent perceputi ca seriosi si intensi, acesti copii vor cauta un subiect care ii intereseaza si vor continua sa-si dezvolte talentele pina cind ating nivelul de profesionist.
Clasele cu putini elevi sau doar cursurile individuale de arta sau muzica se aplica perfect acestor copii, ca si sporturile individuale cum este alergatul, tenisul, inotul. Imaginatia lor vivida si iubirea pentru carti fac cursurile de scris si lectura o alegere buna. Datorita dorintei lor de a sti la perfectiune un subiect care ii intereseaza, vor dori sa urmeze aceleasi cursuri an dupa an. De aceea profesorii trebuie sa poata sa indrume elevul spre surse aditionale de informati de unde poate sa se perfectioneze asupra unui subiect.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp