Educatie parinti

Educatie parinti
Cresterea unui copil este una dintre cele mai dificile si de mare raspundere indatoriri ale unui parinte, dar totodata cea mai placuta si mai plina de satisfactii. Putem spune ca este vorba de o slujba full time pentru care primim cea mai precara instruire profesionala. Cunostintele in domeniul cresterii copiilor provin din cultura si familia parintilor, ceea ce poate duce la perpetuarea experientelor sociale.

Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
143 articole 1 2 34 5 6 INAINTE ›
Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar? Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar?

Copiii intră în sistemul formal de învățământ, cum e grădinița sau școala, cu așteptări mari, referitoare la oportunitățile pe care acest cadru le oferă pentru dezvoltarea lor personală, pentru învățarea lucrurilor noi și interesante, pentru legarea prieteniilor, socializare și maturizare.

continuare
Încurajarea obiceiurilor mentale sănătoase ale copiilor Încurajarea obiceiurilor mentale sănătoase ale copiilor

Încredere, acceptarea propriei persoane, înțelegere pentru și cu cei din jur, perseverență, organizare - toate acestea sunt aspecte pe care, ca părinte, cu siguranță ți-ai dori să le vezi la copilul tău. De fapt, aceste trăsături sunt obiceiuri mentale sănătoase (tendințe de a gândi într-un anumit mod ), pe care copilul, ajutat de adulții din viața lui, și le poate dezvolta

continuare
Simptome ale suferinţei copilului tau Simptome  ale suferinţei copilului tau

Copiii manifestă o serie de comportamente prin intermediul cărora putem sesiza că au o problemă. Ei nu îşi pot exprima sentimentele cum o fac adulţii.

continuare
Nevoia vitală de creativitate Nevoia vitală de creativitate

De ce copiii sunt mai creativi? Simplu! Ei își asumă riscul de a inventa, de a fi originali, pentru că nu au frica de greșeală, de a fi judecați, de a se face de râs

continuare
Cum contribuie dezvoltarea personala la dezvoltarea armonioasa a copilului? Cum contribuie dezvoltarea  personala la dezvoltarea armonioasa a copilului?

Pe masura ce creste, copilul intampina diverse provocari, in functie de etapa de dezvoltare: acumularea de cunostinte, formarea de deprinderi, dezvoltarea unor noi tipuri de relatii, etc. Toate aceste provocari, pot aduce cu ele diverse dificultati, framantari, conflicte interioare.

continuare
Dezvoltarea abilităţilor de reglare emoţională la copii Dezvoltarea abilităţilor de reglare emoţională la copii

Emoţia este un răspuns multifaţetat al individului într-o situaţie relevantă pentru scopurile sale. (Vrasti, R 2015 ) Rolul emoţiilor este de a indica persoanei să îşi direcţioneze atenţia către ceea ce este important şi să îşi ghideze comportamentul în acord cu scopurile/nevoile sale.

continuare
5 Indicii ca e nevoie sa te schimbi ca parinte 5 Indicii ca e nevoie sa te schimbi ca parinte

Copilul trist sau nefericit poate indica un parinte dificil. Iti este tot mai dificil ca parinte sa il faci pe copilul tau sa te asculte, sa iti urmeze indicatiile sau sa respecte un program ordonat!? In special asta la scolari si cei ce intra in adolescenta! Atunci e un indiciu pentru tine, parintele, ca e nevoie sa creezi reguli noi, mai flexibile adaptate noilor nevoi aparute (mai ales daca sunt mai multi copii in familie ) sau sa schimbi pur si simplu aceste reguli. E nevoie sa inveti mai mult din tehnica negocierii in loc de a conditiona

continuare
4 lucruri ce il vor face fericit pe copilul tau 4 lucruri ce il vor face fericit pe copilul tau

Fericirea este nu numai o stare de moment pe care o resimtim la nivel emotional in preajma unui eveniment aniversar, de exemplu sau a unei reusite legate de scoala, examen sau achizitionarea unui bun material... Fericirea se construieste, se constituie ca o investitie.

continuare
Cum raspunzi la intrebarile tabu ale copiilor ? Cum raspunzi la intrebarile tabu ale copiilor ?

Copiii nosti, sunt parca mai curiosi si mai a toate-stiutori decat oricand altcandva ! In calitate de adulti suntem tentati sa credem ca noi, stim mai multe si putem sa facem multe lucruri diferit fata de felul in care l-au facut parintii nostri; traim cu convingerea ca suntem mai rabdatori, mai deschisi, mai prezenti si mai capabili sa educam BINE un copil

continuare
Tulburarea de conduită și stilurile parentale Tulburarea de conduită și stilurile parentale

Dacă tulburările afective au la bază internalizarea, tulburarea de conduită este un comportament de externalizare care presupune reacții agresive de intimidare fizică și verbală și încălcare persistentă a normelor sociale sau ale drepturilor celorlalți. În mod normal, agresivitatea ajunge la apogeu

continuare
Tipuri de atasament Tipuri de atasament

Nucleul dur al comportamentului este format din instincte, comportamente complexe înnăscute care stau la baza motivațiilor vitale biologice și sunt organizate pentru a satisface nevoi esențiale care au legătură cu supraviețuirea.

continuare
Teoria atașamentului Teoria atașamentului

Nevoia psihologică esențială în supraviețuirea nou-născutului este aceea de atașament - protecție și ajutor. Acesta reprezintă conexiunea emoțională dintre două persoane care permite ca atunci când una este vulnerabilă, cealaltă să fie persoană de suport.

continuare
Pentru o familie fericită citiți acest articol! Pentru o familie fericită citiți acest articol!

Când mergeți la cumpărături, nu preluați o atitudine sobră, fiți joviali, în orice activitate, asta aduce atmosfera pozitivă în familie! Nu adresați copilului întrebări închise când este nervos, supărat, retras, nu încercați să fiți Autoritar/Șef atunci când vorbiți cu el, povestiți dintr-o postură de la egal la egal, așezați-vă la nivelului lui, priviți copilul în ochii, încurajați-l să se deschidă

continuare
Terapia asistată de animale la copiii diagnosticați cu tulburare din spectrul autist Terapia asistată de animale la copiii diagnosticați cu tulburare din spectrul autist

Ideea de a introduce animale în intervențiile pentru tratarea simtomelor din spectrul autist vine din domeniul multidisciplinar numit anthrozoologie, sau interacțiunea om-animal. Acest domeniu studiază relația mutuală dintre oameni și animale și modul în care aceste interacțiuni pot afecta starea de bine și/sau sănătatea fiziologică și psihologică a celor doi - efectele apar nu doar la om, dar și la animal, de aceea relația este una diadică

continuare
Basmul si importanţa lui în dezvoltarea copilului Basmul si importanţa lui în dezvoltarea copilului

Îmi aduc aminte cu drag clipele de bucurie pe care le petreceam in preajma bunicii când ne citea poveşti sau ne povestea întâmplări din viaţa ei. Bucuria aceasta am împărtăşit-o şi am experimentat-o cu copilul meu. Îmi era drag în fiecare seară să îl văd punându-şi pijămăluţele şi aşezâdu-se frumos cu capul pe perna, aşteptând cuminte să iau cartea cu pagini frumos colorate şi să-i citesc basmul preferat.

continuare
Idei esențiale pentru o relație bună cu copilul tău Idei esențiale pentru o relație bună cu copilul tău

Imaginează-ţi că cineva îţi spune în permanenţă, la fiecare pas, ce să faci sau ce să nu faci, ce să spui sau să nu spui, cu ce să te îmbraci, ce să mănânci şi ce nu, şi tot aşa. Probabil într-o astfel de situaţie te înfurii şi devii agresiv, cel puţin verbal sau, deşi te deranjează, nu spui nimic. Aceleaşi lucruri simte şi copilul tău, numai că el nu ştie cum să se apere şi în felul acesta nu învaţă autocontrolul.

continuare
E bine sa-ti bati copilul? E bine sa-ti bati copilul?

Noţiunea de pedeapsa a căpătat conotaţii diferite de-a lungul timpului: de la bătaia ruptă din rai la absenţa oricărei forme de coerciţie. Întrebarea care se pune este: când trebuie să reacţionăm la "greşeala unui copil şi când, nu?

continuare
Regulile celor 7 ani de acasă Regulile celor 7 ani de acasă

Unde se termină libertatea lui şi unde începe controlul tău? Un copil fără libertate, ţinut din scurt, va deveni fie sumisiv, fie revoltat atunci când va avea prilejul şi forţa necesară ca să o facă (de exemplu, în adolescenţă ). În acelaşi timp, un mediu lipsit de reguli, îl va transforma pe copil într-un "monstruleţ răsfăţat" care îi va teroriza pe cei din jur. Deci, ambele variante, duse la extrem, sunt nocive. O altă variantă, este aceea a hiperprotecţiei cu scopul de a-l feri de oameni răi şi răutăţi.

continuare
Creșterea copiilor prin iubire Creșterea copiilor prin iubire

Majoritatea părinților își iubesc copiii și au intenții pozitive fată de ei, însă nu toți știu cum să-și exprime afecțiunea și cum să procedeze astfel încat bunele lor intenții să ajungă la copii într-o maniera cât mai autentică și constructivă.

continuare
Parintii - modele de comunicare si interactiune pentru prescolari Parintii - modele de comunicare si interactiune pentru prescolari

Mediul familial contribuie în mare măsură la dezvoltarea abilităților de comunicare la preșcolari. Dacă în familie există o comunicare permanentă, implicarea continua a preșcolarului în discuții reprezintă un rol decisiv în dezvoltarea limbajului copilului.

continuare
Strategii de comunicare cu preșcolarii Strategii de comunicare cu preșcolarii

Cele mai la îndemână surse de informare pentru pentru ceea ce le atrage atenția preșcolarilor sunt nimeni alții decât proprii părinți. La această vârstă copiii trăiesc o evidentă evoluție emoțională și intelectuală

continuare
Influenta divortului asupra copiilor Influenta divortului asupra copiilor

Prin divort se intelege desfacerea casatoriei prin hotararea instantei sau de comun acord in fata notarului. Daca din casatorie au rezultat minori, ce se intampla cu acestia din punct de vedere psihologic? Dupa noile reglementari legale, custodia este comuna, copilul trebuind sa petreaca timpul cu ambii parinti

continuare
Evaluările negative, limitative făcute de pe o poziție de autoritate - părinți, bunici, profesori Evaluările negative, limitative făcute de pe o poziție de autoritate - părinți, bunici, profesori

Evaluările negative, limitative făcute de pe o poziție de autoritate - părinți, bunici, profesori - sunt periculoase pentru: cei predispusi sa le accepte, cei care nu au încredere în ei, cei care nu dispun de o minte discriminativa deoarece sunt copii. Părinții, profesorii aplică deseori fără să știe etichete identitare care îl constrâng pe copil

continuare
Modelul parental intre acceptare si respingere Modelul parental intre acceptare si respingere

Copiii se identifica cu parintii sau nu in functie de cat de loiali vor sa fie unuia dintre parinti. Unii copii intra in fuziune cu unul dintre parinti, fie mama, fie tata

continuare
Comunicarea parinti-adolescenti Comunicarea parinti-adolescenti

A comunica cu adolescentul tau este uneori destul de dificil. Este nevoie sa fii atent la mesajele verbale, sau nonverbale pe care ti le transmite el. Anumite cuvinte afirmatii ale parintilor pot produce blocaje de comunicare si relationare care te pot pune la zid pe tine ca parinte. Te intrebi: De ce nu mai vorbeste fiica mea cu mine ? De ce fiul meu imi intoarce spatele si se inchide in camera lui?

continuare
143 articole 1 2 34 5 6 INAINTE ›
Modelele de comportament care au cea mai mare influenta in viata unui copil sunt faraindoiala parintii sai. Daca acestia isi lauda copilul si dau dovada de bunatate, respect, onestitate, prietenie, ospitalitate si generozitate in familie, copiii vor fi incurajati sa adopte aceeasi atitudine. Pentru a invata cum sa faca fata diverselor situatii in viata, cei mici copiaza comportamentul adultilor, parintii fiind primele exemple in acest sens. Acestia ar trebui sa le spuna tot timpul copiilor cat de mult ii iubesc si sa le ofere sprijinul constant de care au nevoie pentru a deveni increzatori si fericiti.

In acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.

O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.

Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.

Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.

Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.

Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.

Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.

Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.

Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp