Ce mai învățăm de la copii?

Ce mai învățăm de la copii?

În perspective lui Eric Berne (părintele analizei tranzacționale ), cuvintele reprezintă mângâieri. Pornind de la această logică și adevărată perspectivă, iată ce putem deduce din ceea ce relatează unii copii de 10-12 ani, în legătură cu răspunsul părinților preocupați de notele copiilor.

Ne spun că atunci când iau nota 10, primesc de la părinți „Foarte bine”.
La nota 9, feed back-ul este „Bine”.
La nota 8 ei aud „Ok, să zicem. Merge.”.
Dacă obțin note de 7 li se spune „Te pui ca lumea pe învățat.”.
La 6, răspunsul este „Treci la meditații”.
Nota 5 le aduce mesajul „Ești varză! Măcar media 8 făți-o…sau 9 (meditații )”.
La nota 4, mesajul este „Groaznic! Ai picat testul!”.

Din aceste informații, vedem cu ochiul liber câte cuvinte primește un copil la note mai mici față de situația în care ia note mari. Este evident că primesc mai multă atenție la note mai mici.

Cum la această vârstă, încă nu există o motivație sută la sută întrinsecă, și încă vorbim de un impact major al motivației afective, este lesne de ce aceștia (fără a fi deliberat ) obțin cu mai mare ușurință note de 7, de exemplu.
Și ca o susținere, amintesc și de vechiul, dar utilul experiment, cu ajutorul căruia s-a dovedit că dintre 3 grupe de copii (cu aceleași rezultate la școală ), grupul care a primit atenție prin laudă a înregistrat ulterior progrese, grupul ocărât, care a primit atenție negativă a obținut progrese mai mici decât primii, iar cei care nu au primit atenție au intrat în regresie.

Așadar, dragi părinți, atenția acordată copiilor poate să vă fie de mare folos, ca o cheie/o soluție, un răspuns la multe dintre probleme /întrebări.

Vă doresc armonie și echilibru!

Cabinet Individual de Psihologie Dragotoniu Laura Cristina
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp